Днес в пленарна зала Европейският парламент (ЕП) потвърди отказа на

...
Днес в пленарна зала Европейският парламент (ЕП) потвърди отказа на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано


Днес в пленарна зала Европейският парламент (ЕП) удостовери отхвърли на Комисията по правни въпроси да се смъкна имунитета на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. „ Имунитетът ми остава, тъй като преследването против мен в България е политически мотивиранои това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те би трябвало да се отчетат от българските управляващи. Наказателните производства не би трябвало да се употребяват като политически бухалки - не би трябвало да има и най-малко подозрение в това. Нужни са промени и гаранции за безпристрастност и политическа индиферентност “, разяснява Елена Йончева.

В решението си от през днешния ден Европейският парламент показва, че досъдебното произвеждане против Елена Йончева е стартирано в миг, когато политическата й ангажираност е към този момент добре известна – по това време тя е депутат в българския парламент. В същото време то се отнася за доста по-ранен интервал, в който тя е работила като публицист. „ Подобно закъснение на дейностите не е обосновано по безапелационен метод “, написа в документа. Европейските депутати от Комисията по правни въпроси регистрират обстоятелството, че сигналът за следствието е подаден от нейни политически опоненти(представителите на ГЕРБ Делян Добрев и Антон Тодоров) като се отбелязва и извънредно дейната й активност по разобличаването на корупцията в ръководството на ГЕРБ, както и опасността, отправена към нея в записа с гласа на някогашния министър председател Бойко Борисов. Той е изработен няколко дни, откакто Елена Йончева внесе в прокуратурата три сигнала, свързани с „ Барселонагейт “. Самото обвиняване беше повдигнато месец откакто тя разгласи в Народното събрание, че също ще работи по тази спекулация.

„ Благодаря на членовете на Комисията по правни въпроси за времето и вниманието, което отделиха на моя проблем. Никога не съм поставяла под подозрение тяхната подготовка и опит при решаването на сходни случаи “, сподели още Елена Йончева. Тя посочи, че правилникът на Европейския парламент не планува независимо, персонално отричане от имунитет от страна на самия евродепутат. „ Европейските депутати нямат обособен имунитет – смята се, че той е общ за Екологичен потенциал и нормално се преценя дали свалянето във всеки съответен случай ще се отрази на активността на Народното събрание като цяло “, разясни Елена Йончева.В сегашния мандат на Европейския парламент от всички поискани имунитети има единствено още един подобен случай – европейските депутати резервира имунитета на някогашния министър-председател на Белгия Ги Верхофстад.

Окончателното решение идва повече от две години откакто през 2019 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров инициира процедурата.За това време членовете на Комисията по правни въпроси детайлно разгледаха проблема и показаха мнението си в края на месец януари т.г. В комисията има представители на повече от 10 страни членки. Докладчик по настояването е Жил Льобретон - европейски народен представител от крайнодясната група „ Идентичност и народна власт “. Заключението на Жил Льобретон, подкрепено от болшинството евродепутати, е че в съответния проблем са налице основателни подозрения за потребление на наказателно произвеждане за дискредитиране на член на Екологичен потенциал. Решението е дефинитивно.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР