Дневник покани политолози и политически наблюдатели да анализират ситуацията след

...
Дневник покани политолози и политически наблюдатели да анализират ситуацията след
Коментари Харесай

Здравословно за ГЕРБ и ДПС е да са опозиция, а не разпределители на "баница"

" Дневник " предложения политолози и политически наблюдаващи да проучват обстановката след изборите - ниската интензивност на гласоподавателите, и тестванията пред Предлагаме ви отговорите на Анна Кръстева - професор по политически науки в Нов български университет. лекар хонорис идея на Университета Лил, Франция, президент на Политическа и гражданска обсерватория.

Победата на Румен Радев на балотажа стана при рекордно ниска изборна интензивност. Какво е обяснението Ви и ще бъде ли това мощно оръжие в ръцете на опозицията му?

- Лесен първи и комплициран втори мандат - това е огромното предизвикателство за Румен Радев, а не толкоз ниската изборна интензивност. Първият мандат на Румен Радев беше елементарен по две основни аргументи. Водеше се непрестанна лидерска борба с Бойко Борисов, от която печелеха и двамата, само че главно.Радев, тъй като построи облика му на мощен водач герой. Яростната съпротива ръководещи - президент беше извънредно печеливша за Радев - ГЕРБ понесе всички негативи на корупционното си ръководство, а президентът съумя да се пришие към антикорупционните митинги.

Вторият мандат ще обезпечи имиджов комфорт, само че ще сътвори тежки политически последици. Очакваното бъдещо държавно управление няма да атакува президента от заран до вечер, само че тази непосредственост ще бъде разчитана от жителите като причастност на президента към неизбежните дефицити и неточности на ръководството. А разочарованието постоянно е съразмерно на вярата.

Преизбирането на президента ще повлияе ли на договарянията, които стартират за сформиране на държавно управление? Трябва ли той да играе дейна роля, или е по-добре да се отдръпне?

- Слон в стъклен магазин - такава би била възможната дейна роля на президента в извънредно комплицираната обстановка на намиране на пресечни точки сред толкоз разнообразни партии, някои до през вчерашния ден изцяло противоположни. Уравнението с четири променливи е с нараснала компликация, нека президентът не го направи неразрешимо.

Препъни камъни има отвред - водач в оставка с персонални обсесии, които проецира като червени линии. Насред пандемия и рецесия върху рецесия Нинова продължава да си приказва за Истанбулска спогодба, откакто Конституционният съд към този момент е затворил тематиката. Бъдещето ръководство на страната - залог в ръцете на тотално дискредитиран водач. От президента зависи в този (не)разрешимия пъзел да не се намесват и комплицираните персонални връзки Радев-Нинова.

Струваше ли си три пъти да се явяваме на избори, с цел да стигнем до този резултат?

- Само за една година българските жители предизайнираха коренно партйната и политическата система - три нови партии, ГЕРБ детрониран, старите националисти - заличени, въпреки и преродили се в нов състезател. Над 60% от българските жители подкрепяха митингите и толкоз търсят да преведат желанието за смяна в партийна гледка. Началото и краят са сходни като електорален и цивилен корпус, само че играчите са нови, непознати, непредвидими, процесът е неизбежно турбулентен.

Как разчетохте поръчката на ректора на СУ Анастас Герджиков за оставане в политиката? Има ли политическо бъдеще съгласно Вас?

- Само по-дългосрочен политически небосвод би могъл да стимулира един научен човек да се впусне в борба с предизвестена (огромна) загуба. А и в пост-Борисовия стадий ГЕРБ търси да излъсква и интелектуализира имиджа си.

Може ли да се чака, че Радев ще е кардинален и ще постанова несъгласие на закони, признати от вероятно болшинство, доминирано от партията на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев? Това е едно от главните опасения на критиците му - " кабинетът ваш, президентът наш ", написа един от тях в профила си преди балотажа.

- По-сериозният въпрос е ще се еманципират ли Кирил Петков и Асен Василев да внасят закони, които няма да харесат на президента. Дали ще се отнасят към него като към наставник, или ще стартират да образуват лично политическо лице.

Какво може да се чака във външнополитически проект: след репликата на Радев за Крим, след нотата против намесата на Турция в изборите и във връзка с Македония?

- Българските жители желаят вътрешно-политическа смяна - антикорупционни и антикризисни политики, не смяна във външнополитическата ориентировка, нито нажежаване на етническо напрежение.

Промяна няма да е допустима, в случай че не се прояви ясно разграничаване сред националистическата символна политика на президента и учредената на европейски тактики, задължения и полезности външна политика на европейска България. Това ще е един от сложните и основни проби на новото държавно управление.

N.B. Малцинствената политика на страната не се показва в отношение към една партия (ДПС), а към българските жители с малцинствен (турски етнически) генезис.

 От миграция към подвижност. Политики и пътищаС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Какво държание очаквате от ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Яростна съпротива. Здравословно е за демократичните салда новите ръководещи да имат съпротива. Макар опозицията евентуално няма да е градивна и напълно няма да е единствено парламентарна - и ГЕРБ, и Движение за права и свободи имат още доста мощни позиции в локалната власт, тъй че ще има и саботиране на политики, и всевъзможни удари под кръста. Здравословно и за ГЕРБ, и за Движение за права и свободи е не просто да минат, а да постоят най-малко 3-4 години в съпротива, с цел да стартират да стават естествени партии, е не разпределители на " баница ".

В Народното събрание се връща глобеният за корупция по закона " Магнитски " Делян Пеевски. Според мнозина е скандал, че той въобще е народен представител. Ще има ли това последици, откакто неразследваната корупция от 12 години тежи на Движение за права и свободи, наедно с ГЕРБ?

- Един за всички, всички за един - Делян Пеевски и Движение за права и свободи. Яростната съпротива на Движение за права и свободи против смяната има и този основен източник - кръговата защита към " депутата, който всички обичат ", съгласно думите на Искра Михайлова. Конфузът е цялостен и повсеместен: представяме си на следващия ден по какъв начин в София идват европейски либерали - най-ярките критици на корупционния ГЕРБ - и ги посреща... Делян Пеевски.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР