До 2050 г. повече от 153 милиона души по света

...
До 2050 г. повече от 153 милиона души по света
Коментари Харесай

Случаите на деменция в света ще се утроят до 2050 г.

До 2050 година повече от 153 милиона души по света ще имат деменция. За съпоставяне през 2019 година страдащите от болестта са били 57 милиона.

Прогнозираното нарастване се дължи основно на застаряването и повишаването на популацията. Но принос има и нездравословният метод на живот, настояват откриватели пред списание The Lancet Public Health.

Сред рисковите фактори, на които незабавно би трябвало да се обърне внимание и които са причина за повече от 6 милиона от растежа на случаите на деменция, са високите равнища на тютюнопушене, затлъстяване и диабет.

Проучването в 195 страни, представено от BBC, има за цел да даде на държавните управления визия за това какви запаси и поддръжка може да са нужни и какви дейности могат да оказват помощ за ограничение на болестта.
 Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден
Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Може да предскаже дали положението ще е устойчиво доста години, постепенно ще се утежни или ще се нуждае от неотложно лекуване

Деменцията към този момент е на седмо място измежду водещите аргументи за смъртност в света. Но по-широкото разпространяване на заболяването не е неизбежно. Учените акцентират смисъла на подобренията в достъпа до обучение в страните по света и споделят, че плануваната от тях цифра за 2050 година към този момент е поправена надолу с 6,2 милиона въз основа на това, което се чака да се случи в тази област.

Те не са толкоз оптимистично настроени във връзка с последствията от затлъстяването, високата кръвна захар и тютюнопушенето и към този момент са взели поради спомагателни седем милиона случая на деменция през 2050 година, свързани с тези аргументи.

Водещият създател на изследването Ема Никълс от Института за здравни индикатори и оценка към Вашингтонския университет в Съединени американски щати счита, че би трябвало да има по-голям фокус върху предварителната защита и контрола на рисковите фактори.

" Дори скромният прогрес в предотвратяването на деменцията или забавянето на нейното развиване би донесъл обилни дивиденти. За да реализираме най-голямо влияние, би трябвало да понижим излагането на главните рискови фактори във всяка страна. Това значи разширение на подобаващи евтини стратегии, които поддържат по-здравословното хранене, повече физически извършения, отричане от тютюнопушенето и по-добър достъп до обучение " , разяснява тя.
 Учени: Виаграта може да помогне в битката с Алцхаймер
Учени: Виаграта може да помогне в битката с Алцхаймер

Ново приложение на лекарството
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР