До момента 47-48% от служителите на първа линия в здравната

...
До момента 47-48% от служителите на първа линия в здравната
Коментари Харесай

48% от медиците на първа линия искат ваксини

До момента 47-48% от чиновниците на първа линия в здравната система демонстрират интерес към имунизацията. Срокът за събиране на заявки изтече през днешния ден, само че по молба на София, където има доста лекари, е продължен. Това разгласи пред здравната комисия в Народно събрание министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. Министърът взе участие в блицконтрол по настоящи въпроси на депутатите. 

Събирането на заявките от медици и спомагателен личен състав е първият стадий от осъществяване на националния проект за имунизиране против COVID-19. Вече се работи и по анализиране на потребностите по региони от мобилни екипи. Не на всички места организацията ще бъде идентична, изясни пред народните представители Ангелов. Той посочи, че мобилните екипи ще бъдат употребявани в това число за имунизирането на учители и чиновници от огромни предприятия, тъй че да бъдат в помощ и да понижат натоварването при персоналните лекари. Министърът още веднъж посочи, че хладилната верига за предпазване на първата предстояща ваксина на Пфайзер/Бионтех, която би трябвало да се пази на минус 70 градуса, и след изваждане може да седи в ледник до 5 дни, към този момент е основана. 

10 000 електронни посоки за PCR проби са издадени досега, включените практики са 1610, заяви още пред депутатите Ангелов. Работи се по включването на всички практики. От издадените 10 000 посоки лабораториите са изтеглили за осъществяване досега 2200 посоки. До края на годината би трябвало да е подготвена и е-рецептата, екипите работят отвън работно време, разяснява още Ангелов. На въпрос по кое време ще има изясненост за отварянето на ясли и градини министърът разяснява, че когато и да стане това, детските заведения са в подготвеност да реагират. Вероятно здравно министерство ще изчака данните до края на седмицата. На 21 декември по плана за модернизиране на Спешна помощ се чакат да бъдат доставени още 20 коли за спешна помощ. Започва и осъществяването на договорите за ремонт и създаване на нови незабавни отделения, с най-голяма подготвеност е Русе. Дейностите са забавени поради заболяли всеобщо чиновници на фирмата-изпълнител, изясни още Ангелов. 

" АЗ ЩЕ съдебна експертиза ВАКСИНИРАМ! " Това разгласи ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА проф. доктор Венцислав Мутафчийски на страницата на здравното заведение във Facebook.

Според него имунизацията е " единственото правилно и отговорно решение, з а да не позволи да бъда източник на болест към моите пациенти, сътрудници, другари, близки, майка, татко ".

" Призовавам моите сътрудници да се осведомят от научни източници, да бъдат на равнището, на което се чака от тях, с цел да са потребни за своите пациенти и да дадат правилните препоръки.

Медицината се развива с великански крачки. А условията към нас са да бъдем непрестанно на пулса на времето, с измененията, които се случват в медицината, с цел да може да дадем правилно обръщение ", декларира още Мутафчийски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР