Днешните автоматизирани системи за шофиране все още не са се

...
Днешните автоматизирани системи за шофиране все още не са се
Коментари Харесай

AI в сценариите, който никой шофьор не иска да вижда


Днешните автоматизирани системи за шофиране към момента не са се научили по какъв начин да правят оценка сериозните обстановки на пътя (снимка: Ralf Grömminger / предоставена от Bosch)

Топка, търкаляща се по пътя. Има огромна възможност след нея да изскочи дете, което я гони, без да обръща внимание на колите. Това е сюжет, който никой водач не желае да вижда. Но до момента в който хората-водачи могат да оценят тази обстановка въз основата на опита си, днешните автоматизирани системи за шофиране към момента не са се научили по какъв начин да го вършат.

Очакванията са, че генеративният изкуствен интелект ще разреши на транспортните средства да правят оценка обстановките и да реагират съответно, с цел да се увеличи сигурността на участниците в пътния трафик. Повече сигурност на пътя е и желанието на 60% от интервюираните в тазгодишния Tech Compass – международно изследване на Бош за технологиите и изкуствения разсъдък.
още по темата
Днес AI бързо доближава границите си, когато става въпрос за системи за образование за автоматизирано шофиране. Модерните системи за подкрепяне на лидера могат да откриват хора, животни, предмети и транспортни средства, само че в близко бъдеще генеративният AI ще спомага да се дефинира дали дадена обстановка евентуално може да докара до случай.

Изкуственият разсъдък употребява голямо количество данни, с цел да образова системите за автоматизирано шофиране, тъй че те да вършат по-добри изводи. Например, дали предметът на пътя пред вас е найлонова торбичка или развалена авточаст. Тази информация може да се употребява или за директна връзка с лидера – да вземем за пример посредством предизвестие – или за пускане на подобаващи маневри, като прекъсване с включване на спешните светлини.

Бош има намерение да употребява генеративния AI за по-нататъшно рационализиране на функционалностите на автоматизираните коли взаимно с Майкрософт, стана ясно на конференция за AIoT в Берлин. Двете компании считат, че генеративният AI ще увеличи комфорта в колите и ще обезпечи по-голяма сигурност за всички участници в придвижването.

За реализиране на тази цел ще се употребява цялостното схващане за транспортните средства и характерната експертиза в региона на AI за колите, както и достъпът до данни от автомобилните датчици за зареждане на генеративния AI.

Бош и Майкрософт към този момент си партнираха в създаването на универсална софтуерна платформа за свързване на колите и облака, а в този момент ще работят дружно, с цел да разпознават нови благоприятни условия за даване на авангардна AI технология за промишлеността за самостоятелните транспортни средства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР