Дни след посещението на украинския президент Володимир Зеленски, българският държавен

...
Дни след посещението на украинския президент Володимир Зеленски, българският държавен
Коментари Харесай

Радев критикува правителството и парламента за последните решения спрямо войната в Украйна

Дни след визитата на украинския президент Володимир Зеленски, българският държавен глава подлага на критика дейностите както на държавното управление, по този начин и на Народното събрание във връзка войната сред Украйна и Русия, както и организацията към самото събитие.

" Никога не съм отказвал да приема президент по негово гледище, само че когато министър председател реши да предложения президент, институционалният разговор изисква най-малко това да бъде в съгласие с мен преди тази покана ", сподели Радев.

Добави, че в тази обстановка най-лесното е било да не организира такава среща, само че това не е добър сигнал за България, изключително към 300 000 българи в Украйна

" Надявам се Министерският съвет да съблюдава обикновените правила на протокола. И за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани ", уточни още Радев.

Президентът попита имат ли лично мнение и позиция тези, които са го подлагали на критика когато е споделил, че приемане на Украйна в НАТО значи война с Русия, а в този момент са на противоположната позиция.

" Те безпрекусловно следват позицията на огромните държави-членки. Нашите ръководещи нямат свое мнение и позиция ", сподели Радев.

" Редно е ръководещите да оправдават своите искания за бистрота, като кажат какво оръжие считат да дават и какви са им плановете, а не да се оправдават с вицепрезидента Йотова ", сподели Радев, съгласно който наливането на повече оръжие усилва риска за всички в тази война.

" Как по този начин за един ден за един ден Народното събрание позволи на Министерски съвет да изпразнят складовете за военновременни ресурси на Българската войска ", попита Радев, като уточни, че запълването ще отнеме години.

За следващ път сподели, че редица държавни управления са нехаели за модернизацията на Българската войска.

Франция се заинтересувала от развиване на плана " Белене "

Радев попита още на какво съображение за един ден е взето решение за продажба на реакторите, купени за градежа на АЕЦ " Белене ".

" Не е ли редно ръководещите да седнат, да сложат на масата всички варианти за развиването на нуклеарната енергетика, и тогава да взимат такива решения. Има разнообразни варианти ", сподели Радев, като уточни, че е приказвал с френския президент Емануел Макрон по тематиката, а страната е изпратила меморандум за развиване на плана " Белене " в последните дни на служебното държавно управление.

Денков траял наклонност министър председателите да клеветят страната пред непознати медии

Президентът дефинира изявлението на Николай Денков пред " Политико ", че службите ще бъдат прочистени от съветско въздействие, като продължение на черната серия българските министър председатели да употребяват непознати медии с цел да клеветят страната.

" Да развява съветската опасност като заслон за кавга със службите в името на персонални и партийни ползи тъкмо по сюжета на записите. Жалко е, че хлъзгат учен Денков по този сюжет, само че като виждам той няма нищо срещу да го хлъзгат ", сподели Радев.

По мотив идната среща на НАТО съобщи, че се надява да бъдат прегледани разнообразни благоприятни условия, варианти и сюжети за сигурността. Най-голямата гаранция съгласно него са дипломатическите старания.

" В момента единствено се желаят оръжия, повече оръжия, все по-разрушителни. Това ни тласка към мъчно допустими равнища на ескалация. Това е риск за всички нас. Неслучайно приказвам от риска за нуклеарно замърсяване. Ако това се случи, има две благоприятни условия - или удар по Запорожката нуклеарна електроцентрала, или тактически нуклеарни оръжия.

Референдум за еврото би трябвало да се организира

Според президента България би трябвало да влезе в Еврозоната, когато е действително подготвена, а не когато ни се желае, а и не непременно. Когато осъществим критериите за недостиг и инфлация след рационално извършени стопански политики, а не след слагане на спирачка за обществено-икономическото развиване.

" За мен не е добре политици в Народното събрание и отвън него да се вършат, че няма подписи на половин милион българи ", сподели Радев. Добави, че е редно да се организира референдум, а противоположното решение издава боязън, неуважение и съмнение към българските жители. Каза, че е обособена тематика дали би трябвало да е подобен въпросът на референдума. Според него процесът не би трябвало да се вкарва в никакви времеви рамки.

" 20 години е недопустим период, прекомерно дълъг ", сподели Радев.

Посочи, че няма по какъв начин да вкара наново в Народното събрание предложение за референдум, който е отритнат с негово решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР