Днешното издание на нашата рубрика за култура и сервилен морал

...
Днешното издание на нашата рубрика за култура и сервилен морал
Коментари Харесай

Вербални и невербални проблеми на езика

Днешното издание на нашата графа за просвета и угодничав морал ще прегледа някои проблеми на езика в нашата страна. Един от тези проблеми е, че езикът ни се употребява повече за невербална връзка: мляскане и разбор на началници. Бойко Борисов обаче е от хората, които развиват българския език на дело. 

Повод за днешния ни разбор е оценката на Бойко Борисов за някогашния ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев - той бил  " интелигентен " и " приключил доста работа ". Сиреч заслужен е за консул във Валенсия. 

Против назначението на Георгиев обаче има сериозна опозиция от българската общественост във Валенсия - една от претенциите на българите е, че испанският език на някогашния КОНПИр е на равнище, едвам се засмее на негоден испански. 

На въпрос за езиковите умения на Георгиев Борисов по маниера си хързулна въпроса към сферата на цирковото изкуство, където е безспорен монарх: преди да замине Георгиев за Испания, по испански щял да го препита Христо Стоичков.

Майтапът си е подбив, само че Стоичков назнайва испански задоволително, с цел да води излъчвания и да разяснява мачове в испаноезични медии. Борисов пък напълно неотдавна бе награден в корейски университет за принос в българистиката. Това също бе демонстрация на изключително възприятие за комизъм, само че пък Борисов с изключение на огромен хуморист е и огромен фен на теманетата, високото самопризнание, отличната оценка и конграгулациите. Затова си одобри премията толкоз съществено, колкото му я предложиха. 

Сега българистът Борисов предлага испанистът Стоичков да екзаминира КОНПИра Георгиев. Стоичков прочее е някогашен почетен консул в Барселона, обаче го разкараха оттова, когато при рецесията с индепендистите в Каталуния направи някакво самоуверено изявление, че в Мадрид са франкисти и фашисти. 

Стоичков също така е лекар хонорис идея на Пловдивския университет от 2011, а Борисов има научна степен  " лекар ", което той персонално приравнява с " лекар на науките " - по този начин се показва от време на време, разсейвайки се за мъничката разлика в негова щета. 

Тук би трябвало да напомним, че двамата учени Стоичков и Борисов през годините са имали разнообразни интервали на доближаване и разграничаване.

В главсекретарския интервал на Борисов двамата постоянно демонстрираха отзивчива непосредственост. Например през декември 2004 двамата бяха патрони на акция за събиране на средства за децата на починали служители на реда. Въпреки печалното в същността си дружество двамата бяха в нежно игриво въодушевление и дори се хранеха един различен с пастички, както Борисов през годините буташе в устата на момите части от питката. В края на първия мандат на Борисов обаче се изпокараха, тъй като Стоичков беше непосредствен с кръга към някогашния аграрни министър Мирослав " Мършата " Найденов. 

***

Друг доста сериозен езиков проблем у нас е, че мъчно можеш да намериш в цялата наша прелестна страна русофил, който да ти сформира вярно изречение на съветски.

Примерно Волен Сидеров, който минава за един от най-важните русофили у нас, приказва съветски на равнище " Стоичков " - когато Волен върви на посещаване в Крим, се скъсаха да го подлагат на критика за путинизъм, а не го разкритикуваха, че компрометира културните и езиковите връзки сред нашите нации. Миналата година едни женици в Стара Загора пък подариха на съветския дипломат тениска с надпис на негоден съветски. Вчера на рождения ден на Владимир Путин български русофили записаха видеообръщение към съветския президент с благопожелание за най-хубави работи. Поздравителите държаха кръстове като микрофони и приказваха доста хубаво - посланията на български бяха, да кажем, милички, обаче като минаха на съветски... По-добре беше от Сидеров и Стоичков, но отново некрасиво!

***

Обръщаме се към всички, дето членуват в групи за другарство и омраза - о, ти неразумний филофобе, заради що приказваш като маймуна! 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР