Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

На поколението Z не му се пътува много, под 50% от европейците предпочитат хотел

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
На европейците им се пътува, само че по-малко, в сравнение с преди година, а минимум им се пътува на младите. С отшумяването на пандемията от COVID-19 също така се следи засилен интерес към пътуванията по работа и за разнообразни събития, отсядането в хотел/курорт става все по-непопулярно, а всеки шести споделя, че избира времето отвън туристически сезон.

До тези изводи е стигнала Европейската туристическа комисия в собствен оповестен при започване на юли. Той обгръща отговори на разнородни въпроси, а интервютата са извършени в интервала 8 май - 4 юни 2023 година в Германия, Обединеното кралство, Франция, Нидерландия, Италия, Белгия, Швейцария, Испания, Полша и Австрия.

Данните сочат, че най-младите европейци (между 18 и 24 години) са възрастовата група, която в най-малка степен (62.6%) споделя, че е евентуално или доста евентуално да пътува в идващите шест месеца и също така по-често от другите (22.9%) декларира, че е малко евентуално това да стане.

Основните заключения в разбора като цяло са:

Делът на европейците, които възнамеряват да пътуват сред юни и ноември 2023 година, е намалял с 4% спрямо предходната година, само че към момента остава висок - 69%.

Австрийците, швейцарците и германците се открояват като най-колебливите летовници, като надлежно 45%, 56% и 62% от интервюираните имат проекти за пътешестване през идващите месеци. За разлика от тях французите (80%), белгийците (79%) и британците (75%) имат най-голямо предпочитание да пътуват през същия интервал.

Въпреки че спадът в желанията за пътешестване в Европа може да се изясни със закъснение на насъбраното търсене след COVID-19, проучването демонстрира, че финансовият напън също оказва въздействие.

Коментирайки констатациите, Мигел Санс, президент на комисията, съобщи: " Последните ни данни демонстрират, че загрижеността за инфлацията и персоналните финанси продължава да съществува измежду европейските пасажери. Въпреки това европейците към момента желаят да пътуват през идващите месеци. Мнозина търсят различни разновидности за пътешестване, търсят по-достъпни преживявания или обмислят пътешестване отвън сезона. "

Извън сезона и на по-достъпни дестинации

Близо една четвърт (24%) от европейските туристи се тормозят от цялостното нарастване на разноските за пътешестване (с 6% по отношение на 2022 г.), до момента в който 17% са загрижени за икономическата обстановка и финансите си.

За да се оправят с възходящите пътни разноски, европейците приспособяват държанието си, преди да стигнат до дестинацията и след идването:

Други фактори, предизвикващи терзания измежду европейските летовници, са продължаващата война на Русия в Украйна (12%), пренаселените туристически дестинации (9%), политиките за резервации и анулирането им (9%) и вероятните рискови климатични условия (8%).

Приятно време и атрактивни покупко-продажби

Европа остава първият избор на респондентите, като 59% възнамеряват отмора в района, до момента в който 12% имат намерение да пътуват отвън Европа (увеличение с 3% от 2022 г.). Междувременно известността на вътрешните пътувания е спаднала с 6%, като единствено 26% от туристите избират отмора в личната си страна през идващите месеци.

Посещението на несъседна европейска страна притегля 29% от интереса, най-високото равнище от август 2020 година

Испания остава най-популярната дестинация за пътуващите, 8% възнамеряват почивка там, следвана от Франция (7%), Италия (7%), Гърция (5%) и Хърватия (5%). Все отново средиземноморските дестинации са отбелязали 10% спад на посетителите по отношение на предходната година.

Обратно, страни като Чехия, България, Ирландия и Дания означават скок на известността. Причината може да е, че пасажерите търсят по-малко пренаселени дестинации и по-поносими температури.

 Предпочитанията съгласно отговорите на интервюираните на въпроса
Предпочитанията съгласно отговорите на интервюираните на въпроса " Коя е идната страна, до която ще пътувате? ".

Пътуванията за събития и по работа се завръщат

Въпреки възходящите разноски за живот европейските пасажери възнамеряват многократни пътувания, като 33% имат намерение да пътуват два пъти, преди да настъпи коледно-новогодишният сезон. Други 30% от интервюираните обмислят да подхващат единствено едно пътешестване (4% по-малко от предходната година).

Значителните 12% имат намерение да се насочат към четири или повече пътувания (увеличение от 5% спрямо преди година).

Що се отнася до продължителността, множеството европейски туристи (36%) избират да прекарат по-малко от седмица (четири-шест нощувки) в дестинацията си, до момента в който 27% възнамеряват да останат за седем-девет нощувки.

Пътуването за несъмнено събитие става все по-популярно, като 10% от интервюираните европейци възнамеряват да създадат това сред юни и ноември 2023 година по отношение на 4% през 2022 година Освен това има 4% нарастване на бизнес пътуванията - 9% от респондентите имат намерение да тръгнат на служебно пътешестване. Въпреки спада от 6% по отношение на същия интервал на 2022 година пътуването за отмора остава топ изборът за 68% от европейците.

На кого му се пътува най-вече

Европейците на възраст 25-44 години имат най-голямо предпочитание да пътуват (71%), до момента в който - на възраст 18-24 години - е най-колебливо (63%).

Според данните в изследването колкото по-възрастни са пътуващите, толкоз по-големи са бюджетите им, както и продължителността на техния престой: Поколението X (на възраст 45-54) и " бейби бумърите " (над 54) възнамеряват да похарчат най-вече и да останат по-дълго.

Сред европейците с проекти за пътешестване болшинството (77%) имат намерение да го подхващат сред юни и септември, което затвърждава правилото за скупчване на почивките единствено в два-три месеца през годината.

Най-желаните развлекателни пътувания на европейците за това лято и есен са почивки на слънце и плаж (18%), опознаване на просвета и завещание (16%) и градски почивки (14%).

Рекорден интерес към публичния превоз

Планираният бюджет се е нараснал с 8% спрямо преди година: 41% от пътуващите възнамеряват да похарчат повече от 1500 евро.

Делът на европейците, които имат намерение да пътуват с трен или рейс, доближава исторически връх от 16%. И въпреки всичко самолетът остава най-популярната алтернатива за 48% от интервюираните, до момента в който шофирането на персонален автомобил се харесва от 25% от хората с проекти за пътешестване (с 10% по-малко спрямо преди година).

За първи път желанията за хотелско настаняване падат под прага от 50% (в момента 49%). Наближава 10% отсядането в места от категорията " легло и закуска ", под което нормално се схваща една нощувка в хотел до 3 звезди - модел, употребен от феновете на пътувания през избран регион без задържане на едно място. Интересът към краткосрочни наеми доближава 17%.

56% от европейците към този момент са резервирали изцяло или отчасти идното си пътешестване - 4% нарастване в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Приятното време (17%), атрактивните предложения (17%) и гостоприемните локални поданици (12%) остават главните критерии на европейците за избор на дестинация за пътешестване.

Тревогите

Високите цени на пътуванията и персоналните финанси се оформят като главните терзания за пътуването на европейците, със съответните нараствания от 6% и 4% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Въпреки че опасенията от войната сред Русия и Украйна леко понижават (с 3%), нейното влияние върху решенията на европейците, свързани с пътешестване, се е нараснало с 9%, засягайки 44% от пътуващите.

Препоръки за дестинациите

За да се възползват от възходящия интерес към пътувания за събития, което е изключително привлекателно измежду 18-24-годишните европейци, дестинациите биха могли да провеждат дребни до междинни по мащаб еднократни и от време на време непланирани събития и фестивали, ориентирани към младежите. Това би могло в допълнение да ускори интереса им към пътешестване след летния сезон.

 Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места

Сега също по този начин е добър миг дестинациите интензивно да провеждат по-мащабни събития за късната есен, както и да спонсорират към този момент планувани събития за същия интервал, с цел да покачат информираността за тях.

Тъй като ползата към краткосрочните наеми продължава да нараства, дестинациите би трябвало да положат старания за отговорно ръководство на тази засилваща се наклонност и нейните обществени и стопански последствия за приемащите общности. Потенциалните ограничения могат да включват условие за лицензиране, използване на туристически налог или ограничение на броя на дните, през които даден парцел може да бъде нает.
Европейският туризъм се възвръща, а дружно с него и опасенията на европейците за претъпканите дестинации. Това е отлична опция да се разпространяват по-малко известни места, да вземем за пример посредством съдействие с доста известни дестинации, които желаят да ръководят по-добре своите туристически потоци.

Интересът на туристите към потреблението на публичен превоз е с пикови стойности за градски почивки (27%), пътувания за опознаване на културата и наследството (26%) и ваканции на слънце и плаж (25%). Препоръчва се местата, предлагащи подобен вид пътувания, да подчертаят тяхната досегаемост с трен и рейс. Освен това те могат да вкарат ваканционни пакети, които включват билет за превоз.

Препоръки за бизнеса

Увеличаващите се пътни разноски и икономическата обстановка са главните терзания през това лято и идната есен. Специални преференциални покупко-продажби, предложения за ранни резервации и предложения за ценови промоции (като " пътувайте в този момент и платете по-късно " ) в този момент са главен детайл за спечелването на сърцата - и джобовете - на европейските пасажери.

Тъй като делът на европейците, които избират да резервират идващото си пътешестване авансово, нараства с 4% спрямо преди година, компаниите могат да разпространяват пакети за ранно записване за октомври-ноември, предлагайки на клиентите си " избавителна жилетка " против нарастване на разноските.

Топ прекарванията за европейците включват дегустация на локалната кухня (16%), потапяне в локалния живот (15%) и проучване на историята и културата (13%). Ето за какво туристическите компании би трябвало да оферират неповторими, завладяващи преживявания.

Някои образци могат да бъдат включване в приготвянето на храна, проведено от локално семейство, художествени работилници с локални занаятчии или насочени към фамилията агротуристически действия в локална плантация.

В отговор на лекия спад в желанията за хотелски престой хотелите би трябвало да се съсредоточат върху таргетиране на групи, които е най-вероятно да изберат този вид настаняване. Те включват европейци, пътуващи с колегата си (52%) или със фамилията си (49%), и такива, които избират почивка на плажа (56%) или градска отмора (54%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР