„Днешното изслушване доказва отново ангажимента на министър-председателя Народното събрание да

...
„Днешното изслушване доказва отново ангажимента на министър-председателя Народното събрание да
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Подкрепяме усилията за нов подход в отношенията с РСМ, който да е базиран върху досегашния консенсус


„ Днешното чуване потвърждава още веднъж уговорката на министър-председателя Народното събрание да бъде осведомено и готовността на болшинството да не пази министър-председателя от опозицията. Ние по тематиката Република Северна Македония нито един път не сме чували предходния министър председател. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин по време на чуването на министър-председателя Кирил Петков в Народното събрание, като добави, че последният даже не е участвал в зала при утвърждението на Договора за добросъседство.

От парламентарната естрада социалистът се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ: „ Това е тематика, по която би трябвало да се опитаме да пазим политическия консенсус и да не се опитваме да го използваме за вътрешнополитически цели. Българска социалистическа партия, като най-ярка съпротива в продължение на 4 години в 44-ото Народно заседание, в никакъв случай не сме употребявали тематиката Република Северна Македония, с цел да нападаме ръководещите “, безапелационен бе Вигенин.

Кристиан Вигенин изясни, че днешната съпротива в РСМ е най-големият съперник към нормализирането на връзките сред двете страни и ГЕРБ би трябвало да работят с тях и да се опитат да допринесат за разблокирането на този развой. Той напомни признатата декларация от 44-ото Народно заседание, с която всяка година Министерски съвет би трябвало да рапортува по какъв начин се извършва Договорът за добросъседство и другарство, само че това в никакъв случай не се е случило.

„ Ние поддържаме напъните да се заложи на нов метод в връзките с Република Северна Македония. Нов метод, основан върху досегашния консенсус и напъните, които сега се поставят “, безапелационен бе Вигенин и добави: „ Разширяването на връзките, секторното съдействие, съответните резултати, които желаеме да забележим, целят да се стигне до решения, които да бъдат признати и на политическо ниво, и от жителите на двете страни. “

Зам.-председателят на Народното събрание приветства уговорката за граничен пункт “Клепало “, защото за 8 години по този въпрос нищо не се е случило. „ Надявам се тази година въпросът да бъде завършен и това да бъде едно от съответните неща, с които да допринесем за разширението на контактите “, добави той.

Вигенин напомни, че по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година са поети задължения и от страна на Европейски Съюз за финансова поддръжка и взаимни планове тук в района. „ За страдание, множеството от тях останаха на хартия. Надявам се в този момент да стъпите на тези към този момент поети задължения, с цел да допринесем за реализацията на тези начинания “, обърна се той към Кирил Петков.

Вигенин акцентира, че не би трябвало да се дава естрада и поле за изява на сили, които не желаят връзките на двете страни да се възстановяват.



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР