Добавянето на възможност за намаляване на цените на мобилните услуги

...
Добавянето на възможност за намаляване на цените на мобилните услуги
Коментари Харесай

Руменова: Телекомите несправедливо прехвърлят тежестта от инфлацията върху потребителя

Добавянето на опция за понижаване на цените на мобилните услуги по настоящи контракти при дефлация единствено по себе си няма да възвърне нарушавания баланс сред правата и отговорностите на операторите и клиентите – това е позицията на създателя на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова .

„ Дори след тази редакция, не се ли планува алтернатива потребителят да се откаже от контракта без неустойки, изключително в случай че нарастването е в прекалено огромен размер, още веднъж ще е налице недобросъвестно държание на търговеца. Предвид инфлационните процеси, можем да предположим, че и сходна нова спогодба (с добавената опция за понижаване на цените при дефлация) би оставила по-силната страна в тези връзки в по-изгодната позиция “, изясни тя, добавяйки:

„ Освен това, недобросъвестно и незаслужено е потребителят да поема напълно риска и тежестта на финансовата неустановеност от инфлацията. Той също има своята персонална инфлация (намаляла покупателна способност) за този интервал, само че не товари с нея телекома си. При дефлация и спад на цените каква би била вредата за телекома и съпоставими ли са рисковете за страните в едната и в другата догадка? Това наподобява на дискриминация. “

Отново подчертаваме, че клаузата за индексацията не е самостоятелно контрактувана , а и по този начин завършена не дава никаква опция на потребителя при сключването на контракта да реши икономическите последствия от този акт в бъдеще. Т.е., той само е известен, че е допустимо цената да се увеличи с незнаен % при настъпването на несъмнено събитие, над което той няма власт, по този начин както не може да въздейства върху общите условия на телекома.

Не на последно място, с цел да се реши дали ангажиментите са във щета на потребителите, общите условия се преглеждат в цялост, а не всяка уговорка в тях сама за себе си.

В умозаключение, редактирането на клаузата с прибавяне на догадка за понижаване на цената при дефлация не взема решение казуса с нейната неравноправност и с събитието, че трансферира върху потребителя цялата тежест при инфлация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР