До края на годината трябва да приключи строителството на Националното

...
До края на годината трябва да приключи строителството на Националното
Коментари Харесай

Националното хранилище за радиоактивни отпадъци - готово до края на годината?

До края на годината би трябвало да завърши строителството на Националното вместилище за радиоактивни боклуци . Това съобщи пред БНР ръководителят на борда на шефовете на Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " Сергей Цочев.

Той уточни, че нужните средства за построяването на хранилището са към 72 милиона евро, като те са обезпечени от Международния фонд " Козлодуй " и Европейската комисия.

Цочев разясни, че след приключването на строителните работи хранилището би трябвало да получи лиценз за работата си и да бъде въведено в употреба идната година.
 Започва градежът на Националното вместилище за радиоактивни боклуци
Започва градежът на Националното вместилище за радиоактивни боклуци

В региона на АЕЦ " Козлодуй "

Националното вместилище е планувано да одобри отпадъците, които са насъбрани от работата на първи до четвърти блок , отпадъците, които ще се получат от дейностите по извеждането им от употреба, отпадъците от употребата на пети и шести блок и вероятно отпадъците от нова нуклеарна мощ, посочи той.

Според него, с цел да се покрие целият набор от боклуци, ще би трябвало да бъдат построени също втори и трети стадий на хранилището.

Проектът го има, площадката я има, Оценка на въздействието върху околната среда е изработен, просто би трябвало да се започва в подобаващ миг построяването на идващите стадии, съобщи той.

По негови думи 2030 година е добър период за започване на строителството на втория стадий.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР