Дневник следи разговорите на победителя в предсрочните парламентарни избори -

...
Дневник следи разговорите на победителя в предсрочните парламентарни избори -
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: експертите обсъждат приоритетите в сектор "Земеделие"

" Дневник " следи диалозите на спечелилия в предварителните парламентарни избори - " Продължаваме промяната ", с представители на Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " за целите в управническата стратегия на вероятно съдружно държавно управление. Статията се обновява.

11:09 " ИТН " изиска основаване на междинна класа аграрни производители  Представяне на част от екипа на партия
Представяне на част от екипа на партия " ИТН " юристът по земеделско право Пламен АбровскиСнимка: Скрийншот " ИТН "

Пламен Абровски от " ИТН " очерта двата съществени целта на партията в бранш земеделие - основаване на междинна класа аграрни производители, както и закъснение концентрацията на индустриален запас.

Според него всички браншови организации би трябвало да се структурират като обединен сътрудник на изпълнителната власт.

Абровски уточни и потребността от преструктуриране на службата за препоръки в земеделието.

Няма кой в страната да ви даде съвет по какъв начин да започнете бизнес.
 Пламен Абровски,
специалист по земеделие от "Има подобен народ "

" ИТН " предлага и възбрана за даряване на идеални елементи на земеделска земя, в случай че не е сред родственици.

Абровски изиска възстановяване на ветеринарното обслужване и сигурността на храните. Той счита, че пчелните артикули и тяхната консумация би трябвало да бъдат разпространявани. Предложи и незабавни ограничения за бранша на лозарството и винопроизводството.

За ограниченията за деяние по отношение на горите огромна част от посочените от Абровски цели се припокриха с акцентите от програмата на " Демократична България ", като от " ИТН " подчертаваха върху залесяването. 10:48Тома Белев: Горите се ръководят под стопански и политически напън  Преговорите за кабинет: специалистите разискват целите в бранш
© Юлия Лазарова

Тома Белев от " Демократична България " показа 4 краткосрочни и 14 средносрочни ограничения за горския бранш. Той заяви, че горите се усилват като повърхност и ресурси, като има 7.5 млн. куб. м дървесина. Посочи, че горите се ръководят под стопански и политически напън.

Търговията влезе в храма на гората.
 Тома Белев,
общински консултант от "Демократична България "

Предложи бюджетът за горската администрация да се усили с 1/3 и да доближи 40 млн. лв. към 2022 година Друго предложение е да се промени структурата на ръководство и стопанисване - Агенцията по горите да бъде на директно послушание на Министерски съвет

Според специалиста би трябвало да има проект за поетапно извеждане на търговията на дървесина от държавните гори и да има конкурсно начало на управническия личен състав в горската администрация.

Сред 14-те средносрочни ограничения са промени в Закона за горите, осъществяване на национална горска инвентаризация, прекъсване на заменките, основаване на обществени цифрови карти на горите, промени в Закона за лова, с които използването на държвния дивеч да се изравни финансово за всички консуматори, подсилване и институционализиране на зоополицията.10:20 " Демократична България " изиска помощ за локалните и биопроизводителите  Преговорите за кабинет: специалистите разискват целите в бранш
Помощ за локалните производители посредством в допълнение финансиране за тях и модернизиране на стопанската инфраструктура, както и обезпечаване на конкурентно ценообразуване на стоките им - върху тези хрумвания подчертава " Демократична България " в бранш " Земеделие ". Албена Симеонова уточни, че в страната има сериозен дисбаланс във финансирането на производителите на земеделска продукция - поради сериозния запас, който получават едрите арендатори, те стават още го-големи, а дребните стават по-малки и изчезват.

Симеонова акцентира, че фермерите имат потребност от подкрепяне с противоградни уреди и решение на казуса със засушаването. " Системата за напояване в България е остаряла и ние би трябвало да променим политиката в тази област към рационализация и цифровизация ", сподели тя.

Според обединението липсват задоволителни съответни пазари за българска земеделска продукция - локалните артикули не са залегнали в българските пазари, намират мъчно място в огромните вериги и имат проблем с ценообразуването, тъй като непознатите артикули са по-евтини. От обединението държат да бъде подчертано и на пчеларството.

Зелената договорка дава преимущество на производителите на биохрани, у нас те са най-засегнати, а производството на екологично чисти храни би трябвало да бъде насърчено, уточни Симеонова. От " Демократична България " настояха и за промени в туристическия отрасъл, който сега той е насочен към ол инклузив сегмента и страда мощно от Коронавирус рецесията. Трябва да се направи композиция сред туризма, земеделското произвеждане и винопроизвоството, считат от обединяването.
Гергана Кабаиванова заключи предложенията за подкрепяне на производителите на локални храни и улеснение на достъпа им до пазарите. Тя подчертава и на нуждата от образование и насърчаване на районни професионални центрове за развиване на производителите, както и за маркетингова поддръжка.10:05Участниците в разговораПредставители на Българска социалистическа партия в този диалог за политиките в земеделието са някогашният евродепутат Момчил Неков, Стефан Бурджев, Владимир Маринов, Спас Тодоров и Свилен Атанасов.

" ИТН " е изпратил претендентите за аграрни и за екоминистър във втория проектокабинет на " ИТН " Пламен Абровски и Силвия Бакърджиева, както и специалистите Петър Петров и Данаил Найденов.

" Демократична България " е показана от депутатите в предишния парламент Албена Симеонова и и Тома Белев, един от основателите на фермерските пазари - Гергана Кабаиванова, Димитър Сяров, Зорница Стратиева.

От името на най-голямата група в бъдещия парламент вземат участие досегашният началник на организацията по горите Александър Дунчев, Иван Христанов,, Петъо Бошнаков, Христо Даскалов и Венеция Нецова - Ангова.10:01Вторият ден на договарянията за целите в управническата стратегия на вероятно съдружно държавно управление стартира с тематиките " Земеделие " и " Здравеопазване ".

Водещ на панела за земеделските политики е съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Разговорите се излъчват непосредствено в интернет, а регламентът включва:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР