Днес в Областна администрация Видин се проведе заседание, на назначената

...
Днес в Областна администрация Видин се проведе заседание, на назначената
Коментари Харесай

Приета е Областна аптечна карта за област Видин

Днес в Областна администрация Видин се организира съвещание, на назначената от Министъра на опазването на здравето, междуведомствена комисия за създаване на Областна аптечна карта за област Видин.

Заседанието беше управлявано от регионалния шеф на Видин Огнян Асенов.

На срещата участваха представители на РЗИ – Видин, РЗОК – Видин, Регионална фармацевтична гилдия – Видин, Българска асоциация за протекция на пациентите и представители на общините на територията на област Видин.

По време на съвещанието Комисията разиска и одобри Областна аптечна карта за област Видин. Част от аптечната карта е и мнението на Комисията, по отношение на нужния най-малък брой аптеки, както и нужния най-малък брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки.

За територията на региона, съгласно критериите, избрани от Министерство на здравеопазването, е дефинирана нужда от общо 42 аптеки, една от които денонощна, 107 работещи магистър-фармацевти и 51 работещи помощник-фармацевти.

За община Видин се откроява нужда от 28 аптеки, една от които денонощна. За потребностите на популацията в община Димово са нужни 3 аптеки, по 2 аптеки са нужни в общините Белоградчик и Ружинци, и по една аптека е нужна за останалите седем общини в област Видин.

Становището на Комисията регистрира и нуждата от законодателни начинания, след необятно публично разискване, насърчаващи магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите при разкриването на аптеки в по-малките обитаеми места, както и регламентиране и стимулиране на новаторски практики във фармацевтичното обслужване, за застраховане здравето и живота на популацията.

Членовете на междуведомствената комисия се сплотиха към мнението, че настоящото фармацевтично обслужване е неравномерно разпределено на територията на региона. Не следва да се подценява и казуса обвързван с неналичието на задоволителен брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, както и относително високата им междинна възраст.

Към сегашния миг на територията на региона действат общо 32 аптеки, ситуирани в 5 общини – Белоградчик, Брегово, Видин, Кула и Ружинци. Аптеките се обслужват от общо 56 магистър-фармацевти и 36 помощник-фармацевти.

На територията на община Видин работят 27 аптеки, 26 от които в регионалния град и една аптека в село Градец.

В град Белоградчик има две аптеки. В град Брегово, град Кула и в село Дреновец, община Ружинци има разкрити по една аптека. В село Ружинци и в село Арчар има  разкрити по една дрогерия, които не са обект на регионалната аптечна карта.

От посочените 32 аптеки, към ноември 2022 година, 23 имат подписани контракти с НЗОК.

В горепосочените бройки не влизат болничните аптеки, които също не са обект на регионалната аптечна карта.

Аптечната карта на област Видин съдържа и данни за географско-демографската характерност на региона, здравно-демографската характерност на популацията в региона, конструкция и ползване на лекарствени артикули за домашно лекуване от популацията на територията на региона, броя, типовете действия и разпределението на откритите аптеки на територията на региона, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на област Видин.

Предстои секторният документ да бъде показан в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 година (Срокът за създаването на регионалните аптечни карти беше продължен с един месец със заповед на Министъра на здравеопазването).

Въз основа на всички регионални аптечни карти ще бъде създадена и Националната аптечна карта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР