Днес Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга за шистов газ

...
Днес Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга за шистов газ
Коментари Харесай

Отмениха забраната върху фракинг за шистов газ в Англия

Днес Англия публично анулира мораториума върху фракинга за шистов газ в Англия, който е в действие от 2019 година, като съобщи, че укрепването на енергийните доставки в страната е „ безспорен приоритет “, съобщи „ Ройтерс “. 

Цените на силата в Европа внезапно се покачиха след нахлуването на Русия в Украйна, а Англия субсидира сметките на семействата и предприятията на планирана стойност над 100 милиарда паунда (113 милиарда долара).

Новият министър-председател Лиз Тръс съобщи по-рано този месец, че фракингът – добивът на шистов газ от скалите посредством разбиването им – ще бъде позволен там, където е подсилен от общностите.

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог съобщи през днешния ден, че би трябвало да се проучат всички източници на сила, с цел да се усили вътрешното произвеждане, „ тъй че е вярно, че отменихме паузата, с цел да се осъществят всички евентуални източници на газ в страната “.

Фракингът, против който се опълчват екологични групи и някои локални общности, беше неразрешен, откакто регулаторният орган на бранша съобщи, че не е допустимо да се планува силата на земетресенията, които той може да провокира.

Рийс-Мог обаче съобщи, че практиката е „ безвредна “ и рестриктивните мерки върху сеизмичната интензивност би трябвало да бъдат преразгледани, с цел да може тя да се реализира по „ ефикасен и сполучлив метод “.

„ Вдигането на мораториума ще помогне на шистовата промишленост да отключи сухоземния природен газ в Обединеното кралство в количества, задоволителни за облекчаване на потребностите на Обединеното кралство за десетилетия напред “, съобщи основният изпълнителен шеф на Cuadrilla – компания, която в предишното е правила изследвания за шистов газ с Англия – Франсис Игън.

Химическият и енергиен колос INEOS, който има няколко английски лиценза за изследване на шистов газ, съобщи, че държавното управление би трябвало да преглежда създаването на шистов газ като „ народен инфраструктурен приоритет “.

„ Дори и рисковете да се окажат управляеми и допустими, шистовият газ ще окаже доста въздействие върху доставките в Обединеното кралство единствено в случай че през идващото десетилетие бъдат прокарани хиляди сполучливи сондажи “, споделя Андрю Аплин, почетен професор в университета в Дърам.

Мораториумите върху фракинга в Шотландия и Уелс ще продължат да работят, обявиха техните самостоятелни държавни управления.

В България също работят разпореждания, които не разрешават изследването и добива на шистов газ. Виждаме обаче, че европейските страни лека-полека поемат по пътя на личен рандеман на природен газ, тъй че да не бъдат подвластни от външни източници. Северната ни съседка Румъния да вземем за пример добива шистов газ. 

На дневен ред остава въпросът дали мораториумът върху изследването за шистов газ у нас не би трябвало да бъде вдигнат, с цел да можем най-малко да проучим опциите. Виждаме, че технологията на фракинг се употребява в някой страни напълно безвредно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР