До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от

...
До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от
Коментари Харесай

Приключва укрепването на река Отманлийска

До 10 дни ще приключи осъществяването на трети стадий от плана за промяна на река Отманлийска.
 Община Бургас
Става въпрос за подсилване на финален сектор с дължина към 1 километър, ситуиран наоколо до хижа " Странджа ", оповестиха от Община Бургас.

Прилагането на инженерните решения за промяна на коритото е подбудено от преливането на реката при мощните превалявания през есента на 2014 година, нанесли огромни вреди в близкото рибарско населено място.

А неотдавна Община Бургас построи в непосредствена непосредственост до него нов етнографски комплекс и нова предпазена рибарска лодкостоянка. Затова бе нужно корекцията на реката да бъде изпълнена в целокупност и по този начин регионът да бъде трайно защитен от бъдещи естествени бедствия за десетилетия напред.
 Община Бургас
През 2015-2019 година бяха осъществени главните действия по плана. Устието на реката при вливането й в морето, е разширено . За по-лесното оттичане на водата е разширено и коритото в целия сектор от устието до хижа „ Странджа “.

Стените в зоната са построени от скална маса и скални блокове. След прага на заустването е осъществено подсилване, с цел да се избегне разлив при висока вълна. В коритото са инсталирани специфични уреди от стоманобетонови детайли, които да понижават силата и силата на водата при мощно повишение на нейното равнище.
 Община Бургас
По протежението на Отманлийска са построени стени или защитни уреди от габиони. Те ще стопират възможни разливи при пълноводие на водите и ще защищават брега от ерозия.

„ Доволен съм, че завършваме цялостното осъществяване на този план, чиято цел е да отбрани и рибарското населено място, и новия културно-етнографски комплекс „ Ченгене скеле “, които се намират от двете страни на устието на река Отманлийска “, сподели кметът Димитър Николов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР