До 22 юни физически лица и фирми могат да кандидатстват

...
До 22 юни физически лица и фирми могат да кандидатстват
Коментари Харесай

Още седмица за разсрочване на кредити и безлихвени заеми

До 22 юни физически лица и компании могат да аплайват за разсрочване на заемите им поради пандемията от COVID-19. Банките би трябвало да разрешат или да откажат разсрочването до края на месеца. Основното изискване за разсрочване на заемите е заемът да бъде провиснал преди 13 март тази година, когато беше оповестено изключителното състояние у нас, осведоми Българска национална телевизия. 

Всеки случай до този миг се разглеждаше самостоятелно, като наложително изискване е съответния човек или компания до момента да са били постоянни платци и поради оповестената ненадейно пандемия да са изпаднали във краткотрайна неспособност да покриват заемите си. Разрешеното просрочие на заемите е до 90 дни. Според наредбите на Българската национална банка се допускаха няколко разновидността за разсрочване на отговорностите: разсрочване на рента и главница и разсрочване единствено на главница. 

Срокът за разсрочване на заемите остава 31 декември 2020 година като оптималният интервал за отсрочване на заплащанията е шест месеца. При поискване на тази алтернатива клиентите дефинират взаимно с банката самостоятелен проект за погасяване на съответния заем. Има алтернатива отсрочването да бъде прекъснато предварително като също се поправя проектът за връщане на заема.

Разширяват обсега на безлихвените заеми

Държавната Българска банка за развиване е внесла предложение до Министерския съвет да бъде уголемен обсега на хората, които могат да имат достъп до безлихвени заеми за физически лица. Чака се единодушието на държавното управление. До този миг безлихвени заеми се отпускат единствено на хора, които са в неплатен отпуск или са самоосигуряващи се и активността им е наранена от пандемията. Гарант по заемите е Българската банка за развиване като до този миг те се отпускат от 10 търговски банки у нас.

Банките, отпускащи безлихвени заеми, са Централна кооперативна банка, Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, ОББ, Общинска банка, Първа капиталова банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк. 

Максималната стойност на отпусканите безлихвени заеми е 4500, които могат да бъдат отпуснати на три транша по 1500 или едновременно. До този миг са отпуснати близо 30 млн. лв. като безлихвени заеми. Средната стойност на заемите е 4100 лв.. Над две трети от всички, които са утвърдени по програмата са били пуснати в неплатен отпуск през интервала на карантината. Лихви и такси по този тип заеми няма. Гратисният интервал е най-много две години, а срокът за погасяване е петгодишен.

Условията за разпределяне на безлихвени заеми за лица на трудов контракт са: да са прекратили полагането на възмезден труд за работодателя си и да са в неплатен отпуск като разследване от пандемията; да са страна по трудово правно отношение в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск; да не получават заплащане по други трудови правоотношения; да имат отработени най-малко пет работни дни в месец март, в случай че това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

Условията за разпределяне на безлихвени заеми за самоосигуряващи се лица  са: да са прекъснали активността, която правят като самоосигуряващи се лица и/или търпят най-малко 20% спад в приходите си за първото тримесечие на 2020 година, съпоставено с приходите през първото тримесечие на 2019 година, като резултат от пандемията и да не получават заплащане по други правни отношения. Кандидатите би трябвало да са с платени осигурителни вноски и да могат да възобновят упражняването на своята активност (ще се върнат на същата работа) след преустановяване на неплатения отпуск.

Допуска се за безлихвени заеми да аплайват и пенсионери на трудов контракт или самоосигуряващи се. 

Човек може да кандидатства за безлихвен заем и при първичен отвод, както в банката, която му е отказала по този начин и в друга. Важното е повода за отхвърли, да може да бъде поправена. Същото важи и в случай че съответния шеф внесе осигурителни вноски, които преди този момент е забавил и това е било съображение за отричане на заема. 

Хората не дължат такси, комисионни и лихви за заема, както и за предварителното му погасяване, само че може да се наложи да заплатят други такси, които изисква съответната комерсиална банка. Така да вземем за пример кредитните институции имат разнообразни такси за откриване и ръководство на сметки.

Допуска се разпределяне на безлихвени заеми и на хора, които получават пари от наеми.  По програмата могат да аплайват и хора на срочен трудов контракт, както и в изпитателен период. Заеми се отпускат и на разположение с непознато или двойно поданство, стига да работят в България. При самоосигуряващите се лица би трябвало да се потвърди спад в приходите от 20%. Отправна точка по тази причина е подадената данъчна декларация за 2019 година Тя се съпоставя с до момента подадените към Национална агенция за приходите документи.  Програмата за разпределяне на безлихвени заеми продължава до края на годината. 

Отпускане на бизнес заеми за дребни компании

До края на годината продължава и програмата за разпределяне на заеми за дребни предприятия с личен състав до 250 души и годишен оборот под 97,5 млн. лв.. Условията за кандидатстване по програмата са: да имат спад на оборота след първото тримесечие на 2020 година спрямо 2019 г.; да имат неполучени вземания от клиенти и/или неизплатени суми към снабдители след 1 март т.г.; да имат прекъснати доставки за импорт от началото на годината; да са затворили индустриалните си уреди и офиси; или да са понижили броя на личния състав си. 

Гарант по заемите още веднъж е Българската банка за развиване като обезпечението по кредите е не повече от 20%, а гратисния интервал за погасяване е до 3 години. Допуска се по тази мярка да аплайват и бизнеси с заеми, като се трансформира обезпечението по тях. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР