До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по

...
До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по
Коментари Харесай

До дни започва затягането на COVID мерките

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространяване на ковид поради повишаването на случаите. Това разгласи заместник-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров. По думите му следва стягане на ограниченията, само че то ще бъде по-скоро в усилването на контрола. 

" В Министерството на здравеопазването има признат проект, който ясно разграничава по кое време се подхващат избрани ограничения. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – най-много до понеделник ", уточни доктор Димитър Петров. 

Той посочи, че това значи, че ще има известно стягане на ограниченията, по-скоро ще се ускори контролът. По-драстично стягане ще има, когато влезем в алената зона, добави зам.-министърът.

" В момента се вземат ограничения по-скоро за стягане на противоепидемичния надзор и то в закрити пространства, където се намират доста хора. Това са главно нощните заведения в курортите, там усещанията са, че не се съблюдават никакви ограничения ", уточни доктор Димитър Петров. 

Той добави, че в страната има също така има доста огромно придвижване,  в това число директно. " Главно от гастърбайтерите, които се връщат и стопират по няколко пъти, до момента в който стигнат до границите. Има и скупчване по границите, тъй че втората тенденция за инспекциите е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене ", уточни доктор Димитров пред bTV.

Нови 462 случая на коронавирусна зараза за открити през последното денонощие при направени 16 656 теста. Процентът на позитивните проби към този момент 2.8%. Това е двойно нарастване на броя и % положителни проби по отношение на седмица по-рано.

Активните случаи към този момент са 9109, като в лечебни заведения се лекуват 914 души, в това число 86 в интензивни отделения. Само за три дни настанените в лечебни заведения са се нараснали с над 100 души.

Поставените дози за последните 24 часа са 12 389 и общо 2.05 милиона от началото на имунизационната акция. Напълно имунизирани са към 15% от българите.

Най-много нови случаи на ковид през последното денонощие са били регистрирани в София-град (95), следвана от Пловдив (58), Бургас (54), Варна (35) и Пазарджик (25).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР