Днес за десета поредна година в се отбеляза международния ден

...
Днес за десета поредна година в се отбеляза международния ден
Коментари Харесай

Международен ден на наследствения ангиоедем



Днес за десета поредна година в се означи интернационалния ден на Наследствения ангиоедем . Това е рядко генетично заболяване, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на мощно отичане на кожата и лигавиците. У нас има регистрирани 90 пациенти, само че съгласно Асоциация унаследен ангиоедем България, в страната ни има най-малко още толкоз хора, които не са диагностицирани.

Тази година акцентът е върху физическата интензивност.  „ Хората с това заболяване не знаят, че стресът е причина за офанзиви , заради което поддържането ни здрави душевен и физически може да помогне за ръководството на заболяването, оповестяват от пациентската организация.

Създадения и продуциран от Асоциация Наследствен ангиоедем България документален филм “Съдбата обича смелите – Fortuna favet fortibus ” е основан на разкази на пациенти, фамилиите им и лекари, демонстрира какво е да живееш с толкоз рядко и рисково заболяване. Наследственият ангиоедем се характеризира с това,че най-често засегнатите области се подуват - крайниците, лицето, чревния тракт и дихателните пътища. Пристъпите, засягащи чревния тракт, предизвикват мощна коремна болежка, гадене и повръщане. Подуването на ларинкса може да ограничи дишането и да докара до заплаха за живота задръстване на дихателните пътища. Симптомите на наследствения ангиоедем нормално стартират в детска възраст и се утежняват по време на пубертета, като и честотата на пристъпите се покачва през този интервал от живота. Лечението е ориентирано към попречване на пристъпите и терапия, в случай че те се появят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР