До края на годината можем да очакваме второто плащане по

...
До края на годината можем да очакваме второто плащане по
Коментари Харесай

Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината

До края на годината можем да чакаме второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това разгласи министър председателят Николай Денков след срещи с ръководителите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

" Притеснително е, че през последните месеци няма прогрес по този въпрос, защото нямаше ясна концепция по какъв начин можем да създадем прехода, тъй че да осъществим условията на Европейската комисия и да успокоим хората, че има грижа за тях и в това време тези райони освен да не изгубят, само че и да се развият въз основата на новите технологии ", разяснява той.

Денков обаче увери, че към този момент има концепция по какъв начин да се подходи, която е показал пред Урсула фон дер Лайен. " Готвим сега къса версия на разбор, който демонстрира по какъв начин би могла да се реализира тази промяна на районите и тази идея ще бъде разисквана първо на техническо равнище с Европейска комисия, след което в границите на няколко месеца би трябвало да изпратим формалния документ , с който представяме по едно и също време териториалните проекти, измененията в Плана за възобновяване и резистентност, в това число и частта RePowerEU, която е особено обвързвана с тази промяна ", изясни той.
 Денков: Европейска комисия не е получила искане за промени в ПВУ
Денков: Европейска комисия не е получила искане за промени в ПВУ

Служебният кабинет не е създал и различни оферти

Премиерът не се ангажира с съответни периоди за завършването на въпросния разбор, само че въпреки всичко посочи, че документът ще бъде подготвен в границите на няколко месеца. Той сподели още, че вторият транш от средствата по ПВУ е обвързван с промени, в това число с приемане на законопроекти от Народното събрание.

" Когато сформирахме това държавно управление, половината от тези промени не бяха направени. В момента би трябвало да наваксаме в границите на седмици и месеци това, което е изостанало. Планирали сме до края на септември да наваксаме с всички закъснели законопроекти и промени, които са планувани и в края на септември да желаяме заплащане, което, в случай че всичко е наред, би трябвало да пристигна до края на годината ", даде обещание Николай Денков.

Министър-председателят сподели още, че към този момент е задействана процедурата за оказване на военна помощ за Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР