До такава степен сме свикнали да си представяме хората върху

...
До такава степен сме свикнали да си представяме хората върху
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако се опитате да стъпите върху Юпитер?

До такава степен сме привикнали да си представяме хората върху планетата Земя (а евентуално скоро и върху Марс), че когато забележим свят като Юпитер, един от първите ни въпроси е „ Можем ли да стъпим върху него? “.

Нека за миг да се абстрахираме от рисковите условия (гравитация, атмосферно налягане, високи температури и ветрове), които се срещат на тази гигантска планета, и да се спуснем през атмосферата ѝ. Това, което ще забележим, е театър, непостижим с нищо друго на света.

Далече под атмосферата на Юпитер се крие великански океан от течен железен водород. Той ще наподобява (и ще се държи) като живак. С тази разлика, че водородът е 60 % по-плътен от водата. С други думи, преди да достигнете горещото, и скалисто ядро, което евентуално е твърдо, ще би трябвало да потъвате в продължение на десетки хиляди километри.

Интериорът на Юпитер не е картографиран точно – това е една от научните цели на задачата „ Джуно “ на NASA. Космическата сонда ще употребява прецизни гравитационни и електромагнитни измервания, с цел да разбере какво тъкмо се случва под облаците на Юпитер.

Виж още: Пътеводител на междупланетния стопаджия

Да, знаем, досега отговорът не е изключително приемлив. Затова дано да забравим за ролята си на самобитни наблюдаващи и да се гмурнем още по-надълбоко в Юпитер с технологиите, които разполагаме сега.

Юпитер е в действителност гореща – в горната част на атмосферата температурите доближават 630 градуса по Целзий. Докато се спускаме през атмосферата, те бързо ще паднат, само че налягането и ветровете ще се усилят. Ако съдим по това, което се случи с галактическата сонда „ Галилео “, която се гмурна в Юпитер през 1995 година, след 58-минутно странствуване през атмосферата (т.е. след към почти 156 км), нашата електроника ще стартира да сдава багажа. За „ Галилео “ тази композиция от налягане (23 атмосфери) и температура (153 градуса по Целзий) се оказа съдбовна.

Оттогава обаче изминаха цели 20 години. Затова дано приемем, че бихме могли да се спуснем. След 500 км видимостта към този момент е съвсем нулева. Обгърнати сме от гъсти амонячни облаци. Ветровете доближават скорост от 100 метра в секунда.

Под амонячните области има още водни облаци и още по-сложни атмосферни резултати, които „ Джуно “ би трябвало да разучи. Технологиите, с които разполагаме през днешния ден, към този момент ще са изцяло унищожени, а нашите остатъци ще се реят из слой от суперкритичен течен водород – нещо, което хем не е газ, хем не е течност.

След към два часа и половина към този момент ще сме достигнали океана от течен железен водород. Тежките детайли може и да доближат центъра след часове на рухване. Т.е. не бихте могли да стъпите върху този океан. Под него обаче учените имат вяра, че Юпитер има скалисто ядро, което евентуално даже е сходно с това на земеподобните планети. По време на своята задача „ Джуно “ евентуално ще успее да удостовери дали това в действителност е по този начин.

Юпитер има най-високата планетарна маса в Слънчевата система. В нея умерено биха могли да се поместят всички останали планети. Не инцидентно я назовават планетарния крал на Слънчевата система.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР