До този момент много проучвания изследват как цялостното ви чувство

...
До този момент много проучвания изследват как цялостното ви чувство
Коментари Харесай

Как да сме щастливи по-дълго

До този миг доста изследвания изследват по какъв начин цялостното ви възприятие за благополучие (или това, което психолозите от време на време назовават „ благоденствие “, тъй като звучи по-научно) се трансформира в хода на живота ви. По целия свят се следи един и същия модел, а точно – че щастието понижава от тийнейджърските до 20-те, след което остава на ниско равнище до към 50-годишна възраст, когато стартира още веднъж да се повишава до 60-те.

Важно е да се отбележат няколко неща още през цялото време. Наблюдението, че междинното равнище на благополучие измежду хората понижава през двадесетте им години и остава по-ниско, не значи, че този модел безусловно важи на всички хора. Има някои хора, чието благополучие не се трансформира доста или чиито житейски условия могат да понижат щастието им даже на по-късен стадий в живота.

Освен това има огромни самостоятелни разлики в това какъв брой щастливи са хората като цяло. Някои откриватели допускат, че това е отражение на избрана генетично задаена точка за благополучие за хората, при която някои са естествено много щастливи, а други не. Дори и да сте по-щастливи от елементарния човек обаче, личното ви благополучие въпреки всичко може да е по-ниско през двадесетте, тридесетте и четиридесетте години, в сравнение с през тийнейджърските години и петдесетте и шейсетте. Каква е повода за това?

Ако погледнете какъв брой сте щастливи и удовлетворени от живота си във всеки един миг, към половината от общото ви равнище на благополучие идва от тази генетично избрана заложена точка на благополучие. Останалото е обвързвано както със обстановката, в която се намирате сега, по този начин и със събитията от близкото ви минало. Ако неотдавна сте имали съществено заболяване, изпитвате финансови усложнения или сте подложени на доста стрес в персоналния си живот, тогава това ще понижи възприятието ви за благоденствие.

Хората на петдесет и шестдесет години имат доста повече позитивни ситуационни фактори, които въздействат на щастието, в сравнение с по-младите хора. Проучванията демонстрират, че хората в тази възрастова група са по-сигурни във финансов проект от младите. По-възрастните също могат да се усещат по-сигурни за кариерата си, тъй като имат по-добра визия по какъв начин ще протече остатъкът от нея, преди да решат да се пенсионират.

Ако към момента не сте достигнали четиридесетте, има ли нещо, което можете да извършите, с цел да подобрите благосъстоянието си, с изключение на да чакате, до момента в който остареете? За благополучие има.

Голямо затруднение пред постигането на по-високи равнища на благополучие на младини  несигурността. Не знаете по какъв начин ще се развие вашият живот или кариера и това ви тревожи. Ако не сте намерили сътрудник и се надявате да го намерите, тогава се тревожите за това. Ако сте основали семейство, не знаете по какъв начин ще се справите като родител, тъй че се тревожите за това.

Несигурността обаче не е наложително да бъде обвързана с. Можете да гледате на несигурността като на премеждие. Преосмислете тези незнайни като късмет да разберете нещо ново за себе си. Все още може да изпитвате малко безпокойствие по отношение на идните събития, само че в случай че това безпокойствие е най-вече под формата неспокойствие, може да ви помогне да се насладите на нещата сега - даже в случай че тези събития не се развият тъкмо както сте възнамерявали.

Един от методите да постигнете това е като погледнете обратно към други интервали от вашия живот. Например, множеството хора си спомнят гимназиалните години с положително. За тях това е било прелестно и блажено време на живот без отговорности, когато са имали време да бъдат с другари и да откриват себе си. Въпреки това, всекидневието на един гимназист включва и доста паники, свързани с израстването, а по-късно и със влизането в университет или намирането на работа. Причината, заради която доста хора си спомнят времето, прекарано в гимназията, като нещо прелестно, е че несигурността (и обвързваното с нея безпокойство) към този момент е изчезнала. Вие знаете по какъв начин се е развил живота ви след тази точка.

Това значи, че когато погледнете обратно към живота си след 10 или 20 години, евентуално ще си спомняте за позитивните неща от този миг на вашия живот. Ако ще можете да се насладите на тези моменти на по-късен стадий от живота си, за какво да не го извършите и в този момент? Управлявайте тези аспекти на вашия живот, които можете и позволете на инцидентните събития да окажат своето въздействие, след което приемете или се изправете против следствията. Когато се съсредоточавате върху това, което имате и което можете да контролирате, вие намалявате въздействието на несигурността върху вашето благополучие.

Освен това, когато погледнете обратно към живота си, евентуално няма да се почувствате зле от размера на мястото, в което сте живели, или от някакви битови истории. Ще мислите за вашите другари, вашето семейство, вашите достижения и вашите завършения. Това значи, че даже количеството пари, което имате във всеки даден миг, няма да наподобява толкоз значимо за вас, когато погледнете обратно във времето. Въпреки че може да бъде стресиращо да сте в позиция, в която едвам свързвате двата края, фокусирайте се повече върху това, което можете да извършите, в сравнение с върху това, което не сте.

……..

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР