Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: фармацевтите ще изпълняват рецепти на касата за 2 седмици засега

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

14:56Българският фармацевтичен съюз подписа анекса за удължение на периода на контракта на аптеките със Здравната каса. Това стана по време на конференция. Фармацевтичният съюз заведе правосъден иск против Народното събрание и Министерския съвет поради дискриминация преди дни.

Съсловната организация упорства магистър-фармацевтите също да получат финансова поддръжка за работата си на първа линия. Те желаеха и усъвършенстване на електронните системи, с цел да се понижат техническите неточности на лекари при изписване на електронни предписания.

Анексът е единствено за две седмици, с цел да не останат хората без достъп до медикаменти.

" За следващ път ще проявим разсъдък, тъй като сме фармацевти и си почитаме пациентите. Сега пред вас поставям автограф и през идващите две седмици пациентите ще могат да си получат медикаментите по каса. Договарянето сега е спряло, на процедура нямаме контракт. Това, че сега има процедурни хватки, не значи, че отсега нататък ще има контракт ", сподели Димитър Маринов, основен секретар на организацията. 14:52Служители на Министерство на вътрешните работи плашат с митинги, в случай че им се желае зелен документ  архивен кадър
© Георги Кожухаров

архивен кадър
Служители на Министерство на вътрешните работи са срещу евентуалнотото въвеждане на зелен документ.

" Притеснени сме от това, че се планува до месец да се вкара наложителен зелен документ и за служителите на реда. Около 30 % от органите на реда са имунизирани. Настояваме да има разяснителна акция и гратисен интервал, в който сътрудниците да могат да се имунизират ", съобщи пред " Нова телевизия " Милена Любенова, ръководител на Синдикален алианс " Сигурност ".

Тя добави, че се надява да не се стига до митинги. 13:30Туроператорите са обезпокоени да не се стигне още веднъж до затваряне  Коронавирусът в България: фармацевтите ще извършват предписания на касата за 2 седмици към този момент
© Юлия Лазарова
Евентуално затваряне, до което управляващите споделят, че ще се стигне, в случай че сегашните ограничения не дадат резултат, ще е пагубно за туризма. Това съобщи пред БНР Димитрина Горанова, ръководител на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

По думите ѝ към този момент има записвания за зимния туристически сезон, само че те не са гаранция, че тези резервации ще се осъществят, тъй като клиентите имат право да анулират пътуванията си без неустойки до доста късен стадий поради измененията в рестрикциите в разнообразни елементи на света.

" Зеленият документ ни дава опция за предвидимост и да можем да управляваме по-лесно нашия бизнес в вероятност. Ние го поддържаме, само че въвеждането му без интервал за акомодация е много шоково и поддържаме настояванията на сътрудниците, които стачкуваха в четвъртък (28 октомври) поради това. Зеленият документ е нужното изискване в тази обстановка туризмът да съществува ", съобщи Горанова.

Посочи, че към 30% от сътрудниците й са имунизирани, а останалите предпочитали да се тестват.

Асоциацията упорства да бъдат отпуснати всички 70 млн. лева, заложени за помощ на сектора с актуализацията на бюджета. В момента утвърдена процедура за разпределяне има единствено за 30 млн. лева от тях. 12:23Мирослав Ненков: Идеален е разновидността служебният кабинет да вкара наложително имунизиране  Коронавирусът в България: фармацевтите ще извършват предписания на касата за 2 седмици към този момент
© Надежда Чипева, Капитал
Бившият здравен министър Мирослав Ненков счита, че е " съвършен разновидността " със служебно държавно управление да се вкара наложителна имунизация в страната.
" Тези, които са срещу ограниченията, зеления документ и имунизацията, не дават никакво предложение за справяне с пандемията. Всички се сърдят, стачкуват, само че не дават решение от своя страна. Аз бих дал решение - наложителна имунизация. Доказа се, че имунизацията е сигурна и няма странични резултати. Тя е имуногенна ", разяснява той пред " Нова телевизия ".
Лекарят още веднъж подсети, че имунизацията не защищава от болест, а оказва помощ боледуването да мине по-леко.И добави, че недоумява за какво хората към момента имат вяра, че ще ги чипират.

Постоянно се чуват нелепости, свързани с имунизациите. Лошото е, че обществото има вяра в това, че ще бъде чипирано. Хората са склонни да вървят на врачки, да се лекуват по интернет, само че не и да слушат лекарите.
 Мирослав Ненков

Според него ръководителите на страната способстват за недоверието към медицината.11:19Здравната каса не е подписала анекс към контракта с аптекитеБългарският фармацевтичен съюз не е подписал анекс за удължение на контракта на аптеките със здравната каса. Той изтича през днешния ден, а преподписването му беше отсрочено от Надзорния съвет на касата, макар обещания при започване на седмицата, заяви БНР.

В началото на седмицата представители на Българския фармацевтичен съюз бяха поканени на среща в президентството. Там беше стихотворец ангажимент, че ще се създадат промени в здравно-информационната система, които да не позволяват неточности при предписването на медикаменти с електронна рецепта.

" Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, тъй като в случай че лекарят - несъмнено, несъзнателно, е позволил неточност, е съображение тази рецепта изобщо да не бъде заплатена ", изясни основният секретар на съюза Димитър Маринов пред радиото.

На тази среща е било признато и на изпълнена такава рецепта аптеките да получават по 10 лева като работещи на първа линия с COVID-19.10:59Противниците на документа могат да излязат в отпуск, подсети Гълъб Донев  Коронавирусът в България: фармацевтите ще извършват предписания на касата за 2 седмици към този момент
© Георги Кожухаров
Социалният министър Гълъб Донев изясни пред БНР, че не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са имунизирани, или работодателят да ги задължава да се имунизират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да вкара някакви ограничения, където има скупчване на по-голям брой личен състав, с които да подсигурява, че има безвредна среда на работа и да бъде обезпечено здравето на служащите и чиновниците.

" Не бива да се прекалява с това, че министърът на опазването на здравето е въвел зелен документ. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на публичните места, в случай че се позволяват единствено хора, които имат такива документи, може да се работи 100% ", разгласи Донев.

Напомни, че нежелаещите да получат документ, които работят тук-там, където той се изисква, могат да употребяват отпуск като и за тази година до 90 дни неплатен отпуск се зачитат за трудов стаж.

Допълни, че мярката 60/40 ще продължи да се ползва до края на годината за опазване на заетостта като при затваряне не се плануват още ограничения, тъй като опитът демонстрира, че употребяваните до момента ограничения най-добре оказват помощ на бизнеса да резервира заетостта ". 10:46Критична е обстановката с реанимационните кревати  Коронавирусът в България: фармацевтите ще извършват предписания на касата за 2 седмици към този момент
© Надежда Чипева, Капитал
При сегашните условия с ковид проектът планува цялостно затваряне на страната. Ние дадохме опция да не се стига до там при изискванията на зелен документ - на обезпечена безвредна среда, разяснява пред Би Ти Ви министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Допълни, че се обмисля цялостно затваряне, в случай че насотящите ограничения не дадат резултат.

Той съобщи и че обстановката с реанимационните кревати и интензивните е сериозна и че ще се разкриват и в други лечебни заведения такива с изключение на в " Лозенец ". Очаква се това да стане в белодробната болница и в " Св. Иван Рилски ". Добави, че ще се командироват експерти от по-малки лечебни заведения там, където ще има опция за откриване на реанимационни кревати като не даде съответни образци за това.

Увери, че няма липса на медицински О2, а до производителите са изпратени писма с инструкции да вземат предпочитано доставка лечебните заведения, които имат потребност от него. Той не изключи опцията, в случай че се наложи, да се забрани износа на медицински О2.
Според него ограниченията, които е взел, са верни, само че приема рецензиите, че не са били евентуално добре комуникирани с обществото.

На рецензиите, че за градския превоз и изборите не се желае зелен документ, той изясни, че за превоза е стихотворец този риск, тъй като в случай че бъде спрян превозът, чиновниците в редица икономически действия няма да могат да стигнат до работното си място и ще се блокират тези действия.

За изборите изясни, че е признато по този начин, тъй като избори би трябвало да има, а също така уточни, че неимунизираните членове на комисии ще бъдат тествани.

" Приемаме, че те съставляват нараснал риск за предаване на епидемията, само че изборите би трябвало да бъдат извършени, планувани са ", заключи той.10:35Кацаров: Противните на имунизациите не дават опция  Коронавирусът в България: фармацевтите ще извършват предписания на касата за 2 седмици към този момент
© Велко Ангелов
Броят на настанените в болница и на умрелите е доста по-нисък в страни, в които има всеобща имунизация. Така министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров отговори пред БНР на причините на хора, че в страни с висока имунизация болестта върви с цялостна мощ. Даде за образец Англия, която е с 10 пъти повече население от България, че смъртните случаи на денонощие са 5 до 20 като в същото време футболните игрища са цялостни и хората са без маски.

" Да, има инфектирани, само че вирусът е подложен под надзор, тежките случаи са доста малко, за здравните им системи не е проблем да бъдат обслужени. Това удостоверява, че имунизацията е единственият път да излезем от рецесията ", заключи Кацаров.

Попита коя е алтернативата и акцентира, че критиците на имунизирането не дават такава.

" Кой е другият метод да избегнем препълването на лечебните заведения, заплахата заболели да останат без О2? Няма подобен. Критикува се, само че опция не се показва ", сподели той.

Обяви, че чака

първите доставки на щадящи проби за учениците

от 1 до 4 клас да са налице още идната седмица, когато ще бъдат оповестени и резултатите от оповестената поръчка, по която до петък бяха подадени 28 предложения.

Поясни, че ще се вършат спомагателни поръчки за проби, които да се употребяват за учениците до 8 клас. Това не е направено в този момент, с цел да може по-бързо да се доставят тестванията като са по-малок количестови ипо-бързо да се реализира поръчката.

Съобщи, че за безплатните бързи проби са подписани контракти със 180 лаборатории с изискването да взимат най-вече 10 лв. за обработка на тестът и не му е известно да има някакви проблеми с тези проби. 10:32Още 46 изгубиха живота си вследствие на COVID-19  Коронавирусът в България: фармацевтите ще извършват предписания на касата за 2 седмици към този момент
© Цветелина Белутова, Капитал
Обичайно за неделя данните в Единния информативен портал сочат по-малко направени проби и по-нисък брой случаи на болест. Неотразените в този момент случаи ще влязат в системата във вторник.

За последното денонощие при направени 32 588 теста са открити 2836 новоразазени или процентът позитивни проби е 8.7.

Остава висок броят на умрелите - 46, а поставените ваксини през вчерашния ден са 7740. Постъпилите в лечебни заведения през последното денонощие са 417. Общият брой настанени в лечебни заведения доближава 7 880 души като 685 от тях са в интензивни отделения.

Данните в графики можете да видите. Къде можете да се ваксинирате вижте.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР