До началото на Мондиал 2022 остават броени дни. Gong.bg ще

...
До началото на Мондиал 2022 остават броени дни. Gong.bg ще
Коментари Харесай

Д-р Мариян Добрев: Мондиал 2022 и последиците от него ще са огромно предизвикателство

До началото на Мондиал 2022 остават броени дни. Gong.bg ще ви предложи отзиви, упования и прогнози на хора, свързани с българския футбол. И защото тематиката с травмите е най-коментирана напоследък, то първият ни събеседник е доктор Мариян Добрев, който е доктор на националния тим по художествена гимнастика и националния тим по футбол до 19 години. В кариерата си досега е бил част още от Левски, ЦСКА и ЦСКА 1948.

На какво отдаваш тези многочислени травми преди Мондиал 2022?

- Тези травми са били предстоящо терзание, изключително за медицинските щабове на огромните тимове, тъй като там нещата се преценят предвирително. През лятото имаше прекомерно дребна отмора сред сезоните. След това стартира струпване на мачове. Не може мачовете в Шампионската лига и евротурнирите да се натрупат в два месеца. Знаем по какъв начин беше в предходни сезони – през седмица. Дори да си извънредно квалифициран състезател, даже да имаш доста добра подготовка, не може да ти помогне за свръхпретоварване. Всъщност това се случи – свръхпретоварване. Затова и се случиха такива мекотъканни контузии – като мускулни, сухужилни, връзкови. Дори Погба, който скъса менискус, се чудеше какво да прави. Според мен, взе вярното решение за оперативно лекуване, а по-късно искаше да направи някакви мачове преди спирането за Световното състезание и по тази причина направи мускулна контузия. Проблем е от здравна позиция това струпване на мачове и това спиране за Световното по средата на сезона.

Доколко казусът е в това, че огромните тимове изиграха по 40-50 мача през предишния сезон и на процедура в този момент нямаха никаква отмора през лятото?

- Новият сезон стартира с струпване на мачове. Хубаво е да се почне по-рано, само че би трябвало календарът да е както в предходните години. Натрупването на мачове по-късно провокира проблем. Липсата на отмора също провокира проблем. Това са съществени неща, които трябваше да бъдат разисквани преди да се вземе решение Световното състезание да се организира в този момент. Разбирам, че в Катар е топло, само че трябваше да се вземе друго решение за датите.

Колко мъчно е за треньори, кондиционни треньори и медицински щабове да изготвят проект за подготовка през лятото, с цел да избегнат тези контузии?

- Трудно не е - предизвикателство е. В огромните клубове тези неща се плануват и се опитат разнообразни способи – усилване на подготвителния развой първоначално, по-късно усмиряване. За тези неща самите треньори са по-наясно, само че медицинските щабове сигурно е трябвало да плануват, а съм сигурен, че са го създали, това скупчване на мачове. Това го дублирам няколко пъти, тъй като в действителност е проблем – късото разстояние сред последния мач през сезона и началото на Световното състезание. Не може да имаш една седмица. Когато шампионата е през юни месец, както допускам, че ще е и отсега нататък, имат три седмици, в които играчите да имат цялостна отмора. Тук има значение и нервната система. Това е напрежение, а всяко напрежение стяга тялото. Това пък провокира мускулни и сухижилни контузии.

Всички мачове от Мондиал 2022 ще може да гледате НА ЖИВО С КАРТИНА в уеб страницата Gong.bg

При един естествен Мондиал след края на сезона тези контузии няма да ги има, или множеството от тях?

- Дори да ги има, ще има и време даден футболист да бъде подготвен за игра, в случай че не за първия мач от груповата фаза, то за втория. За множеството възобновяване е към месец. Това в случай че се случи в края на сезона, ти месецът за възобновяване го имаш. Така могат да те вземат в състава, а в сегашния миг няма по какъв начин. Ти може да дойдеш, да се възстановиш и да си подготвен едвам за финала, което е безумство.

Очакваш ли на самото състезание да зачестят тези травми?

- Да, за жалост. Обществеността, която се занимава с здравната част по света, го чака. Лошото е, че може даже след Световното да зачестят тези травми, тъй като почивките още веднъж са доста малко. Ще е огромно предизвикателство за клубните лекари, кинезитерапевти, за треньорите, тъй като стартира да им липсва избор. Ще е голямо предизвикателство това Световно състезание и последствията от него. Не споделям, че е неприятно да се организира, само че е трябвало да се помислят и тези неща. Англия, да вземем за пример, на Коледа към този момент имат мачове.

Колко отмора би трябвало да получат футболистите след Световното състезание?

- Трите седмици мисля, че са златният стандарт в това отношение. Сега имат доста огромно натоварване и преди Световното състезание.

Футболът стана бизнес, само че за какво не се мисли повече за здравето на футболистите, тъй като колкото и да си квалифициран е мъчно да изиграеш 50 мача на сезон?

- За страдание футболът към този момент се демонстрира като апотеоз на живота. Тъй като е бизнес модел, от който всички, които са в него, могат да се възползват. Финансите се разпростират от ден на ден и повече и несъмнено се е очаквало в света на футбола рано или късно да се стигне до такова Световно състезание или до миг, в който парите да имат повече значение, в сравнение с футболиста. Това обаче е огромен проблем. На футболиста това му е специалност и той би трябвало да има нужната отмора, възобновяване и не може, излизайки от тази специалност да е унищожен.

Прави ли ти усещане някои футболисти да се пазят по време на мач, с цел да не се контузят?

- Да, има го това. Няма смисъл да давам съответни образци. Има го това. Като видиш, че твоите съотборници стартират да отпадат…

Какво е особеното на този Мондиал?

- Различни са навиците на тялото на футболистите. Преди сезонът се промени поради коронавирус, в този момент още веднъж се трансформира. Тук има прекомерно доста промени при огромните футболисти, които играят от 4-5 сезона на високо равнище. Те имат едни привички, които в този момент тотално би трябвало да се трансформират. Зимата натоварването се намаляваше, с изключение на в Англия, когато се играе по Коледа. Организмът на футболиста не е привикнал на такова нещо през зимата и стартира да му основава проблеми.

В началото сподели, че ще засегнеш и тематиката с ковонаривуса. Как пандемията може да повлияе на това Световно състезание?

- Не тъкмо върху международното състезание, само че върху организма. Не стига, че до напълно скоро имаше футболисти, които страдаха от този проблем и следствията от него най-много. Все още не предходна една година, когато имаше футболисти с последици от коронавирус, ами в този момент идва и това натоварване. Много е допустимо тези играчи, които в този момент отпадат, да са имали проблеми по време на епидемията. Самия коронавирус в бъдеще също се отразява на организма.

Тъй като знам, че симпатизираш на нетрадиционни тимове – Вердер Бремен, Сарагоса и Нюкасък, има ли нетрадиционен тим, за който ще стискаш палци в Катар?

- Нетрадиционен – Канада. Очаквам Аржентина да създадат възторг – освен поради Меси. Всички футболисти към него наподобяват много надъхани.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР