Добавката към пенсиите да е 60 лева от 1 януари

...
Добавката към пенсиите да е 60 лева от 1 януари
Коментари Харесай

Продължават добавката към пенсиите. Как ще се случи?

Добавката към пенсиите да е 60 лв. от 1 януари и тя да се получава през идващите 6 месеца на 2022 година Това предложение оповестиха на брифинг министър председателят Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев след съвещанието на държавното управление.

Бонусът за пенсионерите ще коства 750 млн. лв. на бюджета и ще бъде финансиран с спомагателните 1,2 милиарда лв. данъчни доходи, влезнали в хазната от Национална агенция за приходите. Останалите 450 млн. лв. от остатъка са планувани за обезщетения на бизнеса през декември поради високите цени на тока.

Данъчните приходи са по-големи даже от плануваните в, акцентира финансовият министър Асен Василев.
Всичко зависи от Народното събрание

Предложението за продължение на пенсионните добавки е на държавното управление, само че крайното решение ще бъде взето от Народното събрание. " Ако Народното събрание реши да не бъдат разходвани, автоматизирано с тях ще се понижи размерът на недостига ", уточни министър Василев.

Управляващата четворна коалиция се е договорила всяко харчене на бюджетни средства, образувани от остатъци и по-висока събираемост на налози, да става с решение на Народното събрание. " Вярваме, че това е методът за транспарантно систематизиране на спомагателните доходи, а не просто да бъде решено от Министерски съвет ", сподели министър председателят Кирил Петков.

Добавките ще се дават, до момента в който пристигна време за плануваната промяна на пенсионната система. Благодарение на и продължаването на бонуса, всеки пенсионер, който има нужния застрахователен стаж и възраст, ще получава най-малко по 430 лв. през идващите 6 месеца.
Откога и по какъв начин ще се заплащат добавките



Идеята за удължение на пенсионния
бонус до юни пристигна от служебното държавно управление и бе обявена от финансовия министър Валери Белчев при започване на декември. " Твърдото ни решение е приходът на пенсионерите да не понижава, каквото и да ни коства това ", увери Белчев.

Министерството на финансите планираше добавките за пенсионерите да бъдат заложени в новия държавен бюджет за 2022 година, само че Белчев призна, че ориста и продължителността на въпросните добавки зависи от новия парламент, който би трябвало да гласоподава бюджета за следващата година.

Тъй като подготовката и приемането на бюджет 2022 година наподобява ще се проточи, държавното управление е избрало
бонусите за пенсионерите да се платят от бюджетния остатък, което може би е по-бърз вид, изключително в случай че се реализира с вътрешен трансфер към Национален осигурителен институт на база сегашния бюджет. Не е ясно до каква степен е законно разход през идната година да се финансира с доход от актуалната година.

Ако пък за изплащането на добавките е необходим нов закон, с цел да се преведат с пенсиите за януари, законопроектът за този бюджетен разход би трябвало да бъде импортиран още тази седмица и да бъде гласуван от Народното събрание в незабавен порядък. Още по-сложното е, че депутатите са във почивка в последните 3 работни дни от годината - сред 29 и 31 декември.

Това значи, че предлагането за добавките или би трябвало да бъде гласувано на вероятно изключително съвещание на Народното събрание през идната седмица, или да мине през Народното събрание в първите работни дни на новата година - 4-7 януари (което е по-вероятно).

като антикризисна мярка в изискванията на пандемия. Първоначално тя беше 50 лв., само че. След преизчисляването на пенсиите размерът ѝ ще бъде 60 лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР