До края на годината се очаква решението по газовото дело

...
До края на годината се очаква решението по газовото дело
Коментари Харесай

Васко Начев: С един играч да изградим хъб ”Балкан”, не се познават нещата

До края на годината се чака решението по газовото дело на Европейската комисия против страната ни, против БЕХ, ”Булгаргаз ” и ”Булгартрансгаз ” за това, че са попречили други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Наказателната процедура беше формирана поради тъжба на ”Овергаз ” от 2011 година, а следствието стартира две години по-късно.
Анализаторът от Атлантическия съвет Васко Начев изясни, че решението ще бъде " като коледен подарък с отрицателни окраски за България " и евентуално сумата ще е към 330 милиона евро: " Тук е моментът да бъде казано, че има директно виновни за това, че България ще бъде наказана със сума, по-голяма от 70 милиона евро, която министър Петкова разгласи в чуване в Народното събрание. Тогава споделиха, че не би трябвало да влизаме в извънсъдебно съглашение, където сделката беше да платим 70 милиона евро наказване, а да пазиме националния интерес. Така го пазиме националния интерес, че в този момент има възможност да платим не 70, а 330 милиона. Със сигурност ще бъде повече от 70 милиона. Не знам някой да е предложил извънсъдебно съглашение и то да е с по-тежък резултат, в сравнение с да се влезе в правосъден спор и да се стигне до решение на съда. Няма подобен вид. Тука е добре да бъде казано, че Газпром също влезе в извънсъдебно съглашение с Европейска комисия, а не предпочетете съда, тъй като си дава сметка, че там наказването сигурно ще бъде по-високо ", сподели още Начев пред БНР.

Действията на държавно управление, парламент и " Булгартрансгаз " обаче заплашват, даже след заплащането на санкцията, обстановката да остане непроменена, предизвести Начев: " Един състезател още веднъж ще има целия потенциал от благоприятни условия за транспорт на газ, при което един ден несъмнено ще се озовем в същата обстановка или сходна ".

" При сегашните дейности от страна на държавното управление, парламент и " Булгартрансгаз ", ще се случи по този начин, че ние да имаме един единствен участник който транзитира газ през България и той е запазил 100% потенциал от благоприятни условия. Ако с един състезател на пазара, пък било той и " Газпромекспорт ", държавното управление счита, че може да построи газоразпределителен център, или хъб " Балкан “, значи някой надълбоко не познава нещата или по-скоро преднамерено се пробва да показа по-различно нещата ", съобщи Начев и изясни: " На хартия ние чакаме газ от доста места. Очакванията са ни големи, обещанията – също, само че действително, в случай че огледа човек, какви са опциите като трасета, незабавно излиза наяве, че такива варианти просто не съществуват.

Интерконекторът с Гърция няма пряк достъп до директната газопреносна система. Автоматически би трябвало да забравим вид, в който някой ще желае да придвижва газ, да го продаде един път на България и, по-късно, да го купи от България, с цел да го изнесе. Дори и да създадат такава връзка, която най-вероятно ще обещаят от " Булгартрансгаз ", в случай че имаш запазен 100% потенциал от " Газпромекспорт ", по какъв начин тогава да стане този транспорт на газ ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР