Днес в цял свят се очаква голяма климатична стачка на

...
Днес в цял свят се очаква голяма климатична стачка на
Коментари Харесай

Световни компании засилват борбата си с изменението на климата

Днес в целия свят се чака огромна климатична стачка на деятели, изискващи съществени политически задължения в битката с последствията от климатичните промени, която е част от световната самодейност Fridays for Future. Глобалната климатична стачка би трябвало да доближи 160 страни откакто към 200 организации и публични начинания желаеха да бъде проведена. Служители от огромни международни корпорации също ще вземат участие в стачката. Над 15 000 чиновници на Amazon и чиновници на Microsoft възнамеряват да се причислят към протестиращите в Ню Йорк.

Ръководителят на Amazon дискутира напъните на компанията за битка с изменението на климата и за преход към зелена сила. Според Джеф Безос до 2040 година Amazon би трябвало да стане изцяло неутрална във връзка с въглеродните излъчвания. За да извърши обещанието си, колосът за електронна търговия съобщи, че е поръчал 100 000 електрически транспортни средства за намаляването на разхода на гориво. Първите от тях ще влезнат в употреба през 2021 година Компанията се стреми да реализира задачите, заложени в Парижкото съглашение 10 години по-рано от посоченото.

Само преди ден Гугъл разгласи, че ще направи най-голямата корпоративна покупка на възобновима сила в историята, сключвайки поредност от нови покупко-продажби в региона на производството на слънчева сила. Според изпълнителния шеф на ИТ колоса Сундар Пичай споразуменията включват над 2 милиарда $ вложения в енергийна инфраструктура, в това число милиони слънчеви панели и стотици вятърни турбини.

"Веднага щом всички тези планове проработят, нашият енергиен портфейл без въглероден отпечатък ще създава повече електрическа енергия, в сравнение с, да вземем за пример, Вашингтон или цели страни като Литва или Уругвай ", означи Пичай в обява в своя блог.

Шведската верига IKEA също се пробва да бъде в крайник с наклонността за запазване на климата, като поставя всички старания да премине към чиста сила. В четвъртък Ingka Group, която е притежател на множеството магазини на IKEA, разгласи, че скорошните вложения във вятърна и слънчева сила ще дадат опция на компанията да реализира задачата си за произвеждане на възобновима сила, равна на потреблението през 2020 година Компанията влага милиарди за вятърни паркове и слънчеви панели в магазините си и неотдавна закупи дял в два слънчеви парка в Съединени американски щати. Според изпълнителния шеф на Ройтерс Джеспър Бродин, Ingka Group ще продължи да влага в слънчеви паркове и вятърни централи.

"Климатът не е спомагателен разход. Това е в действителност образован бизнес и ще бъде бизнес модел за бъдещето. Всичко, обвързвано с изкопаеми горива и ненужно потребление на запаси, ще стане прекомерно скъпо ", разясни Бродин.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР