Днес в македонската столица Скопие ще започнат ключовите преговори между

...
Днес в македонската столица Скопие ще започнат ключовите преговори между
Коментари Харесай

Ключови преговори за разрешаване на спора за името на Република Македония

Днес в македонската столица Скопие ще стартират основните договаряния сред министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кодзияс ще кацне на " Международното летище Скопие ", което промени името си /от Александър Велики - бел.ред./в знак на благосклонност. Това ще бъде и първото идване със аероплан на гръцки посланик.

Преди два дни управляващите в Атина и Скопие публично оповестиха, че са си разменили проекторешения за разногласието. Димитров призна, че има " известни разлики " сред двата пакета. И двете страни обаче отхвърлиха да разясняват документите и да дават детайлности по отношение на тяхното наличие.

В същото време в гръцката преса бяха оповестени предложенията на Атина. В пакета попадат следните оферти:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)

Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че " гръцките оферти са единствено инструмент, който би трябвало да оказват помощ " на договарянията във Виена на 30-ти март. Тогава делегациите на двете страни ще проведат следващият кръг от договаряния с присъединяване на интернационалния медиатор Матю Нимиц.

След срещата в Давос в края на януари сред Зоран Заев и неговия гръцки сътрудник Алексис Ципрас управляващите започнаха съответни ограничения в символ на благосклонност. Те преименуваха летището и автомагистралата от Скопие за Солун, която към този момент се споделя " Приятелство ".

В навечерието на визитата на Кодзияс в Скопие Държавния департамент излезе със специфична декларация, в която се наблягаше, че " Съединени американски щати се надяват на бързо решение на дългогодишния спор за името ".

" Надяваме се водачите на Македония и Гърция да реализират взаимно задоволително решение, което е в полза на евроатлантическата интеграция, икономическия прогрес, мира и сигурността в района ", пишеше още в документа. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР