До един месец ще стартира обществената поръчка за строителството на

...
До един месец ще стартира обществената поръчка за строителството на
Коментари Харесай

До месец ще стартира обществената поръчка за пътя Ботевград-Видин


До един месец ще започва публичната поръчка за строителството на пътя Ботевград-Видин, който ще е с автомагистрални габарити - две плюс една лента. Това разгласи в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " ръководителят на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов. Паралелно с магистралния път се работи и по плана за тунел под Петрохан. За период от 3 до 5 години всички автомагистрали в Северна България ще бъдат построени, разгласи още Атанасов.

На фона на продължаващите към този момент няколко седмици митинги във Видинско, стана ясно, че напълно скоро стартира строителството на скоростни път Ботевград-Видин.

Пътят от Видин до Ботевград, който е над 180 км., е разграничен на четири лота. Процедурата за избор на строител и контрол на най-тежкия сектор Мездра-Ботевград стартира до месец. Отсечката е малко над 30 км.

Този е най-тежкият сектор, тъй като по него би трябвало да се изградят два тунела. Около 2-2,5 година ще отнеме самото строителство, разгласи ръководителят на АПИ.

Скоростният път, който в този момент съществува сред Мездра и Враца, което е вторият лот, ще бъде рехабилитиран, а обходът на Враца ще бъде уголемен с още една лента.

Освен скоростния път, работи се и по забравения към този момент 80 години план за прокарването на тунел под " Петрохан " - нещо, което се приветства горещо от хората край Берковица поради извънредно тежките метеорологични условия, в които водачите минават зимата през този проход.

Паралелно се работи и по автомагистралата Русе-Велико Търново, блокирана в този момент от две тъжби, които би трябвало да се гледат пред съда, както и по плана за довършването на Автомагистрала " Хемус ". Така до 5 години целият магистрален пръстен в Северна България би трябвало да бъде приключен.

След като започва строителството на сектора Ботевград-Мездра от бъдещия магистрален път до Видин, в средата на 2018 година ще е ясно по кое време ще стартира действителното осъществяване и на останалите лотове, разгласи ръководителят на АПИ инж. Дончо Атанасов. 
инж. Дончо Атанасов, ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ": Враца-Монтана сега Оценка на въздействието върху околната среда се жали, който е, и сега паралелно с това работим секторът от Ружинци до Монтана, което също в границите на 2018 година края-2019 година може да започва изборът на строители и на контрол.
Дончо Атанасов съобщи, че никой не е не запомнил плана, през последните години АПИ е наляла 50 милиона лв. единствено в област Видин и че следва ремонт и на всички подходи в Северозапада.
инж. Дончо Атанасов: Ще създадем с по-минимални средства да създадем пристъпен в обикновено експлоатационно положение пътя сред Лом и Видин, защото там е едно от най-големите свлачища на България - над 8 км.
За тунел под Петрохан още се изследва.
инж. Дончо Атанасов: Вече плановете са необратими. Развитието на автомагистралната мрежа в Северна България - строителството на " Хемус ", на пътя Русе-Велико Търново и на автомагистралата Видин-Мездра-Ботевград са извънреден приоритет на държавното управление и в границите на 3-5 години този магистрален пръстен ще бъде построен.
Двете тъжби за автомагистралата Русе-Велико Търново ще се гледат в съда, а до тогава строителството е блокирано. Дончо Атанасов отбрани още веднъж в този момент определеното трасе за автомагистрала.
инж. Дончо Атанасов: Това трасе заобикаля - от екологична позиция е най-балансираното, от икономическа позиция като строителство е най-хубавото.
Паралелно с това се работи и по свързването на Горна Оряховица със настоящия път Русе-Велико Търново.

Строителството на пътя Ботевград-Видин ще е с пари от националния бюджет, както и на множеството от тези поправки. Според АПИ, с осъществяването на плановете ще се изведе директния трафик от Дунав мост 2 от обитаемоте места, с което в последна сметка ще се увеличи и сигурността на придвижване./ news.bnt.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР