Днес във Варна има десетки обществени чешми из целия град.

...
Днес във Варна има десетки обществени чешми из целия град.
Коментари Харесай

Кои три градски чешми от 19 век са запазени до днес във Варна

Днес във Варна има десетки публични чешми из целия град. Част от тях действат отлично, а други мъчно извършват предназначението си поради вандалски прояви или незадоволителна поддръжка. Няколко от водните уреди обаче будят изключително внимание и притеглят погледа не като източник на вода. Видът им издава богатата история, която крият. Тези столетници са съхранили предишното и са го пренесли в сегашното. Те служат на града ни още от края на 19 век и надали има варненец, който да не е минавал край тях в сегашното. Това са чешмата „ Скеле капу “, чешмата в двора на Търговската гимназия и тази до двора на Регионалния исторически музей.

Чешма „ Скеле Капу ” е издигната през 1834г. до лявата страна на пристанищните врати (Скеле капосу) на Варна. Гледала е към морето. През 1910г. е преместена покрай тогавашните женски бани. През 1925-26 година още веднъж е преместена в Морската градина, покрай входа и малко над стълбището към Централните бани.

В момента на мястото и в подпорния дувар против северния плаж е инсталирана единствено лицевата и страна. В началото на този век чешмата е главно реставрирана. Тя е направена от мрамор и богато украсена. Чешмата е прегледен образец за благоустрояването на града.

Чешмата в двора на Търговската гимназия е издигната през 1888г. Тогава школото е било „ Св. Климент “. Изградена е напълно от камък - локален варовик, с каменно корито. Била е захранвана с чугунени тръби от местността Франга Дере. Имала е три чучура – от изток, юг и запад. В момента чешмата е обвързвана с градската ВиК.

По време на ремонта на Търговската гимназия през 2021 година, чешмата е реставрирана напълно по план на Ирина Ефтимова.

Чешмата до Археологическия музей е издигната преди 1898 година Била е вградена в североизточния ъгъл на оградата на Девическата гимназия, която е строена в интервала 1892 – 1898 година по план на арх. П. Момчилов. Изградена е напълно от камък, с две каменни корита, като едното е било към двора на гимназията, а другото към улицата. В огромен интервал от време, чешмата не е била настояща. През 1999 година, по самодейност на варненския археолог Иван Иванов, оградата е поправена по този начин, че чешмата да остане напълно на улицата, отвън имота на РИМ-Варна.

През 2000г., чешмата е реставрирана. Има е два чучура от изток и запад, само че в този момент работи единствено единият.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР