До момента имат подадени 4019 заявления от работодателите за компенсиране

...
До момента имат подадени 4019 заявления от работодателите за компенсиране
Коментари Харесай

Социалните и икономическите мерки ще действат до 31 март


До момента имат подадени 4019 заявки от работодателите за компенсиране на близо 20 000 служащи за малко над 9 млн. лв.. Вече са осъществени първите заплащания за 230 работодатели. Това регистрира общественият министър Деница Сачева във връзка удължаването на строгите ограничавания до 31 януари. Припомняме, че заведения за хранене, игрални и спортни зали, както и моловете ще останат затворени до края на януари. Кината, театрите и музеите отварят на 1 януари с30% от потенциала си.

Остава мярката за 24 лв. дневно. Предстои да имаме особено съвещание на НСТС по тази тематика, ще предложим мярката да се трансформира на 75% от осигурителния приход на заетите, сподели още Сачева, представена от БГНЕС. Останалите ограничения не престават да работят – ограниченията 60 на 40 и 80 на 20 не престават да работят до 31 март. До момента са изплатени 602 млн. лв. по мярката 60 на 40, непокътнати са към 250 000 работни места, добави Сачева. По мярката 80 на 20 мярка, която е отворена и за самоосигуряващите се, са подкрепени 1700 работодатели и самоосигуряващи се. Общо над 40 000 работни места са непокътнати в секторите хотелиерство, ресторантьорство, превоз и туризъм, сподели Сачева.

За детските градини и учебни заведения, за родители, получаващи целева помощ, подадените заявки са 32 398, мярката продължава да работи. Родителите ще могат да аплайват за пари и през януари. От тези заявки до момента са утвърдени 10 532 заявки, заяви още общественият министър. Те ще получат за цялостен месец една МРЗ, съразмерно за толкоз седмици, колкото детето е било в отдалечено образование. По мярката родители в претовареност за детегледачка през 2020 от началото на пандемията са подписани 2650 контракта и са изплатени 20 млн. лв. за родители, ползващи такива услуги, разяснява още Сачева.

Тя добави и че безработицата към ноември е 6,7 %, към декември бележи слаб растеж – 6, 78%. Смятаме, че няма да се увеличи до края на декември. 226 013 са записаните безработни към днешна дата, а 205 528 души са постъпили на работа, регистрира още Деница Сачева.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за поддръжка по ограниченията, създадени взаимно с Национална агенция за приходите. Същевременно, откакто към този момент има нотификация от Европейската комисия, незабавно след Нова година ще има опция да започва и мярката в помощ на така наречен „ огромни дребни предприятия “ с оборот над 500 000 лв.. Министърът на стопанската система съобщи още, че взаимно с основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев ще проведат диалози с огромните търговски вериги за по-стриктно съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР