До 2-3 дни вече официално с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ ще

...
До 2-3 дни вече официално с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ ще
Коментари Харесай

До няколко дни с ваксината на „Пфайзер“ ще могат да се ваксинират и деца над 12 години

До 2-3 дни към този момент публично с имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “ ще могат да се имунизират и деца над 12-годишна възраст. Това сподели в „ Тази събота “ шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

„ Вчера излезе решението на комисията към Европейската организация по медикаментите (ЕМА) и е препоръчано деца, които са над 12-годишна възраст, да могат да бъдат имунизирани с „ Пфйазер “ сега, в който се смени късата характерност на продукта, което ще стане до няколко дни “, уточни професорът.

По думите му защитният резултат на имунизацията ще е по-силен при децата, защото те поначало имат по-добра имунна система.

Сертификатът за пътешестване

У нас вкасионационни документи ще се издават след сложена една или две дози на ваксина, изясни Кантарджиев.

„ Вие говорите за Заповед 384 на нашия здравен министър от края на тази седмица. Заповедта касае издаването на дигитален документ, който се издава се недовършен цикъл – единствено една ваксина, за завършен цикъл – за две разнообразни ваксини. Засега се касае единствено за ваксионационния документ и е значимо кой го издава. Издава го персоналният доктор или лекарят, който е направил последната апликация “, посочи Кантарджиев.

Според него обаче към момента незадоволително българи са се ваксинирали. Кантарджиев прикани другите градове да последват образеца на София, където ваксини ще се слагат към този момент и в.

Той предизвести, че заплахата не е минала, а най-сигурният метод да се застраховаме против болестта е точно имунизацията: „ В момента репродуктивното число е 06, значи, че 10 заболели заразяват 6. Това е доста хубаво и би трябвало да продължи “, сподели професорът.

Въпреки апела му да се секвинират повече проби, у нас не се вършат задоволително проучвания за намирането на нови варианти, добави той.

Критиките към НОЩ

Служебният кабинет ще направи инспекция на работата на Националния действен щаб за последната година и половина, стана ясно през последните дни. Кантарджиев е безапелационен, че не се тормози от това: „ По-образованата част от народа вижда какво щеше да стане с нашата здравна система, в случай че предходната година април месец имахме по 5000 души заболели дневно. Щеше да колабира и народът щеше да си каже: „ Абе, тия за какво ги оставихме 20 години да си вършат каквото си желаят с нашето здраве – търговски сдружения и какви не други неща “. Разговорът щеше да е доста по-интересен и за жал щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР