До две години България трябва да транспонира европейската директива, която

...
До две години България трябва да транспонира европейската директива, която
Коментари Харесай

Любослав Костов, КНСБ: Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв.

До две години България би трябвало да транспонира европейската инструкция, която планува минималната заплата да е 50% от междинната, съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той добави, че синдикатът няма да се откаже от настояването си минималната заплата да е 850 лева

" Ако в този момент не вдигнем минималната заплата, следващата година би трябвало да я вдигнем с 300 лева - представете си тогава реакцията на бизнеса. Колкото повече се забавяме в нашите решения през днешния ден, толкоз усложняваме дебата в бъдеще. Ръстът на минималната заплата ще подтиква заетостта и потреблението, надлежно и икономическияп напредък. Ние желаеме тази година, която идва, 850 лева - което е към 20%. След което всяка година с по 18% да нараства, само че това би трябвало да бъде първата стъпка - 50% минимална от междинна, над която би трябвало да се договаря заплата за издръжката на живота, тъй като Директивата в член 5 предлага, че това е един най-малко. Нека депутатите не си вършат илюзията, че като я вдигнат на 50%, мачът завършва. Там към този момент топката идва в обществените сътрудници, които би трябвало да договорят между тях формулировка за това какво е прехрана на живота и под тази сума да не може да се пада. Няма по какъв начин да работиш и чистият ти размер да е към линията на беднотия ", акцентира основният икономист на КНСБ.

Той посочи, че популизмът в Народното събрание през последните седмици е минал всевъзможни граници и съгласно него синдикатите сега са тези, които влагат някакъв разсъдък в политическия спор

Костов помоли за опрощение заради породените от митингите неудобства, само че съобщи, че сходни дейности ще продължат през цялата зима.

Той не изключи опцията от протестни дейности, в случай че не бъдат задоволени настояванията на синдикатите да бъде импортиран бюджет и да има догонваща отплата на приходите, която да компенсира инфлацията досега.

След срещата с президента Радев със синдикалните водачи през вчерашния ден, Костов означи, че има прочут оптимизъм, защото президентът е декларирал предпочитание да се обсъдят опциите със служебния финансов министър и министър-председателя, при които бюджет ще може да бъде импортиран.

Изрази вяра, че през декември Бюджет 2023 ще има опция да бъде импортиран, с цел да бъде признат, въпреки с леко забавяне.

Костов означи, че за следващата година дефицитът от 6,6% - 11 милиарда в номинал, в това число и дългът, значително зависи от това дали ще осъществяваме финансовата стратегия и дали Министерство на финансите не е подценило доста Брутният вътрешен продукт.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР