В зоната на оперативна отговорност на руската групировка Днепър“ (това

...
В зоната на оперативна отговорност на руската групировка Днепър“ (това
Коментари Харесай

Запорожкия фронт: Днепър попречиха на опит за контраудар на ВСУ

В зоната на оперативна отговорност на съветската формация „ Днепър “ (това е западната част на Запорожка област и Херсонска област) те съумяха да осуетят проектите на украинските въоръжени сили за десант на Днепър.

Украинската формация е показана тук от минимум 7 формирования: 65-а механизирана бригада, 128-а планинско-щурмова бригада, 141-ва пехотна бригада, 15-а бригада на Националната армия, 37-ма и 38-ма бригада на морската пехота, 121-ва бригада за сухопътна защита.

Според отчети на съветското министерство на защитата, провали по живата мощ и бронетехниката на въоръжените сили на Украйна са нанесени в регионите на обитаемоте места Вербовое, Работино, Пятихатки, Лобково (Запорожка област), Тягинка, Антоновка Миловое и други ( Херсонска област).

По време на контрабатарейната борба при Днепър от началото на юни бяха унищожени огромен брой американски полеви артилерийски оръдия и беше свален щурмов аероплан Су-25 на украинските Военновъздушни сили.

Американският институт за проучване на войната (ISW) написа, че частите на Днепър в Ореховското направление са съсредоточени върху задачата да освободят територията, която украинските въоръжени сили завзеха по време на по този начин нареченото контранастъпление през лятото на 2023 година Американските специалисти записаха няколко обилни напредъка на войските на Днепър.

На 4 юни съветските войски изтласкаха украинските елементи на 500-700 метра от покрайнините на Работино и напреднаха в региона на Мирни (североизточно от Работино) и Нестерянка.

На 5 юни, североизточно от Работино, те се вклиниха във вражеската защита на дълбочина 400 метра и широчина 1,5 километра по фронта.

На 6 юни украинските въоръжени сили продължиха да бъдат изтласквани от позициите си на юг и югоизток от Работино.

Продължават боевете в Кринки, където към момента има огнища на украинска опозиция. Руските войски работят на островите Фролов и Нестрига в делтата на Днепър, както и на островите покрай Казашките лагери и Корсунка.

Освен това, както беше доказано от ISW, съветските войски поддържат позиции северно от Алешки покрай разрушените Антоновски мостове.

Експерти пишат, че украинците нямат задоволително лодки с извънбордови мотори, с цел да работят дейно в делтата на Днепър и даже да изтеглят военния личен състав след несполучливи интервенции.

„ Руските въздушнодесантни и морски елементи работят за пречистване на островите в делтата на Днепър и попречване на опитите на украински войски да кацнат на източния бряг на реката “, се споделя в оперативния отчет на ISW.

Напредването на съветските войски се усложнява от обстоятелството, че украинските войски тук имат преимущество в FPV дронове, полева артилерия и електронна война. Това заяви Дмитрий Рогозин, сенатор от Запорожка област и някогашен началник на Роскосмос.

Анализирайки обстановката в Запорожие и Херсонска област, ISW написа, че съветските войски последователно трансформират тактиката. Те от ден на ден употребяват мотоциклети и всъдеходни транспортни средства (ATV) при наземни офанзиви.

Използва се и тактиката „ танкова въртележка “, която разрешава на съветските танкове да обстрелват непрестанно украинските сили даже при маневриране. Докато единият танк стреля по украинските сили, екипажът на втория заема позиция зад първия, с цел да презареди.

ISW написа, че през последните месеци съветското командване видимо е ускорило образуването на нови елементи за осъществяване на настъпателни интервенции и в това време е активизирало напъните за основаване на запаси на оперативно и стратегическо равнище.

Заместник-началникът на Главното разследващо ръководство на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки сподели, че съветската войска се попълня с към 30 хиляди нови военнослужещи по контракт всеки месец.

Същата цифра беше доказана неотдавна от член на Обществения съвет към Министерството на защитата на Русия, известният боен специалист Руслан Пухов.

„ Руските сили използваха самодейността в целия украински спектакъл, с цел да диктуват темпото на бойните интервенции “, написа ISW. „ Това разрешава на съветските въоръжени сили бързо да компенсират загубите по фронтовата линия и да поддържат общия ритъм на нахлуване.

Самите украинци (по-специално командирът на украинските сухопътни войски генерал-лейтенант Александър Павлюк) считат, че руснаците ще изпратят минимум 100 хиляди спомагателни съветски бойци в лятната атака против украинските въоръжени сили.

А до края на годината оперативните запаси ще набъбнат до 300 хиляди души. Тези запаси на оперативно и стратегическо равнище ще бъдат подготвени да работят като сили за навлизане от първо равнище или сили от второ равнище, способни да правят широкомащабни офанзиви, пресмята ISW.

Превод: СМ

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7976Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед37127Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед68046Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед19006Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед10477Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед207055Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121564Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР