До 2022 година всички жилищни сгради, построени преди 2007 година,

...
До 2022 година всички жилищни сгради, построени преди 2007 година,
Коментари Харесай

Как да осигурим технически паспорт за жилището си

До 2022 година всички жилищни здания, издигнати преди 2007 година, би трябвало да имат. Документът отразява действителното техническо положение на постройката.

Изискването е на Европейския съюз. Липсата на подобен паспорт се глоби финансово, само че това не анулира издаването му.

Той ще се изисква и при нотариални покупко-продажби. В техническия паспорт би трябвало да има информация за постройката, характерности, наставления за бъдещи, които би трябвало да се създадат, с цел да може тя да се поддържа в добър тип и указания за сигурност. Идеята на паспортизацията е да се сътвори един стандарт, от който да може да бъде добита една справедлива визия за постройката.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Между 3 и 4 лв. на квадратен метър ще коства на всеки собст...

Два са методите за правене на този механически паспорт според от това, дали постройката е нова, или е въведена в употреба, съобщи БНР и даде обяснения.

Новите здания наложително би трябвало да имат паспорт, който се прави на база техническия план. Без него постройката не може да получи позволение за прилагане.

При съществуващите здания, с цел да се изготви механически паспорт, би трябвало да се събере екип от проектанти, който да направи проучване, на база това проучване се изготвят отчети, които са основа за изработването на техническия паспорт. Единият от разновидностите е да се потърси надзорна компания, другият е да се потърси екип от проектанти, които са оповестили, че оферират подобен тип услуги.

се дефинира от площта на постройката, има значение и по кое време е въведена в употреба. За по-старите здания са нужни по-големи обследвания. От огромно значение е и положението на самата постройка. Цените варират от 3 до 5 лв. на квадратен метър.

Ако не бъде направен механически паспорт в инструкции период – до края на тази година, кметът на общината е задължен служебно да предпише правенето му, служебно отиват проектанти, които го изготвят, а притежателите стават длъжници на общината.

Къщите на село също би трябвало да имат механически паспорт.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР