Днес в Разлог отбелязаха един от най-големите кукерски фестивали у

...
Днес в Разлог отбелязаха един от най-големите кукерски фестивали у
Коментари Харесай

Кукери гонят злите сили на традиционния фестивал Старчевата в Разлог

Днес в Разлог означиха един от най-големите кукерски фестивали у нас " Старчевата ".

Миналата година кукерския карнавал беше анулиран, а разложките " чауши " излязоха настрана във всяка от седемте махали, заради рестриктивните мерки, наложени поради пандемията. Тази година, обаче фестивалът завладя целия град. Представители на всички махали излязоха в центъра и облечени в обичайни носии и скотски кожи изгониха злото. На площада се събраха стотици поданици на Разлог, както и посетители на града, пристигнали да се потопят в атмосферата на вековната традиция.



В първия ден от новата година, още от ранни зори, разложките " Чауши " прогонват злите сили с шума на техните звънци и чанове. Те обикалят града, като не пропущат да влязат в нито една къща, с цел да донесат на стопаните ѝ здраве и благодат.

" Става се доста рано, в 06:00 часа започваме да се обличаме, кукери, всички носии и почваме да обикаляме махалата, от там града ", споделя един от чаушите.

" Да изгоним злите духове от града, от България, да донесем изобилие, да има здраве, благодат ", споделя Благой Велев, лидер на една от махалите.

" Това е водено от сърцето на човек, вековна традиция, от незапомнени времена се чества на първи януари, кукери, всичко е излязло навънка, по този начин облечени в носии, в кожи, персонажи. Основна цел е да прогоним злите духове. Сега към този момент новото е да прогоним и тая пуста коронавирус пандемия ", описа Христо Копанаров.

" Вече всяка година традицията от ден на ден и повече се съживява: доста национални носии, доста кукери, доста звънци и чанове, и празникът в действителност е нещо неповторимо ", уточни доктор Румен Кондев.





Кожите и звънците на един чауш тежат близо 60 кг, само че това не пречи даже и на най-малките, закърмени в духа на традицията.

" Тежък е костюмът, само че щом има копнеж може да се носи, без копнеж не става ", споделя момче-чауш.

" Правя се от година и половина, не съм пропущал нито една година ", споделя малко момче-чауш.

Традицията за преследване на злите сили се е запазила през вековете, предавайки се от потомство на потомство.

" Аз постоянно съм желал да бъда чауш, а не съм могъл. Преди години мъчно можеше да се откри кожа на чауш, в този момент е по-лесно, и желая да дам и на тях този късмет, още са дребни, само че да схванат по какъв начин е и като пораснат да се включват в случай че желаят ", споделя един от кукерите.



Фестивалът в Разлог е вторият по величина, след този в Перник. Вярванията са, че в случай че традицията бъде спазена, годината ще бъде добра, хората - здрави, а нивите - плодородни.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР