Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Ваксините намаляват с 90% риска от тежък COVID-19

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

09:05Русия към този момент е първа по смъртност в ЕвропаРусия към този момент е преди всичко в Европа по сбор умряли от COVID-19 - повече от 217 хиляди души от началото на пандемията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Държавната статистическа работа Росстат, която употребява друга методология, включваща смъртните случаи, при които коронавирусът не се счита за съществена причина за гибелта при положителни на вируса, записва близо 418 хиляди умряли от COVID-19.

Оперативният щаб за битка с инфекцията в Русия заяви за 29 409 нови случая в понеделник - най-високият брой от началото на годината и е малко по-нисък от абсолютния връх от началото на пандемията от декември. След като записва рекорден от началото на пандемията дневен брой умряли от COVID-19 през уикенда - 968, Русия регистрира през днешния ден 957 смъртни случая.

Рязкото повишаване на броя на новозаразените и умрелите, почнало предишния месец, съгласно държавното управление се дължи на бавните темпове на имунизация. По публични данни 29% от руснаците са изцяло имунизирани.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази паника от растежа на броя на инфектираните и умрелите и означи, че лечебните заведения в някои райони съвсем са изчерпали потенциала си.

" Нашите равнища на имунизация са прекомерно ниски, неприемливо ниски ", сподели на конференция Песков и добави: " Затова имаме толкоз високи индикатори на смъртните случаи. Използваме всяка опция да отправим един елементарен апел към всички жители - ваксинирайте се ".

В същото време Песков изключи въвеждане на по-строги ограничавания, защото това щяло да засегне стопанската система.

 Коронавирусът по света: Ваксините понижават с 90% риска от тежък COVID-19
© Associated Press
08:57Трета доза 1-3 месеца след втората, предлага СЗОЕкспертна група на Световната здравна организация (СЗО) предложи да се слага подсилваща доза ваксина против COVID-19 от всички приети от СЗО препарати на хора с " умерено или мощно отслабен имунитет ", съобщи Франс прес.

Експертите прецизираха, че не става въпрос за препоръчване на трета доза ваксина за цялото население, за която организацията продължава да предлага мораториум до края на годината, с цел да има задоволително ваксини с незадоволително напредала имунизационна акция, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Поставянето на тази трета доза би трябвало да е с период от един до три месеца след втората ", изясни доктор Кейт О`Брайън от СЗО.

СЗО е одобрила за приложимост две иРНК ваксини - на " Модерна " и " Пфайзер/Бионтех ", две китайски ваксини - на " Синофарм " и " Синовак ", както и имунизациите на " Джонсън и Джонсън " и на " АстраЗенека ". Засега в Европейски Съюз като бустерна ваксина е утвърдена единствено " Бионтех " / " Пфайзер ".08:46Ваксинацията понижава риска от тежък COVID-19 с 90%Ваксинацията понижава риска от гибел или хоспитализация с COVID-19 с 90%, откри френско изследване върху 22.6 млн. души на възраст над 50-годишна възрадт.

Изследването, оповестено в понеделник, демонстрира, че имунизациите защищават от най-лошите резултати и на най-разпространения вирусен вариант " Делта ". Данните сочат понижаване на риска от съществени признаци и гибел при по-вирулентния вид с 84% измежду хората над 75 година и 92% за възрастовата група 50-74 година.

" Това значи, че тези, които са имунизирани, са девет пъти по-малко застрашени от хоспитализация или гибел от COVID-19, в сравнение с тези, които не са били имунизирани ", съобщи епидемиологът Махмуд Зурейк, който управлява проучването, пред организация Франс прес.

Проучването - най-голямото по рода си, е извършено от научна група Epi-Phare, основана от здравната система на Франция, нейната национална здравноосигурителна каса l’Assurance Maladie (CNAM) и националната организация за медикаменти ANSM.

Обработените са резултатите на 11.3 милиона французи над 50 година, имунизирани сред декември и юли, със същия брой неимунизирани от възрастовата група. Те демонстрират " понижаване на риска от хоспитализация с над 90% " от 14-ия ден след втората доза и сходно понижаване на броя на смъртните случаи от COVID-19. Подобни констатации към този момент са оповестени в Израел, Англия и Съединени американски щати.

Ефективността на имунизациите в битката с най-сериозните признаци на COVID-19 не е намаляла през петмесечния интервал на наблюдението, без значение дали на пациента е сложена имунизацията Pfizer/BioNTech, Moderna или Oxford/AstraZeneca.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР