Днес започва Европейският месец на киберсигурността (European Cyber Security Month

...
Днес започва Европейският месец на киберсигурността (European Cyber Security Month
Коментари Харесай

Отговорност за всички: Започва Европейският месец на киберси...

Днес стартира Европейският месец на киберсигурността ( European Cyber Security Month – ECSM), който се организира от Европейския съюз за девета поредна година. Ежегодната осведомителна акция започва за първи път през 2012 година и е част от напъните за повишение на осведомеността измежду жителите, бизнеса и организациите по отношение на киберсигурността.

Координира се от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и се подкрепя от Европейската комисия /ЕК/, държавите-членки на Европейски Съюз, Европол, Европейската централна банка, страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и над 300 сътрудници от обществения и частния бранш.

България в лицето на Държавна организация „ Електронно ръководство “ /ДАЕУ/ координира на национално равнище „ Европейския месец на киберсигурността “ и през днешния ден дава формален старт на самодейностите планувани в календара от събития. Планувани са редица онлайн събития с забавни специалисти, обучителни quiz – игри, анкети, инфографики, видеоклипове и други

Вече трансформирали се в обичайни сътрудници, акцията поддържат и Столична община и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “. За първа година, за посланията да доближат до по-широк кръг жители, ДАЕУ притегля известни персони, които да подкрепят идеята за създаване на здравословни привички в региона на киберсигурността. Актьорите Александра Сърчаджиева и Китодар Тодоров , ще да бъдат посланици на акцията и ще опитат на наличен език да допринесат за повишение на осведомеността по отношение на рисковете за киберсигурността и да споделят настоящи способи за смекчаването на тези опасности.

Председателят на ДАЕУ, Красимир Симонски , който е и народен координатор по киберсигурност, съобщи: „ В всекидневието си, сме все по-зависими от цифровите технологии, а пандемията от COVID-19 форсира цифровизацията и акцентира смисъла на киберсигурността. Това да останем сигурни онлайн към този момент е съвсем толкоз значимо, колкото и физическата сигурност офлайн. Около 95% от сполучливите хакерски атаки са в резултат от някакъв тип човешка неточност, а в това време статистиката демонстрира, че 80% от хакерските атаки могат да бъдат преодолени с обикновена киберхигиена. Сега повече от всеки път осведомеността в региона на цифровата сигурност е от основно значение, с цел да могат жителите да разпознават рисковете и да реагират дейно на киберзаплахите. Важно е да придобием някой съществени знания и положителни привички, които да ни оказват помощ да останем сигурни в онлайн пространството. Вярваме, че старания като тези на акцията ще допринесат за създаване на доверие в онлайн услугите и ще са в поддръжка на жителите при отбраната на техните персонални, финансови и професионални данни онлайн. “

Посланията на тазгодишната акция са фокусирани в две тематики .
Киберсигурност вкъщи “ и включва препоръки за сигурност в кибернетичното пространство при осъществяването на онлайн преводи, комуникиране, работа или образование онлайн. Ще бъдат предоставени препоръки за добра киберхигиена при ежедневните онлайн действия. и Първа помощ “ и ще дава препоръки за това какво да се прави в случай че към този момент сме станали жертва на киберинцидент - за това по какъв начин да се реагира при положение на машинация при извършване на покупки онлайн, компрометиране на кредитна карта и/или банкова сметка и хакерска офанзива на профил в обществените медии. Под формата на изявленията и видеоматериали ще бъдат разказани същинските истории на хора, станали жертва на киберинциденти.
За повече информация и с цел да наблюдавате квалифицираните от нас събития, вижте:
уеб страницата на ДАЕУ Facebook страницата ни: ДАЕУ-Държавна организация „ Електронно ръководство “ -
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР