До Рождество Христово остават броени часове и светът се готви

...
До Рождество Христово остават броени часове и светът се готви
Коментари Харесай

Еврото загрява за атака на ниво 1.25 щ. долара

До Рождество Христово остават броени часове и светът се готви за тихата и свята нощ с вяра за по-добра 2021 година, освободена от COVID-19. Дилърските екипи на едрите валутни търговци са затворили счетоводните книги, балансирали са позициите си и са оставили единствено по няколко дежурни в офисите, които да вземат ограничения при положение на някаква "пожарна " обстановка.

Валутната търговия, казано на диалект, е "тънка " - с други думи е нисколиквидна и всеки, даже не чак толкоз огромен ордер, може да провокира съществени пазарни съмнения. Обменните курсове на главните валути са образувани и нова, стимулирана от фундаментална позиция наклонност на придвижването им, може да се чака вероятно след 1 януари 2021 година.

Еврото - за първи път първенец от 2017 година насам

Единната европейска валута зарадва последователите си, които от месеци предвиждат подема й, като прегази за две седмици три основни механически и психически нива - 1.20, 1.21 и 1.22 щ. $. И завърши търговията си на 18 декември с котировка от 1.2257 щ. $, давайки сериозна поръчка да продължи пътя си нагоре и без никаква конкуренция да доближи стойност от 1.25 щ. $.

Еврото е поскъпнало с над 8% към зелените пари от началото на годината. А ред значими фактори, които препятстваха възхода й, към този момент отпадат.

Битката за Белия дом завърши с проваляне за настоящия президент Доналд Тръмп, което вдъхва очаквания, че приемникът му демократ ще утвърди нови стопански тласъци в поддръжка на националното стопанство.

Водещите фармацевтични компании започнаха да "бълват " ваксини против ковид и част от тях към този момент инжектират най-застрашените от болестта хора с упоритостта, че до края на идната година най-малко 70-80% от популацията на планетата ще бъде ваксинирано. Това би означавало завършек на карантините (личните и на бизнеса), т.е. възобновление на стопанските системи и съкращаване на риска, а те са мотори на повишаването на американския $.

Федералният запас реши на последното за тази година публично заседание на паричния си комитет (на 15 и 16 декември) да резервира свръх великодушната си парична политика до реализиране на устойчиво и мощно икономическо възобновяване и ниско ниво на безработица. Основните лихви пък ще останат близки до нулата - най-малко до края на 2023-а и до момента в който инфлацията доближи и се задържи известно време над целевите 2% годишно.

Европейската централна банка, която организира седмица по-рано формалното съвещание на управителния си съвет, пък усили с 500 милиарда евро изключителната си пандемична стратегия за покупка на облигации и удължи периода й на деяние до март 2022 година.

Остават в действие и по-старите стратегии - за покупка на активи и за разпределяне на дълготрайни заеми при преференциални условия, нулевата съществена рента на еврозоната и негативния лихвен % по депозитите. Заключението на европейските централни банкери е, че индустриалният бранш на общността се възражда от рецесията, само че секторът на услугите остава подтиснат поради рестриктивните мерки, наложени по отношение на пандемията. Това е причина ударното стимулиране на стопанската система да продължи - до момента в който е належащо - и посредством парични, и посредством фискални облекчения.

Тези промени ще доведат до преразглеждане на капиталовите тактики с превес на по-рисковите инвестиции и до евакуиране от $ в интерес на еврото на активите на разрастващите се пазари, на валутите на страните - експортьорки на първични материали, както и на японската йена и на швейцарския франк - като балансьори на риска.

Оттук нататък само ЕЦБ може да възпре възхода на еврото, тъй като скъпа валута значи прощаване с очакванията за висока инфлация. Председателят на институцията Кристин Лагард увери, че тя и сътрудниците й наблюдават доста деликатно еврото.

Всеобщото мнение обаче е, че възможна вербална намеса против усилването на единната европейска валута ще има при мощен пробив на равнището от 1.25 щ. $, а графиките на техническите анализатори даже демонстрират 1.26 $ за едно евро в дълготраен проект.

Швейцария - валутният манипулатор на 2020 година.

В последния отчет за валутната политика, водена от администрацията на президента Доналд Тръмп, оповестен на 16 декември, Швейцария е посочена като валутен манипулатор. Основното й провинение било, че е интервенирала на валутния пазар по-големи от нужните количества за преодоляване на пазарните съмнения.

Швейцарските централни банкери неотложно отхвърлиха каквото и да било присъединяване във валутни операции и увериха пазарите, че ще продължат битката със мощния франк, с цел да предотвратят дефлационни опасности.

Националната банка на Швейцария (SNB) стартира да интервенира преди година, тъй като локалният пазар за дългови бумаги е прекомерно дребен за стартирането на стратегии за изкупуване на облигации, сходни на схемите на централните банки от калибъра на ЕЦБ, на Федералния запас, на "Бенк ъф Инглънд " и на "Бенк ъф Джъпен ".

Швейцарските парични стратези поддържат също, че в дребна и зависеща от търговията стопанска система като швейцарската, парите, изхарчени за фискални тласъци, по-скоро ще изтекат зад граница, в сравнение с да поддържат локалното ползване.

МВФ взе страната на Берн и предходната година утвърди швейцарската политика за поддържане на негативни лихвени проценти и на интервенции.

В интерес на истината, макар интервенциите на SNB, през 2020 година швейцарският франк нарастна доста към щатския $. На 2 януари търговията започва с 0.972 франка за един щатски $, на 20 март мина през върховите 0.987 франка за $, а на 18 декември завърши седмичната си сесия на 0.8837 франка за един $. Това значи над 9% растеж за франка, чието "нещастие " е, че е избавително леговище при рецесии от всевъзможен темперамент.

Китайският юан - любимецът на анализаторите

Безкрайният приток на капитали в китайските облигации и акции предизвика прогнози за скок на цената на китайската валута до нива, невиждани от 1993 година. Очакванията на икономистите са, че този паричен поток ще се запази и през идната година, тъй като деноминираните в юани активи ще оферират надалеч по-висока рентабилност от останалия свят.

Предвижданията на валутните специалисти са за 10-процентен растеж на китайските пари към американските - най-малко до 6 юана за един $. Според прогнозите, това ще се случи до края на идната година.

Китайската валута нараства методично от края на май, тъй като стопанството на страната се възвръща бързо от отрицателните резултати на пандемията. През отиващата си година задграничните фондове са нараснал вложенията си в континентални облигации и акции с над 30 на 100. Това обаче основава съществени проблеми на Пекин, тъй като повишаването на националната парична единица е основна опасност за националната макроикономика - тя разчита в огромна степен на износа, а той ще се оскъпи съществено поради скока на юана.

Юанът се е засилил с съвсем 10% по отношение на тазгодишния си най-малко в края на май и е втори по мощ в Азия - след южнокорейския вон. Китайските пари завършиха търговията си на 18 декември на цена от 6.54 юана за един щ. $.

За финален път котировка към 6 юана за един щ. $ имаше през януари 2014 година, когато валутата бе тласната нагоре от приток на горещи пари. С което Народната банка на Китай се оправи стремително, отслабвайки внезапно фиксинга през два поредни дни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР