До тази неделя - 12 април, се удължава срокът, в

...
До тази неделя - 12 април, се удължава срокът, в
Коментари Харесай

Софиянци искат Централната баня да е пак баня

До тази неделя - 12 април, се удължава срокът, в който жители, компании и други могат да дават отзиви, да задават въпроси и да вършат оферти по заданието на Столична община за отворената покана за разработване на идея за бъдещето на северното и източното крило на Централната минерална баня в София. Първоначалният период бе до вчера, само че от общинско сдружение " Софпроект " оповестиха, че дават още три дни на интересуващите се от плана.

Същинската му част ще се състои от два стадия. В първия архитектурни и други сдружения могат да подават концепции за развиването на северното и източното крило. Стартът на този стадий би трябвало да бъде даден на 23 април. " В предварителния асортимент може да взе участие всяко българско или задгранично физическо или юридическо лице или техни обединявания, както и всяко друго образувание, което има право да извършва дейностите, предмет на актуалната отворена покана ", разясняват от " Софпроект ". В първия стадий претендентите би трябвало да подадат документи, включващи показване на екипа, предложение за метода му на работа, обобщение на концепцията, бизнес проекта и бизнес модела, които ще се създават детайлно във втората фаза.

Получените материали ще бъдат прегледани от жури, което ще избере три екипа за присъединяване в идната фаза. Столична община възнамерява да включи в журито представител на управлението й, основния проектант на София Здравко Здравков, както и специалисти по недвижими културни полезности, по минерални води, по бизнес развиване - стопански и финансови аспекти, по ръководство на планове и представител на „ Софпроект “.

Трите колектива, получили най-голяма брой точки от журито, ще бъдат поканени да сключат контракт със Столична община посредством „ Софпроект ” за създаване на концепциите си всъщност във втория стадий на процедурата, се споделя още в заданието. Всеки от тях ще получи по 10 000 лева

Във втората фаза предпочетените екипи ще разработят детайлно концепциите си и ще ги показват обществено. " Разработките би трябвало да включват бизнес проект и бизнес модел за развиване и употреба на северното и източно крило и на водата от минералния извор до нея. Срокът за работа е 3 месеца ", разясняват от " Софияпроет ". След това  Столична община ще стане притежател на създадените концепции. " В взаимозависимост от получения резултат общината може да предприеме една или повече от следните стъпки след края на процеса:: да открои желана концепция; да комбинира детайли от обособените концепции; да предложения един или няколко специалиста от екипите за следващи дейности по реализация на концепциите ", излиза наяве от заданието. 5 октомври  е срокът за издание на резултата  от работата на определените екипи.

До момента писмените въпроси, забележки и оферти към заданието са над 70, проличава на уеб страницата на " Софпроект ". Преобладаващата част от жителите, писали до сдружението, са безапелационни, че бъдещето на северното и източното крило на Централната баня би трябвало да бъде обвързвано още веднъж с потреблението на минералната вода. От подтекста на техните въпроси и мнения проличава, че всеки различен вид ще се смята за недопустим. Личи неодобрение и от това, че журито за избора на 3-те най-хубави концепции ще се направи и господства от представители на Столичната община. От " Софпроект " към този момент не се доста съответни в отговорите.  

" Какво ще се случи, в случай че нито едно предложение за идея не преглежда развиването на банска функционалност? ", е един от въпросите. " Това е отворена покана за оферти и възложителят не може да повлияе на решенията на екипите. Столична община си резервира правото да реши кои концепции и/или кои елементи от тях да послужат за основа за по-нататъшното развиване на функционалностите за постройката ", се споделя в отговора.

" Основния въпрос е дали да има баня или друго. Не е ли по-добре решението да се вземе авансово на кръгла маса или в друга форма? ", предлага различен от изпратилите мнения. " Основният въпрос в актуалната отворена покана е какво да се случи със постройката, а не дали тя да бъде баня или не. Направените до този миг дейности за установяване на функционалността не са довели до резултат, по тази причина в този момент се пристъпва към този метод ", дават отговор от  " Софпроект ".

" Какво се случва след изработването на 3-те концепции? Какво ще попречи на общината да реши, че там ще има музей, даже концепциите да не го оферират? ", се споделя в идващ въпрос. " Изборът на 3 концепции за разработка се прави от жури. Крайният избор не може да бъде обещан и е отвън обсега на това задание. Повишената видимост на процеса е механизмът за по-лесен и ефикасен цивилен надзор ", гласи отговорът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР