До намесата на министър-председателя се стигна заради напрежението в сектораНационалният

...
До намесата на министър-председателя се стигна заради напрежението в сектораНационалният
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов към медиците: Трябва да сме в един отбор

До намесата на министър-председателя се стигна поради напрежението в бранша


Националният рамков контракт (НРД) за 2018 година, който дефинира финансовата рамка в опазването на здравето, беше подписан сред представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българския лекарски съюз.

“Да създадем по този начин, че да сме един тим в битката с кражбите в опазването на здравето. Не може 407 милиона лв. повече тази година да влизат в опазването на здравето и още февруари да излезе, че с 270 сме обратно ”. С тези думи министър председателят Бойко Борисов се обърна към лекарите часове преди подписването на документа по време на среща със съсловните организации в Министерския съвет.

“Не може в непознатите здравни каси да имаме да плащаме 275 милиона ”, сподели той и добави, че вложенията в инсталация в България са за милиарди, а страната ни е измежду първите три страни по съвременна инсталация в Европа. Министър-председателят акцентира, че макар увеличаващите се пари в бранша, макар положителните експерти и здравна техника, средствата за лекуване на българи в чужбина не престават да се усилват.

До намесата на премиера в договарянията по НРД за 2018 година се стигна след напрежение към задълженията на здравната каса, които можеха да наложат прекрояване на финансовата рамка и затова изпускане на периода за сключване на контракта. В края на предходната седмица стана ясно, че общите отговорности на НЗОК към непознати здравни фондове възлизат на 271 млн. лева към 31 януари 2017 година От тях просрочени към същата дата са 133 млн. лева, като се чака 73 млн. от тази сума да бъдат изплатени в рамите на актуалната година. Това наложи и незабавна инспекция на цифрите, които бяха доказани.

През актуалната година финансовата рамка на НРД 2018 година залага малко над 2,334 милиарда лева за опазване на здравето. Освен документа, в сряда в Министерството на здравеопазването беше подписан и рамковият контракт за денталните действия.

Подписите под двата контракта поставиха надлежно представителите на съсловните лекарски организации – доктор Венцислав Грозев ръководителите на Българския лекарски съюз, доктор Николай Шарков, началник на Бъгларския зъболекарски съюз и членовете на управителните препоръки на организациите. Документът подписаха още подуправителката на НЗОК доктор Йорданка Пенкова и здравният министър Кирил Ананиев.

“Разбрахме се с Българския лекарски съюз да работим като сътрудници и да си оказваме помощ през целия интервал на годината, в границите на осъществяването на бюджета на НЗОК, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев преди подписването на рамковия контракт.

Законодателна рамка


По реда на Националния рамков контракт за актуалната година се заплащат и медицински действия и лекарствени артикули, финансирани от Министерството на здравеопазването и Агенцията за обществено подкрепяне.

Според закона след приемане на бюджета на НЗОК за 2019 година БЛС и здравната каса дефинират финансовата рамка, която включва размерите и цените на дейностите, подлежащи на възнаграждение през 2019 година, посредством актуализация на НРД по реда на приемането му.

Надзорният съвет на НЗОК може да утвърждава обезщетени промени сред средствата за здравноосигурителните заплащания за медицински действия след мнение на БЛС в едноседмичен период от уведомяването.

Започва построяването на осведомителна система


Въвеждаме електронно опазване на здравето през 2018 година
 Жени Начева, зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева, зам.-министър на опазването на здравето
Тази година ще бъде построена национална здравна осведомителна система – така наречен е-здравеопазване. Това стана ясно по време на 13-ата Конференция по електронно опазване на здравето.

С това ще реализираме бистрота в опазването на здравето, ще се преустановят корупционните и порочни практики, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Ресорното ведомство има водеща роля в развиването на политиките в е-здравеопазването, като поддръжка в това отношение ни оказва и Европейската комисия, съобщи тя.

Скоро следва и пускане на публичните поръчки за създаване на самата осведомителна система. Три са стълбовете на е-здравеопазването в Европейски Съюз, уточни ръководителката на бранш “Политики в региона на е-здравеопазването ” към Европейската комисия доктор Тарие Пиесто: отбраната на персоналните данни, като Еврокомисията изготвя кодекс за държание по отношение на потреблението на осведомителните технологии; планове по програмата Хоризонт 2020 за новаторски технологии и тяхното въвеждане; присъединяване в структурни фондове, които обезпечават техническите потребности на лечебните заведения.

“За страдание не виждам България да взе участие в програмата, а средствата отиват както за основаване на приложения, по този начин и за новаторски технологии, като Европейска комисия поема част от рисковете ”, сподели доктор Пиесто.

По думите на доктор Нина Ръсина, шеф отдел “Медицински действия ” в ЦСМП – София доста значимо е построяването на електронна система, която да свързва тел. 112 и Министерство на здравеопазването. В момента извънреден проблем е неналичието на такава функционираща съгласуваност, разяснява експертът.

Дентални действия


Безплатни ченета за възрастните за пръв път


По отношение на денталните действия Българският зъболекарски съюз контракти с НЗОК напълно нова услуга от 1 септември. Както “Труд ” писа здравноосигурените на възраст сред 65-69 години ще имат право на безвъзмездни зъбни протези. Всеки пациент може да получи до две цели плакови протези един път на четири години, с доплащане сред 50 и 80 лева на чене. Средствата за това са в размер на към 20 млн. лева

Прегледът при стоматолог остава 1,80 лева Лицата над 18 години имат право на до три безвъзмездни процедури през годината. Без смяна ще остане детският пакет. За децата обаче с психологични проблеми, както и за лишените от независимост, денталните услуги са безвъзмездни без ограничаване.

Разпределение


Параметри на финансите за здраве


Общата финансова рамка на бюджета за здраве през актуалната година е малко над 2,334 милиарда лева Ето и разпределението на тези средства по пера: 1,824 милиарда лева са за болнична помощ; 214,3 млн. лева – първична извънболнична помощ, както и 229, 3 млн. лева за профилирана извънболнична помощ; 80 млн. лева са заложени за медико-диагностична активност.

Годишният размер на средствата за здравноосигурителни заплащания за медикаменти и медицински произведения, които НЗОК покрива, е 1,098 милиарда лева От тях 98 млн. лева са за болничната помощ. Останалите са за лекарства, включително за злокачествени болести и за диетични храни за домашно лекуване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР