До 2020 г. 50% от гледането на телевизия ще минава

...
До 2020 г. 50% от гледането на телевизия ще минава
Коментари Харесай

До 2020 г. 50% от гледането на телевизия ще минава през мобилни устройства


До 2020 година 50% от гледането на телевизия ще минава през мобилни устройства, като половината от тях ще бъдат смарт телефони. До три години гледането на линейна телевизия съвсем ще се изравни с това на видео по поръчка (VOD). До 2020 година един от трима консуматори ще употребява виртуална действителност. Това са главните заключения от осмото издание на годишния отчет на Ericsson “ConsumerLab TV and Media”, основан на изявленията с почти 20 000 консуматори от 13 страни. Проучването е представително за над 1 милиард души и преглежда в елементи растежа в гледането на телевизия и видео, както и измененията в метода на гледане на наличие от потребителите.

Въз основа на огромните си медийни изследвания, извършени в границите на 8 години, Ericsson ConsumerLab предвижда, че повишаването на услугите за гледане на видео по поръчка (VOD) ще продължи до 2020 година, като се чака те да доближат съвсем половината от общия брой гледания. Към днешна дата близо 60% от феновете избират видеото по поръчка пред стратегиите на линейната телевизия - 50% растеж от 2010 година насам. В поддръжка на тази теза е и статистиката за междинния брой на употребяваните VoD услуги, който се е нараснал от 1.6 на човек през 2012 до 3.8 през 2017 година Днес двама от всеки петима консуматори употребяват платени услуги за гледане по поръчка на телевизия и видео, а близо 1/3 (32%) споделят, че биха нараснали своя разход за подобен вид услуги през идващите 6 до 12 месеца. Преносимостта също се трансформира във фактор с възходяща значимост, като 1/3 от потребителите желаят достъп до наличие, когато са зад граница.

Възходяща наклонност се следи и при потреблението на мобилни устройства за гледане на телевизия и видео. От Ericsson ConsumerLab чакат 50% от времето за гледане на телевизия и видео ще става през екраните на мобилни устройства, което е с 85% повече от 2010 година насам, като делът единствено на смарт телефоните ще бъде близо една четвърт - нарастване с близо 160% от 2010 година насам. Приблизително 70% от потребителите през днешния ден гледат видео през смарт телефона си, което е двойно повече от техния брой през 2012 година. Това прави една пета от общото време, отделено за видео. Представителите на възрастовата група 16-19 са най-запалените консуматори на видео наличие, като в границите на една седмица прекарват пред екрана 33 часа или с съвсем 10 часа повече на седмица от 2010 година Повече от половината от тези младежи избират наличие по поръчка, а над 60% от часовете са пред екрана на мобилно устройство. И това не е изненада, като се има поради, че смарт телефоните са се трансформирали в най-популярното устройство измежду потребителите - от 2012 година проникването на смарт телефони се е нараснало от към 70% до съвсем 95%.

Виртуалната действителност (VR) също провокира все по-голям интерес. Според отчета тази технология е на път да се трансформира в главен метод на потребление на наличие, като един от всеки трима консуматори ще разчита точно на нея до 2020 година Това е подбудено от обществените и виртуалните характерности на VR технологията, които спомагат да се добави ново стойностно измерение към гледането като преживяване. Като цяло упованията са тази технология да изиграе основна роля в бъдещето на малкия екран и видеото. Потребителите обаче имат и някои условия - близо 55% от планиращите да употребяват VR устройства биха предпочели аксесоарите към тях да са по-евтини; Почти половината считат, че би трябвало да има повече налично виртуално съдържание; 1/3 биха показали по-голям интерес към VR, в случай че можеха да получат VR пакет от своя снабдител на тв и видео наличие.

„ Виждаме, че потребителите освен гледат повече видео, само че също по този начин трансформират и метода, и времето, в които го вършат. Това се потвърждава и от продължаващия растеж в гледането от мобилни устройства, което е мощно изразена наклонност от 2010 година насам. Тази година, за първи път изследваме редом равнището на потребителски интерес към VR и медийното ползване, а резултатите са извънредно забавни. VR има капацитета да свързва хора от целия свят и да основава по-дълбоко, по-персонализирано и по-пълноценно медийно преживяване. С повишаването на потребителските упования към услугите за гледане по поръчка, както и към мобилното и виртуално гледане, телевизионната и медийната промишленост би трябвало да се концентрират върху даването на извънредно персонализирани услуги с най-хубавото качество, на което са способни “, разяснява Андерс Ерландсон, старши съветник в Ericsson ConsumerLab.

Развитието на технологиите и все по-голямата им роля в всекидневието ни намират израз и в статистиката за прекарано време в гледане на телевизионно и видео наличие, което е достигнало своя пик от 30 часа на седмица. Това включва интензивно гледане на линейна телевизия, интернет услуги онлайн и по поръчка, свалено и записано наличие, както и DVD и Blu-ray. Също както смарт телефоните, малките екрани с по-високо качество на картината стават все по-популярни - притежателите на HD тв приемници са се нараснали от към 75% през 2012 година до съвсем 85% през 2017 година, а тв приемниците с 4K / UHD резолюция са налични в над една пета от всички домове. За разлика от тях - по-стари устройства - като настолни компютри и независими DVR - понижават като известност, а делът им в домовете понижава от 60% през 2012 година до 38% през 2017 година

Резултатите от изследването демонстрират още, че когато потребителите разполагат с все по-голям достъп до тв и видео услуги, а междинното време, прекарано в търсене на наличие, се е нараснало с съвсем 1 час дневно (13% повече от предходната година). Същевременно шест от всеки 10 фена дефинират откриването на наличие като „ доста значимо “, когато се абонират за нова услуга, а 70% желаят „ универсално търсене “, както за телевизионно, по този начин и за видео наличие.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР