Добавките за пенсионерите ще се дават поне още 6 месеца.

...
Добавките за пенсионерите ще се дават поне още 6 месеца.
Коментари Харесай

Добавката към пенсиите остава още 6 месеца

Добавките за пенсионерите ще се дават най-малко още 6 месеца. Това разгласи служебният финансов министър Валери Белчев на брифинг след постоянното съвещание на държавното управление.

Пенсиите освен няма да се понижават от идната година, а даже ще се усилят приблизително с 84 лв., увери министърът. Така Белчев отговори на подозренията, че, откакто отпаднат добавките от 120 лева

Служебното държавно управление желае да резервира за 6 месеца (поне до юни 2022 година, б.р.), само че какъв брой дълго ще се дават зависи от новия парламент, който би трябвало да одобри бюджета за идната година. " Планираме да запазим всички анти Covid ограничения за най-малко 6 месеца. Твърдото ни решение е приходът на пенсионерите да не понижава, каквото и да ни коства това ", даде обещание Белчев.
Бързо приемане на Бюджет 2022 година

Добавките за пенсионерите ще бъдат заложени в новия държавен бюджет за 2022 година, който към този момент се приготвя от министерството на финансите. Служебното държавно управление ще побърза да внесе Бюджет 2022 година, вместо да остави тази задача на постоянно държавно управление, както се очакваше досега. " Ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим страната от опасности, с цел да обезпечим финансовата година ", сподели Белчев.

Предложеният от служебното държавно управление бюджет е рамков и не планува никакви промени. Той единствено дава базата, върху която ще се създават другите политики. Ако партиите желаят да вършат промени, това може да се случи с актуализация на бюджета.

Бюджетът би трябвало да бъде признат до края на годината, а политическите партии би трябвало да се схванат и да одобряват препоръчаната бюджетна рамка, посъветва Валери Белчев. На 16 декември новият бюджет би трябвало да бъде разискван със синдикати и работодатели в Тристранката, а на 17 да бъде импортиран в Министерски съвет.
Пенсионната система лишава пенсионерите от естествен живот

На политиците им е " ужасно комфортно " пенсионерите да са на ръба на мизерията, с цел да бъдат непрекъснато подвластни. Представете си, в случай че станат самостоятелни от политиците, внезапно ще стартират да гласоподават, както мислят. Това съобщи икономистът Георги Ганев пред Нова телевизия.

Според Ганев при тази система българските пенсионери в никакъв случай няма да имат заслужен живот. " Напълно е допустима смяна в пенсионната система, стига да има политическа воля за това ", сподели още той. Отговорът на въпроса по кое време пенсионерите ще получат пенсии, задоволителни за заслужен живот, е в никакъв случай: Тази система не може да обезпечи заслужен живот, безапелационен е икономистът.

Икономистът прикани да се прави разлика сред пенсията и приходите на пенсионерите. По думите му пенсия се получава според от това какъв брой пари е внасял човек: " Ако се окаже, че пенсията е прекомерно дребна за естествен стандарт на живот, разликата се поема от общите налози от всички българи. В момента Национален осигурителен институт се натоварва с пенсии, а най-вероятно 2/3 от тях са обществено подкрепяне. "

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изясни за какво ръководената от него организация е срещу минималната пенсия. " Пенсиите би трябвало да се дефинират от осигурителния принос на обособените лица. Ако той се окаже доста дребен за естествен живот, тогава на помощ ще пристигна общественото подкрепяне. В момента пенсионната система е деформирана. Повечето пенсионери получават една и съща пенсия, а имат друг принос ", разяснява Велев.

По думите му най-бедните би трябвало да получават обществени помощи, вместо, защото това заличава приноса на хора с положителни заплати, които са се осигурявали на действителните си приходи.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР