Днешното показно убийство на бившия президент на Йемен Али Абдула

...
Днешното показно убийство на бившия президент на Йемен Али Абдула
Коментари Харесай

Сблъсъци и предателства поставиха Йемен на съдбоносен кръстопът

Днешното показно ликвидиране на някогашния президент на Йемен Али Абдула Салех евентуално ще отвори нова страница в историята освен на спора, само че и на целия Близък Изток.

Десетилетия на конфликти и изменничества кулминираха в 48 часа на боеве, приключили с убийството на Салех и евентуално обричащи изтерзаният народ на страната на още по-големи мъчения, разказва Руслан Трад обстановката в Йемен в коментар за Vesti.bg.

ГЛАД И ХОЛЕРА - ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА В ЙЕМЕН В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Малко откакто Саудитска Арабия реши да поддържа някогашния президент на Йемен, Али Абдула Салех, той беше погубен от някогашните си съдружници, подкрепените от Иран бунтовници хути.

Със известие онлайн, йеменското вътрешно министерство, което сега е следено от хутите, беше показано мъртвото тяло на Салех, увито в одеяло и качено на камион. На главата му се вижда диря от изстрел. Партията на Салех, Всеобщия национален конгрес, удостовери малко по-късно гибелта му, заявявайки, че е погубен южно от столицата Сана. Най-вероятно Салех се е опитал да доближи до база на Обединените арабски емирства, които вземат участие със свои сили против хутите.

KILLED IN YEMEN: Graphic photos are turning up of the former president of Yemen after an intense weekend of... https://t.co/AGdXkw8yMw
— J.D. Gallop (@JDGallop) December 4, 2017
Първо с РПГ хутите стопират бронираната му кола, а по-късно го доубиват с изстрел в главата. Кадрите бързо провокираха мнения онлайн, сравняващи събитието с убийството на Муамар Кадафи през 2011 година. Но подтекстът в този момент е по-различен.

Миналата седмица, сред някогашните съдружници – хутите и Салех – избухнаха конфликти поради контрола над столицата. Тази внезапна смяна в връзките, предшествана от месеци на недоразумение, беше употребена от водената от Саудитска Арабия коалиция, с цел да бъдат бомбардирани позициите на хутите в поддръжка на Салех и неговите сили. Така, хутите се оказаха изолирани и без локални съдружници след три години война, само че все пак към момента управляват огромни елементи от северните региони на Йемен.

Някои тематики, които България може да разиска със Саудитска Арабия

Европейски Съюз би трябвало да спре да дава пари на режими, с цел да стопира миграцията

За „ мръсните покупко-продажби “ с "Ислямска страна " и какви последствия ще имат те

Клановете, които обичайно са най-важната мощ в политиката в Йемен, поддържат Салех и пробваха да подкрепят силите му в Сана, до момента в който частите на настоящия президент Абд Раббу Мансур Хади дойдат от юг, където се намира йеменското държавно управление, изгонено от хутите през 2014 година. Тогава те превзeмат столицата точно благодарение на Салех. Но проектите на държавните сили не съумяват.

През последните три дни жителите на Сана са хванати в клопката на непрекъснати сражения. В дипломатическия бранш на града, хиляди са блокирани без достъп до хранителни запаси. Ситуацията се усложнява още повече поради въздушните удари на Саудитска Арабия. В "Туитър ", който е желаната обществена мрежа от локалните деятели, се появиха десетки фрагменти, направени най-много от мазетата и приземните етажи в жилищни здания. Ясно могат да се чуят престрелки и мощни детонации.

Sources tell @reuters that the U.N. is seeking to evacuate at least 140 aid workers from the Yemeni capital #Yemen https://t.co/omGgFjBcyB
— Yara Bishara (@yara_bishara) December 4, 2017
Смъртта на Али Абдула Салех поставя края на една цяла ера от модерната история на Йемен и има огромно значение за целия арабски свят като цяло.

Дълъг и кондензиран със събития е този епизод от историята на Йемен. През 2012 година Али Абдула Салех е свален с всеобщи митинги, подбудени от авторитаризма му и неприятната икономическа конюнктура в страната. След 30 години отпред на Йемен, Салех е заставен да се скрие, до момента в който на власт идва новият президент, Абд Раббу Мансур Хади.

По-късно Салех се появи още веднъж – този път като водач на лоялистки милиции, част от които някогашни военни и дезертьори. През това време, поради политическия вакуум, излезе нова мощ, станала известна като „ хути “. В тирада, излъчена на 20 януари 2015, Абд ал Малик ал Хути - водачът на групата “Ансар Аллах”, която произлиза от северните елементи на Йемен - увери милиони йеменци, че макар слуховете за вероятен прелом в столицата Сана, Абд Раббо Мансур Хади ще продължи да бъде президент на страната. На 22 януари Хади се отдръпна от поста, дружно с премиера на Йемен.

През 2014 година, откакто се съюзяват със Салех, хутите напредват от северните елементи на страната, където се намират основните им замъци, и овладяват контрола над столицата. След като изтласкаха държавните сили, съдружниците си поделиха града – на север са хутите, до момента в който на юг са частите на Салех. Сегашните конфликти са най-много в квартала, в който са ситуирани министерства и държавни здания. През последните три дни хутите нападат домовете и позициите на значими сподвижници на Салех, негови политически съдружници и най-много на племенните водачи.

Yemen’s Ali Abdulla Saleh killed for ‘treason’ – Houthi rebels https://t.co/E7kmhdjIhf via todayng pic.twitter.com/AKYfeTMTBP
— akinsowon olusegun (@akinto70) December 4, 2017
Йемен рядко влиза в новинарските излъчвания у нас, а и като цяло в интернационалния поток. Но

разположението на страната е дотам значимо, че събитията там неслучайно се наблюдават с внимание от Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Иран и Африканския съюз.

През Йемен минава оръжеен поток, в това число от България, както и наркотрафик, бежанци. В Йемен се сблъскват силите на саудитската и иранската политика.

Салех и хутите имат дълга история на съюзи и изменничества. Напрежението сред надигащото се политическо придвижване и Салех доближава връхна точка през 2004 година, когато държавното управление праща войски в Саада, с цел да арестуват водача на хутите по това време, Хусейн ал Хути. По време на този арест ал Хути е погубен и бунтовниците стартират акция против президента и неговата мрежа от племенни водачи и генерали.

В годините след гибелта на Хусейн ал Хути, новото потомство стартира трансформацията на хутите от политическо придвижване към яростна военна мощ. В Сана, Салех желае да съставлява хутите, правещ връзка със Заидския имамат, съществувал при започване на XX век.

За денонощие три събития разтресоха Близкия Изток още веднъж

Бойците на "Ислямска страна " се завръщат у дома и няма ясна тактика за тях

Вълни от мигранти занапред ще има

Но макар насилието в траялата 6 години война, хутите удържат. През ноември 2009, акцията, водена от йеменската войска, прелива в саудитската територия. До януари на идната година Саудитска Арабия към този момент не може да удържи сраженията и поддържа помирение сред Салех и хутите, които се изтеглят в провинция Саада, отказвайки се от териториите, завзети от тях оттатък саудитската граница и считани обичайно за йеменски.

Когато избухват всеобщи митинги против президента Салех през 2011 година, хутите виждат още една опция. Оставяйки оръжието си, те се включват в демонстрациите, провеждащи се в столицата. Хутите търсят в допълнение включване и въздействие в новото ръководство като политическа организация – организация, контролираща десетки хиляди от най-хубавите бойци в целия регион.

В последвалия интервал, в който Йемен се пробва да се възвърне от политическата неустойчивост, хутите показват себе си като опция на остарялото ръководство и хората на Салех.

Но нещата се трансформират още веднъж и натрупалото се отчаяние измежду цивилните, които страдат най-много от всички офанзиви, се излива в митинги и саботажи.

Нощта преди убийството на Салех е една от най-тежките за жителите на Сана. Разкази на очевидци разказват подиуми като от военни филми, които виждаме и в Сирия към този момент шест години. Цели здания са обстрелвани с артилерия, снайперисти се целят във всеки, който се движи по улиците. За два дни убитите са над 120, а над 250 са тежко ранени. Постепенно цели региони от столицата са откъснати от света.

PolticsNewz: Yemen's Saleh ruled by shifting alliances as nation crumbled - #NewYork Daily News https://t.co/XQzQcJbjr1
— Supra1BqTeam (@supra1Bqteam) December 4, 2017
Саудитската коалиция също се намеси. Въздушни удари попаднаха върху позиции на хутите. От 2015 година насам, Рияд усили военното си наличие в прилежащ Йемен, пробвайки се да спре намесата на Иран. Техеран, от своя страна, поддържа хутите през цялото време на офанзивата им към Сана, давайки им въоръжение и финансова поддръжка, знаейки, че това ще провокира реакция в саудитците.

Точно това довежда до блокирането на йеменските пристанища от страна на Саудитска Арабия, откъдето най-вече влиза иранското оръжие. Морската обсада пък провокира филантропична рецесия, защото помощите за 20 милиона души не съумяват да влязат в страната. Междувременно, поради сринатата инфраструктура, избухна зараза от холера, която болести близо 1 милион души. Гражданската война разруши и дребното непоклатимост в най-бедната арабска страна, а убитите са над 10 000.

Преди няколко дни, саудитската коалиция реши изненадващо да поддържа Али Абдула Салех, описвайки позицията му против хутите не като битка за надзор над Сана, а като национален протест. Скоро въздушни удари поразиха летището и боен лагер в северна Сана, която е следена от бунтовниците.

Междувременно, от Рияд президентът на Йемен прикани силите му да напреднат към столицата. Съвсем скоро хутите стартират подготовка за кулминационната точка на разногласието със Салех, а точно да убият някогашния си съдружник.



Никой не знае какво следва и какви ще бъдат реакциите на политическите сили както вътре в Йемен, по този начин и в интернационален проект. И до момента в който войната продължава, филантропичната конюнктура в страната става още по-тежка. Водоснабдителните системи са разрушени в огромна степен. Електричеството е наранено. Достъпът до питейна вода е мощно стеснен. Медикаменти има в обособени лечебни заведения.

Организация на обединените нации прикани за пауза на военните дейности, с цел да може да се откри филантропичен кулоар към най-засегнатите региони, само че това надали ще се случи скоро. Не и след днешните събития и убийството на Али Абдула Салех, което евентуално ще отвори нова страница в историята освен на спора, само че и на целия район.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР