Добре, че Руди Джулиани не е посещавал напоследък България и

...
Добре, че Руди Джулиани не е посещавал напоследък България и
Коментари Харесай

Срещата Борисов-Тръмп - важна, но и в много деликатен момент

Добре, че Руди Джулиани не е посещавал в последно време България и не е разговарял по телефона с ръководещите и американските дипломати в България (или най-малко не знаем за такива разговори). Добре, също по този начин, че някогашният вицепрезидент Джо Байдън - или някой почитан американец или негов непосредствен - няма бизнес ползи в България. Защото идната в понеделник среща на президента Доналд Тръмп с премиера Бойко Борисов в Белия дом щеше да наподобява доста по-различно.

Безспорно, България дължи в забележителна степен днешната си народна власт на Съединени американски щати и на това, което не престават да вършат в тази посока американски държавни и неправителствени институции и елементарен играждани. Това е най-важният поръчител на националната ни сигурност през Северноатлантическия съюз, а български офицери и армията като цяло се образоват за сметка на американските данъкоплатци. Десетки хиляди българи имат работа с помощта на 4.5 милиарда лева директни задгранични вложения, пристигнали от Съединени американски щати, което прави страната шестият по величина вложител в българската стопанска система.

В този смисъл срещата в понеделник в Белия дом е значимо двустранно събитие най-много поради опцията за персонален контакт сред най-влиятелните хора в ръководството и политиката на двете страни. То не трябва да се подценява, само че и не трябва да се надценява поради всичко, свършено от хората, работещ ив институциите и администрацията. Също по този начин, това е и една доста деликатна среща.

 Срещата Борисов-Тръмп - значима, само че и в доста внимателен миг
© Цветелина Белутова

През последните седмици един след различен американски дипломати и някогашни съветници на президента настояват, че - най-малко в тази ситуация с Украйна - поканата за задгранични водачи в Белия дом се е трансформирала в " актив ", в средство за реализиране осъществяването на избрани условия, които президентът слага. Доналд Тръмп и екипът му изрично отхвърлят това.

" Това не е заплащане за покупката на бойните самолети F-16 ", посочи в петък американският дипломат Херо Мустафа за идната среща Тръмп-Борисов. Тава изречене не е в формалната версия на нейното слово, само че тя го включи още в самото начало и направи пауза, с цел да го подчертае.

Защото в София има и хора, които възприемат визитата тъкмо в този подтекст - на така наречен транзакционна политика и дипломация. Казано с подсилени краски, Борисов купува американско оръжие за милиарди и получава покана за Белия дом, дава обещание там да купува американски полутечен природен газ и още оръжие - получава хвалба, че е водач за образец и почитан на Балканите и в Европа. В последна сметка, поради покупко-продажбите двустранните връзки се усъвършенстват, а дали това се случва и с демокрацията в страната, излязла от комунизма преди 30 години, остава различен въпрос. Подобно на случилото се с премиера Виктор Орбан при визитата му в средата на май.

 Срещата Борисов-Тръмп - значима, само че и в доста внимателен миг
© Reuters

Последен от Източна Европа

Посещението на Борисов би трябвало да е кулминационната точка на сегашната фаза от политическата му кариера. То обаче е предшествано от продълшителна пауза - последната аудиенция на български министър председател в Овалния кабинет бе през 2012 година, тогава Барак Обама покана Борисов. Приключилият тази година мандат на дипломат Ерик Рубин е един от дребното в двустранните връзки, в които не е имало покана към София за сходна среща.

Срещата с Тръмп е и последната за водач на страна от Източна Европа и този факт е индикативен, въпреки че и не трябва да се вършат някакви грандиозни изводи. Американският президент се срещна първо с полския президент Анджей Дуда през юли 2017 година, последваха тримата президенти на балтийските републики (април 2018 г.), чешкия министър председател Андрей Бабиш (март 2019 г.), словашкият му сътрудник Петер Пелегрини (май 2019 г.), румънският президент Клаус Йоханис (август 2019 г.) и Виктор Орбан (октомври 2019 г.).

Бурни дни във Вашингтон

Но визитата се случва в невиждани от десетилетия времена в Съединени американски щати, в които освен че президентът е подложен на импийчмънт в Конгреса поради метода по който води външната политика, само че и има шеметна динамичност на събитията и все по-разгорещени пристрастености година преди президентските избори.

Само тази седмица американски посланик разказа пред Конгреса под клетва по какъв начин посланикът в Европейски Съюз Гордън Сондланд споделя на Тръмп " Зеленски ще направи всичко, което поискате " и дипломатическите канали са саобикаляни от него и още двама довереници на президента, наричани " Тримата амигоси ".

 Фиона Хил, някогашен консултант за връзките с Русия.
© Reuters

Фиона Хил, някогашен консултант за връзките с Русия.

Ключов някогашен консултант на Белия дом за Русия описа по какъв начин досегашният консултант по националната сигурност Джон Болтън е бил стъписан от сходно държание по време на среща в Киев и е настоял незабавно да бъде осведомен правният отдел на Държавния департамент, че няма нищо общо с това, което мнозина считат за проблематични и може би противозаконни дейности на Тръмп.

В събота Болтън разгласи, че си е върнал контрола над персоналния си профила в " Туитър ", който Белият дом не му е давал (но компанията " Туитър " му е възстановила) откакто по гледище на президента подаде оставка на 10 септември. " От боязън какво може да кажа? За спекулиращите, че съм се скрил - ще ви отчайвам. Президентският пост и контролът над двете камари на Народното събрание ще бъдат решение след по-малко от година. Време е да приказваме още веднъж! ", написа той. Болтън е върл републиканец, само че доста е евентуално много хора - в Белия дом и съперници на Тръмп - са изтръпнали или са се развънлували от думите му какво има да каже.

Безпрецедентни времена за дипломатите

Това не са и най-леките времена за американските дипломати.

Посланик Херо Мустафа, за която това е първото сходно предопределение и зае поста си преди месец в София, разказа с оптимизъм в първата си програмна тирада пред Американската комерсиална камара целите за идващите 3 години от мандата. Сред тях са и апелът за забележителен прогрес на България във върховенството на закона, битката с корупцията и медийната независимост. За Белия дом този вероятен акцент в диалозите Тръмп-Борисов се появява, единствено откакто публицисти попитат дали ще участва в диалога им.

Показателно е също какво споделя за обстановката Ерик Рубин, предшественикът на Мустафа. В обява на " Вашинтон пост " от 14 ноември са представени следните негови думи: " Мисля, че е заслужено да кажем, че за последните 70 години от времената на Маккартизма, това е най-тревожният и най-трудният интервал за нашите членове. " Рубин е президент на AFSA, съдружие, представляващо ползите на дипломатическите чиновници на Съединени американски щати, и напомня началото на 50-те години, когато антикомунистическата нервност в родината му изключително мощно визира Държавния департамент. Разликата е, че този път дипломатите са викани на чувания в Конгреса не да се пазят персонално, а по-скоро като бранители на професионализма в министерството.

 Президентът Румен Радев при удостояването на Ерик Рубин с медал
© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев при удостояването на Ерик Рубин с медал " Стара планина " първа степен преди отпътуването му от страната.

Но асоциацията на Рубин е изправена и пред непозната територия, на която би трябвало да брани членовете си, попаднали сред ползите на демократи и републиканци конгресмени и сенатори, Белия дом и медиите. " Колегите ни се оказаха в невиждана обстановка, когато в някои случаи са извикани да свидетелстват в Конгреса, само че имат категорично разпореждане от своя шеф - изпълнителната власт - да не сътрудничат на следствието. Едва ли някой би желал да е на тяхно място, а и не си припомням от дълго време да е имало сходно нещо ", изяснява някогашният дипломат в България.

" Никога не сме се занимавали с правна отбрана в такива мащаби ", доълва президентът на AFSA, който напомня, че по времето на маккартизма това съдружие без партийни благосклонности не е защитило членовете си и това няма да се повтори. Той акцентира, че сътрудниците му са очевидци, а не обвинени, само че и че те се нуждаят от юристи. Поради това организацията събира десетки хиляди долари за възнаграждения на юристи, работи с десетки адвокатски фирми и приканва, където е допустимо, тази помощ да е безвъзмездна, споделя Рубин, посланик с 34-годишна кариера.

Стотици някогашни дипломати и чиновници на Агенцията за интернационално развиване подлагат на критика отношението към свои сътрудници, в това число досегашният дипломат в Киев Мари Йованович. Сред тях е и някогашният дипломат в София Нанси Макълдауни, чест коментатор за Си Ен Ен на чуванията в Конгреса. В момента тя управлява магистърска стратегия за дипломати в Джорджтаунския университет във Вашингтон. Преди това бе шеф на Дипломатическия институт (основният федерален център за образование и подготовка на чиновници за външната политика) и на Националния център за подготовка на дипломатически фрагменти.

 Срещата Борисов-Тръмп - значима, само че и в доста внимателен миг
© Reuters

Кои са главните тематики на срещата Тръмп-Борисов

Те бяха оповестени на няколко пъти през последните дни и са съществени две - енергийна самостоятелност от Русия (включително покупка на американски полутечен газ посредством импорт през интерконектора с Гърция и неизветен към този момент експертен интерес към АЕЦ " Козлодуй " и плана за нова АЕЦ в Белене) и увеличение покъпките на въоръжение (това е формален ангажимент на България посредством програмата до 2024 година да реализира най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт да отиват за отбрана).

Малко по-широкият кръг включва сигурността в региона на Черно море, битката със зловредното задгранично въздействие, подкопаващо демокрацията в България (обикновено под това се имат поради дейностите на Русия - бел.ред.).

В българската делегация са вицепремиерите Красимир Каракачанов, който е и министър на защитата, и Томислав Дончев, както и от министрите на финансите и стопанската система Владислав Горанов и Емил Караниколов. Показателно е отсъствието на външния министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по правосъдната промяна.

Каракачанов не е измежду най-ентусиазираните последователи на раздялата със руската бойна техника и модернизирането на армията и не прикрива постоянно антиевропейските си разбирания кат олидер на националистическа партия в ръководещата коалиция. Преди дни той награди посмъртно български боен шпионин, изпратен в Турция на 27 години, оголен и задържан две години по-късно и сменен през 1964 година против български жители от турски генезис, упрекнати в шпионаж в интерес на Турция. В момента това надали е най-приятелският жест към страна, сътрудник в НАТО, а и не е ясно по какъв начин се вписва в одобряването от България през 2008 година на Пражката декларация, с която комунистическият режим се осъжда като незаконен.

Каракачанов - самият той вербуван през май 1989 година за сътрудник на Шесто ръководство на Държавна сигурност, съобщи тази седмица, че прави крачка към преустановяване на " отричането, обругаването и оплюването " на огромна част от офизерите, служили във военното разузнаване на Народна република България. Докато награждаваше един от тях, работил по времето на Вълко Червенков, когато несъмнено данните му са отивали непосредствено и в Съюз на съветските социалистически републики, министърът на защитата уточни, че за него нямало значение за коя историческа ера са работили " тези герои ". Той сподели и кой оплювал: " Тези, които се пробваха за 30 години по всевъзможен метод да ни промият съзнанието като народ, за следващ път ни поставят някакви нови идеологически полезности по този начин, както се правеше и след 9 септември. За мен няма разлика дали в името на пролетарския интернационализъм или на световния демократизъм промиваш съзнанието на своя народ и го обричаш на самозабвение и заличаване ".

В посолството в София несъмнено си дават сметка, че това са думи за вътрешнополитическа приложимост. Но този министър ще седне в понеделник да беседва във Вашингтон със същите, които пазят упоменатите " нови полезности ".

Присъствието на вицепремиера Томислав Дончев не е напълно ясно, защото той по принцип дава отговор за еврофондовете. Но той е също по този начин и така наречен контактна точка и координатор на основаното през април държавно звено за битка с дезинформацията. То би трябвало да е част от основаната в Брюксел Система на Европейски Съюз за бързо предизвестие за случаи на дезинформация, манипулиране на публични полемики, смяна на дневния ред на обществата и други Според " Свободна Европа " то работи " когато може " и " в случай че има време ", не е ясно какъв брой сигнала е пратило до Брюксел. Работата му не се улеснява и от това, че Вътрешна македонска революционна организация е чест източник на позиции и апели за деяние, които от време на време мъчно се отличават от наподобяващи на " хибридни " акции или съответстват с доста от настояванията им.

Енергетиката пред изясняване на бъдещето

Министрите на финансите и стопанската система Владислав Горанов и Емил Караниколов евентуално са включени поради диалози за вероятни вложения в защитата или стопанската система и за развиването на енергйните връзки по границите с Турция и Гърция и продължаването им през западната и северната граници на България.

Премиерът Борисов неведнъж повтори през последните дни, че надали не от 2020 година България ще е подготвена за енергийна самостоятелност. Той обаче приказва за интерконектора с Гърция - план на близо 10 години, който също така е единствено инфраструктура, за чието потребление са нужни газови контракти за доставки отвън тези от Русия. Зачестиха визитите в Азербайджан, Катар и Израел - евентуални източници на полутечен газ, а диалозите във Вашингтон може доста да внесат изясненост по този въпрос и за американското присъединяване.

Но го няма министърът на енергетиката Теченужка Петкова, а ще е любопитно какви ще са реакциите на Съединени американски щати за свързването с " Турски поток " и напредването на плана АЕЦ " Белене " - несъмнено затвърждаващи съветското владичество в този бранш. Газопроводът от турската до сръбската граница още не е подготвен, а над " Турски поток " е надвиснала опасността от американски наказания. Представител на Белия дом сподели в петък на въпрос за " Турски поток ", че " е значима енергийната самостоятелност и чакаме да обсъдим с България ".

В неделя сенаторът републиканец Джим Риш, ръководител на сенатската комисия по интернационалните въпроси, заяви, че към бюджета за защита на Съединени американски щати за 2020 година ще бъде прибавен текст за мъчителни наказания против фирмите, изграждащи " Северен поток 2 ". Той приличал по дух на закона " За енергийната сигурност на Европа " и за ситуациите му имало консенсус в двете камари на Народното събрание. В предходен план на Камарата на представителите е включен и " Турски поток ", което значи, че в случай че се стигне д опомирителна комисия сред двете камари, и този съветски план може да попаден под американски наказания.

Върховенството на закона, медиите, корупцията

Показателно за визитата е, че в българската делегация не взе участие външният министър и вицепремиер по правосъдната промяна Екатерина Захариева.

Темата за върховенството на закона, корупцията и свободата на медиите бе посочена от почитан представител на Белия дом в конферентен диалог с публицисти в петък. Но това не стана при представянето на идните диалози, а когато журналистът Тод Принс от " Радио свободна Европа " повдигна въпроса за коментара на някогашния дипломат в България " Джеймс Пардю ". " Вие споменахте, че ще подпомагате просперитета на България, а явно привличането на вложения зависи от битката с корупцията ", добави журналистът.

" Благодаря, мисля, че отговорихте на този въпрос вместо мен ", сподели представителят на Белия дом. " Очевидно, намаляването на корупцията и съществуването на законови структури за битка с нея са основни за бъдещия разцвет посредством привличане на вложения и партньорство от интернационалните ябизнес. И сигурно това ще е нещо, което президентът би желал да подчертае. "

Понеже от Белия дом акцентираха най-много партньорството в сигурността, източния фланг на НАТО, модернизирането на армията и енергийната сигурност, различен публицист попита какво имат предивд, когато приказват за " контриране зловредното въздействие, заплашващо суверенитета на България ".
Отговорът уточни нещо, за което не се приказва намерено от държавно управление, президент или службите за сигурост и прокуратурата в България. " Ние сме изключително угрижен иот множеството свидетелства за съветска интензивност в Европа - освен в България, само че те сигурно участват в тази страна - в това число опитите да се въздейства на избори и да бъдат застрашавани самите основи на демокрацията. "

Бен Гитълсън от ABC News върна диалога към корупцията с молба за по-конкретни образци и дали става дума единствено такива случаи в търговията и стопанската система или и в политиката. " Корупцията съществено пречи на икономическото и демократичното развиване. Поради това желаеме да намерим спомагателни канали за работи с България и в частност с правораздавателните органи - да им предоставим средства за битка с корупцията и усилване върховенството на закона и институциите. Докато не реализиран някакъв прогрес в тази област, постоянно ще им е мъчно да изпълнят задачата си да имат проспериращо и включващо всичките си жители общество. "

 Срещата Борисов-Тръмп - значима, само че и в доста внимателен миг
© Reuters

" Сигурност посредством покупко-продажби е илюзорна "

В последния си брой сп. " Икономист " отдели внимание на това дали при настоящето си състояни е и известност администрацията на Съединени американски щати може дейно да се бори с корупцията в Източна Европа, зависеща и от съдействието сред спецслужбите. " Тези организации с по-малко предпочитание ще споделят информация, в случай че не считат, че в Белия дом ги е грижа по този въпро. Активисти за битка с корупцията споделят, че това е по този начин и че са се научили да перифразират връзката си, когато пробват да защитят американски вложители. " Вече разбираме, че думи като " господство на закона " не отварят доста порти на тази администрация ", споделя Мелиса Хупър от американската организация Human Rights First. "

Изданието напомня, че няколко страни - Словакия, Румъния, България - купуват американско оръжие, в това число F-16, " и биха били щастливи да видят, че отношеята се връщат към транзакционна основа без да им се задават доста въпроси. " Те всички купуват самолетите ни, тъй като по този начин получават въздействие ", добавя Хупър.

Но " Икономист " предизвестява, че чувството за сигурност, основано от такива покупко-продажби, е илюзорно, в случай че няма битка с корупцията в някогашните комунистически страни. " Мнозина разочаровани специалисти в тази област напуснаха Държавния департамент и други атенции, а други обмислят да го създадат. " Може да изкарат още една година, само че още 4 ще е много мъчно ", споделя някогашен посланик на Съединени американски щати.

" Опитите на Америка да се бори с корупцията в Централна и Източна Европа са в сложна обстановка. Администрацията на Тръмп им дава поддръжка понякога. В същото време следствието за импийчмънт разкрива държание в Америка, което припомня на практиките, които страната осъжда по света. Щетите са " неизчислими ", споделя почитан посланик в Държавния департамент (и цялостен живот рипебликанец). " Ще с анужни десетилетия да възстановим доверието към нас. Това, което другите страни виждат в Белия дом в този момент, е всичко, против което агитираме да се борят ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР