До 450 лв. над заплатата за декември може да зарадват

...
До 450 лв. над заплатата за декември може да зарадват
Коментари Харесай

Какви данъчни облекчения се полагат на родителите?

До 450 лева над заплатата за декември може да зарадват доста фамилии с едно дете. За родител на две деца бонусът ще е 900 лева, а на три и повече – 1350 лева Тези непредвидени придобивки в действителност са данъчни облекчения, които бяха гласувани още предходната година, само че ще се употребяват за приходите от 2021 година

Първи отстъпката ще усетят родители, които са решили да употребяват данъчните отстъпки за деца посредством работодателя си по главния трудов контракт. Всяка година (както и тази) от 30 ноември до 31 декември компаниите одобряват от своите чиновници заявления за прилагане на тези данъчни облекчения. После до 31 януари работодателите вършат данъчно равнене на трудовите приходи от миналата година като приспадат и отбивката за деца. В множеството случаи се получава надвнесен налог и работодателите възвръщат разликата като я прибавят към декемврийските заплати, които нормално се получават през януари. В идващия месец работодателите си прихващат изплатените суми от предплатения налог, който би трябвало да преведат към Национална агенция за приходите.

До предходната година тези суми бяха едвам 20 лева за едно дете, 40 лева за две и 60 лева за три и повече деца. Сега обаче данъчното облекчение е неведнъж по-високо и евентуално изплащането му ще затрудни доста работодатели, написа вестник " Сега ".

За всички родители, които няма да употребяват отстъпката посредством работодателите си, остава в действие вторият вид – да го изискат при до 30 април 2022 година Това може да направи единствено единият от двама родители. Тогава той ще понижи данъчната основа от приходите си с 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две и 13500 лева за три и повече деца. Така на процедура налогът му ще падне надлежно с 450 лева, 900 лева или 1350 лева При тези неведнъж повишени размери на отстъпката, в преобладаващата част от случаите ще е налице надвнесен предплатено налог и Национална агенция за приходите ще възвърне разликата по банковата сметка на данъкоплатеца.

Припомняме, че новата преференция изненадващо бе гласувана от ръководещото болшинство ГЕРБ-Обединени патриоти в края на предходната година, освен това ще важи единствено за приходите, получени през 2021 година Ходът несъмнено бе избирателен, а също по този начин и опит да замаже отрицателните настроения, откакто ръководещата коалиция първо сподели, че ще разпростре приемането на 50 лева месечни добавки за всички деца, а след това се отхвърли.

По време на договарянията по тематиката Финанси сред възможната бъдеща коалиция – Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България, стана ясно, че тези по-високи данъчни облекчения за деца ще са в действие и следващата година – за приходите, получени през 2022 година
Без отговорности



Важно изискване за използването на данъчното облекчение за дете (както и за всяко данъчно облекчение) е родителят да няма никакви просрочени отговорности към бюджета. При това, не става дума единствено от налози, само че и осигуровки и наказания, като да вземем за пример санкция пред КАТ. Затова преди да подадат заявки, хората е добре да ревизират данъчно-осигурителната си сметка за подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, поучават от Национална агенция за приходите. Проверката може да се направи посредством, като за задачата би трябвало да се употребява личен идентификационен код – ПИК. Ако имате неплатени отговорности, първо би трябвало да ги погасите, с цел да се възползвате от отстъпката.

С какъв брой се понижава данъчната основа?

– 4500 лева – при едно ненавършило пълноправие дете;

– 9000 лева – при две ненавършили пълноправие деца;

– 13 500 лева – при три и повече ненавършили пълноправие деца.

– 9000 лева – за развъждане на дете с 50 и с над 50% степен на увреждане, без да има ограничаване за броя деца.

, което е навършило пълноправие или е родено през 2021 година

Данъчното облекчение за дете с увреждания може да се употребява, в това число за годината, през която са открити типът и степента на увреждане, както и за годината, в която изтича срокът на годност на решението.
Особени случаи



Родители, които през 2021 година са били по майчинство, не могат да употребяват данъчните облекчения, защото приходът, който са получавали, е необлагаем. При тези случаи данъчното облекчение може да се употребява от другия родител.

За родител с ниски приходи и две и повече деца размерът на данъчното облекчение може да се окаже по-висок от общата данъчна основа, върху която се начислява налогът. В тези случаи остатъка може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация до 30 април 2021 година

Например майка с три деца има право на облекчение в размер на 13 500 лева, само че е с 12 000 лева годишен приход от трудови правни отношения. За нея действително размерът на употребеното данъчно облекчение ще е 12 000 лева Остатък от 1500 лева може да употребява бащата, който би трябвало да уточни това в годишната си данъчна декларация.

Допуска се също по този начин единият родител да употребява данъчното облекчение за деца, а другият родител – данъчното облекчение за деца с увреждания, когато приходите на единия родител не са задоволително високи, с цел да се употребява облекчението в цялостния размер.

Например за две деца, едното от които е с увреждания, сумата от годишните данъчни основи може да се понижи с 18 000 лева Възможно е единият родител употребява 9000 лева размер на данъчното облекчение за две деца, а другият 9000 лева размер данъчното облекчение за едно дете с увреждания.
Предизвикателство

Законът позволява, че работодателят по главното трудово правно отношение може да няма финансова опция да изплати при започване на годината данъчните облекчения за деца на своите чиновници. При по-високите преференции в този момент има огромна възможност доста компании да се окажат в усложнение.

В тези случаи данъкоплатците ще би трябвало да подадат годишна данъчна декларация до 30 април 2022 година, макар че е допустимо да имат единствено приходи от трудови правни отношения през 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР