До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове

...
До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове
Коментари Харесай

Николай Минчев: Липсващи депутати могат да осигурят избора на кабинета Габриел

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има съществени шансове за реализация, гледайки диалозите, които ГЕРБ-СДС водеха с Движение за права и свободи, „ ИТН ” и Българска социалистическа партия. Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от Българска социалистическа партия споделиха, че стопират диалозите. Това може да е инцидентно събитие, само че по-скоро се колебая. Това разяснява депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев в ефира на Нова ТВ.

Той счита, че страната има потребност от постоянно държавно управление. От ПП-ДБ обаче изрично затварят вратата за поддръжка на държавно управление с първия мандат.

„ Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще поддържа, под каквато и да е форма, проектокабинета на Мария Габриел ”, съобщи Минчев, който също ще гласоподава „ срещу ”.

Въз основа на към този момент декларираната поддръжка за първия мандат от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, съгласно него възможностите за осъществяване на досието не наподобяват изключително огромни.

„ Това са 116 народни представители. Те не са задоволителни. Не ми наподобяват положителни вероятностите пред проектокабинета, който ще гласуваме тази седмица ”, е мнението му, само че посочи, че поддръжката може да пристигна под друга форма - отсъстващи депутати, които да смъкват нужния брой гласове, с цел да бъде определен кабинет.

„ За да стане през изчезнали народни представители, това би трябвало да са девет души. Струва ми се комплицирано, само че да забележим ”, разяснява той.

Депутатът от ПП-ДБ уточни, че задачата на едно конституционно болшинство е да сложи фокус върху конституцията.

„ Тази седмица стана още по-очевидно какъв брой нужни са измененията в конституцията, изключително в частта „ правосъдна власт ”. Взаимовръзката сред политика и правосъдна власт би трябвало да бъде прекратена. Тя, сякаш, е заложена в актуалната конституция, най-много през безотчетната и безконтролна фигура на основния прокурор ”, добави Минчев.

„ Дори препратката на Иван Гешев към Движение за права и свободи е скандална по своето наличие. Да кажеш, че са те предали. А то не би трябвало да има такава връзка сред основен прокурор и политическа мощ в Народното събрание. Тя да го поддържа, че след това да го предава. Това не дава отговор на никакви стандарти за правораздаване ”, безапелационен е националният представител.

Относно възможен втори мандат, Минчев съобщи, че не са обсъждани промени в проектосъстава на кабинета „ Денков ”, обявен преди няколко седмици. „ Дори да има някакви, те ще бъдат много обосновани, с оглед работата, която целим да свършим ”, разясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР