До десет жалби на ден за надписани сметки за парно

...
До десет жалби на ден за надписани сметки за парно
Коментари Харесай

До десет жалби на ден срещу парното и ВиК

До 10 тъжби дневно за надписани сметки за парно и вода получават във Федерацията на потребителите. Това изясни специалистът в организацията Константин Павлов пред Монитор.

Близо 700 са недоволствата против „ Топлофикация “ през работните дни за предходната година, а 120 са за повишени фактури за вода. 18 са подадените тъжби против банки и компании за бързи заеми, а 35 са недоволствата от недоволни клиенти на мобилни оператори. От началото на тази година до 11 януари от „ Топлофикация “ във Федерацията на потребителите са се жалвали още 23-ма души.

„ От тези 623-ма души 480 са със заведени каузи или ние завеждаме каузи против „ Топлофикация “.

Има много начисления за оптимален размер От топлофикационното сдружение настояват, че не е бил обезпечен достъп до жилището на съответния клиент, а в това време хората са чакали по през целия ден на посочените дати. Така се начислява оптимален размер, без някой да е отчел. 54 от случаите ни са тъкмо такива “, разяснява Константин Павлов. Той даде образец с клиент, на който нормално е начислявано доплащане в размер на 50 лв..

При последната изравнителна сметка за предишния отоплителен сезон обаче се оказало, че клиентът дължи още 1219 лв.. „ Сами виждате, че това е нелогично. Затова завеждаме контраискове против съдия-изпълнители и тогава дължимите суми отпадат. Имаме към 70 папки с по 200 каузи до момента. Само за предходната година са заведени 214 каузи, с помощта на които са отпаднали дължимите суми на клиенти Но бих споделил, че към този момент хората са доста по-информирани в това отношение. Наясно са, че когато ги осъдят, би трябвало да изчакат съдия-изпълнителят да завърши изпълнителното произвеждане. А единствено преди пет години потребителите се плашеха, в случай че им се обадят по телефона и някой им съобщи, че ще ги съди “, сподели Павлов.

Според него това се дължи на преекспонирането на разнообразни случаи в общественото пространство и по тази причина хората надали не са считали, че ще им вземат жилището. „ Мога да ви уверя, че за 17 години от активността ни нямаме нито един подобен случай. А „ силата “ на сдружението е тъкмо в това - да плаши. Имали сме само случаи за взет апартамент при обвързване към банки, и то в случай че това е второ жилище на индивида “, разяснява още специалистът.

Той подсети и че има лист на Министерския съвет, в който ясно са разказани несеквестируемите движимости – т.е. тези, които не могат да бъдат взети и при наложително осъществяване. „ А имайте поради, че нормално хората със отговорности не имат нищо, което може да бъде отнето. Затова потребителите чакат да мине отминалостта и даже от време на време не търсят подпомагане “, добави Павлов.

Недоволни купувачи питат по какъв начин да върнат закупени дарове Традиционно и при нас доминират най към този момент недоволствата от надписани сметки за парно и вода. Напоследък обаче доста постоянно консуматори ни питат по какъв начин да върнат закупени дарове. Това изясняват и ръководителят на „ Активни консуматори “ Богомил Николов. Според него хората към момента бъркат правото да върнеш стока при онлайн извършване на покупки с това от магазина. „ Много постоянно се спори при връщането на продукта в 14-дневен период, в случай че е поръчан от онлайн магазин. Правото за това е абсолютно, само че от време на време търговци слагат ограничаващи условия. Това е постоянно срещан проблем при нас “, изясни Николов.

Потребители са търсили помощта на асоциацията и при повтаряне на резервации, както и при неприятно обслужване в хотели по време на екскурзии. „ Затова би трябвало да се четат мнения, само че бъдете деликатни. Имайте поради, че в случай че са прекомерно възторжени, евентуално не са същински. Тогава се преувеличава “, посъветва Богомил Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР