До 2025 г. всеки пети жител на Земята ще страда

...
До 2025 г. всеки пети жител на Земята ще страда
Коментари Харесай

Сън вместо наднормено тегло

До 2025 година всеки пети гражданин на Земята ще страда от затлъстяване – такава е прогнозата на учените...

До 2025 година всеки пети гражданин на Земята ще страда от затлъстяване – такава е прогнозата на учените, изследващи факторите на риска от незаразни заболявания.

В този случай става въпрос освен за погрешно хранене и слаба физическа интензивност. Както означават разнообразни проучвателен екипи, недоспиването пречи да се избавим от непотребните килограми. Този, който спи по-малко от препоръчваните 8 часа, по предписание, отслабва мъчно, даже и да съблюдава строга диета.

 
Диетичен сън
През 2017 година корейски учени анализирали данните за здравето и навиците на съвсем 17 000 души. Те забелязали, че недоспиването способства затлъстяването и съпътстващите го болести. Тези, които спели по-малко, имали повече мастна тъкан, а опитите да отслабнат били напразни.

Подобни резултати получили и учени в Чикагския университет. Доброволците в проучването, които спали в продължение на две седмици единствено по пет часа и половина, отслабвали по-бавно, в сравнение с тези, чийто сън бил осем часа и половина. И двете групи са се хранили по специфична система с намаляващо количество калории.

Според биолози от университета в Южна Калифорния, отспиването през почивните дни не оказва помощ. Те са следили 36 доброволци, които се опитвали да се отърват от наднорменото си тегло. Всички спазвали строга диета, само че някои от тях прекарвали в леглото по-малко от избраните осем часа, а през почивните дни спели повече.

След осем седмици станало ясно, че всички участници в проучването са отслабнали почти еднообразно. Само че при тези, които нямали проблеми със съня, загубата на тегло било главно за сметка на намаляването на мастната тъкан, до момента в който при недоспиващите си – за сметка на немастната телесна тъкан.

 Лакомия поради недоспиване
Американски и белгийски учени изясняват качването на килограми, породено от недоспиване, с действието на хормоните, влияещи върху апетита. При 12 млади здрави доброволци с недостиг на сън равнището на грелин се повишило, а равнищата на лептин намалели. Първият покачва апетита и е прочут още като хормон на глада. Вторият, в противен случай, е виновен за възприятието за задоволеност. Колебанията в тези хормони могат да дефинират, че хората, които спят по-малко от естественото, евентуално имат по-голяма податливост към наднормено тегло.

До сходни изводи стигнали и биолози от Бристолския и Станфордския университети. Те проучили кръвни проби, информация за здравословното положение, телесната маса и навиците на 1 000 души с разнообразни типове проблеми със съня. Станало ясно, че спящите по-малко са с нараснало количество грелин и понижен лептин.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР