До три години затвор предвижда новият турски Закон за дезинформацията.

...
До три години затвор предвижда новият турски Закон за дезинформацията.
Коментари Харесай

Как Ердоган иска да запуши устата на критици на властта


До три години затвор планува новият турски Закон за дезинформацията. С него Ердоган реагира на острите рецензии в обществените мрежи против работата на кабинета. От санкции не са предпазени даже турци, живеещи в чужбина.

През лятото на 2021 година в се разгоряха най-страшните горски пожари от години. В обществените медии хората отправяха упреци към държавното управление, че не се е справило с бедствията и упорстваха за оставката на кабинета.

Правителството бе сложено под напън и реакцията му не закъсня, споделя професорът по право Яман Акдениз пред АРД: „ Горските пожари и последвалите реакции станаха мотив за държавното управление да се задейства. То бе подложено на най-остри рецензии в обществените мрежи. И директно по-късно разгласи, че ще одобри закон за дезинформацията.

Три години затвор за разпространение на " подправени информации "

Той е в действие от средата на октомври. Санкцията за „ подправени информации “ е до три години затвор – без значение дали са публикувани от публицисти или от елементарни консуматори на обществените мрежи. Правителството си е сложило за цел жителите да насочат по-малко рецензии, споделя журналистът Бюлент Мумай. Значението на изразяваните сериозни отзиви се е нараснало поради идните избори през юни идната година. И сметките на държавното управление явно излязоха правилни, прибавя той: „ Отправяните от опозицията рецензии понижиха. Принципно този закон не бе въведен, с цел да прати хората в пандиза, а с цел да ги сплаши. Това даде резултат “.

Постовете на Мумай в обществените мрежи да вземем за пример се споделят по-рядко от преди. Хората са наясно, че и поради шерване на непознато известие могат да се сблъскат с компликации.

Наказателни производства и против чужденци

Мумай е прочут в Германия с сериозната си графа „ Писма от Истанбул “, оповестена от „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “. Но фактът, че написа за непозната аудитория не му предлага отбрана, нито пък съществуването на непознато поданство, споделя юристът Акдениз.

Това се вижда от предходни обвинявания - да вземем за пример за „ засегнатост на президента “ или за „ терористична агитация “: „ Според формалната статистика в такива случаи се стига до наказателни производства и против чужденци, които живеят в Турция - т.е. те не са предпазени от наказателно гонене “.

Първият упрекнат е опозиционер

Първият, който беше упрекнат за нарушаване на Закона за дезинформацията, е. Той е ръководител на опозиционната Републиканска национална партия и на идващите избори евентуално ще се кандидатира за президентския пост. Правителството разгласи, че Кълъчдароглу си затварял очите за наркобароните в страната, защото се нуждаел от техните пари. Обвиненията към него имат избрана цел, счита журналистката Сезин Йоней: „ Това е метод да бъдат сплашени хората, с цел да си наложат автоцензура “.

Главният редактор на самостоятелната електронна медия " diken " Ердал Гювен не желае да приказва за автоцензура. Но новият закон се отразява и на него, и на неговите сътрудници: " Няма да съобразим публицистиката си с този закон. Но естествено би трябвало да бъдем доста по-внимателни, с цел да не дадем непотребен мотив да приложат закона по отношение на нас ".

Не единствено против публицисти

При това законът се отнася освен до публицистите - той е инструмент против съвсем всички, които са на друго мнение от това на държавното управление на Ердоган, споделя професорът по право Акдениз: " Не единствено медиите - и неправителствените организации и правозащитниците, изключително и на, т.е. всички опозиционни среди попадат под ударите на тази нова правна уредба “.

Както и всички останали консуматори на обществените мрежи. Това безспорно ще ускори автоцензурата измежду елементарните хора, показва Йоней: " Когато стартират да се въздържат и да не вземат участие повече в политически диспути, това може да докара до спад в изборната интензивност ".

" Страхът не те защищава от гибелта "

Бюлент Мумай споделя за себе си, че няма да се поддаде на заплашванията, цитира поговорката " Страхът не те защищава от гибелта " и изяснява: " Видяхме по какъв начин индивидът, който ръководи страната, се трансформира в автократ и видяхме, че за един автократ граници няма. Тъй като мога да чакам от него всичко, към този момент не изпитвам никакъв боязън ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР