Днес в 17:30, НАСА, съвместно с Европейската космическа агенция (ESA)

...
Днес в 17:30, НАСА, съвместно с Европейската космическа агенция (ESA)
Коментари Харесай

Днес ще гледаме „по-надалеч, отколкото човечеството е гледало досега

Днес в 17:30, НАСА, взаимно с Европейската галактическа организация (ESA) и Канадската галактическа организация (CSA), ще стартира да пуска първите пълноцветни изображения и спектроскопични данни от галактическия телескоп „ Джеймс Уеб ". Така написа в Youtube, на канала на НАСА. Според друга информация изображенията ще са налични по време на телевизионно предаване, започващо в 14:30 UTC (10:30 сутринта EDT) на 12 юли 2022 година от Центъра за галактически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. Дотогава има ембарго. 
Администраторът на НАСА Бил Нелсън заяви наскоро, че едно от изображенията ще бъде най-дълбоко проникващото, заснемано в миналото в нашата Вселена. Той се изрази дори още по-поетично на брифинг преди дни в Научния институт за галактически телескопи в Балтимор: „ Изображението ще разкрие част от Космоса - по-надалеч, в сравнение с човечеството е гледало до момента ".
„ Джеймс Уеб " е правоприемник на галактическия телескоп „ Хъбъл ". НАСА го назовава „ знамение на инженерството “. Основното му огледало е голямо. Направено е от 18 шестоъгълни сегмента, с общ размер над 21 фута или 6,5 метра напречно. Инструментариумът на телескопа се концентрира върху инфрачервената част на спектъра, позволявайки му да надникне през прахуляк и газ. 

Какво ще забележим

Мъглявината Карина - една от най-големите и най-ярките мъглявини в небето, ситуирана на почти 7600 светлинни години в южното съзвездие Карина. Мъглявините са звездни разсадници, където се образуват звезди. Мъглявината Карина е дом на доста солидни звезди, няколко пъти по-големи от Слънцето.WASP-96 b - гигантска планета отвън нашата Слънчева система, формирана основно от газ. Планетата, ситуирана на близо 1150 светлинни години от Земята, обикаля към звездата си на всеки 3,4 дни. Има към половината от масата на Юпитер и е открита през 2014 г.Мъглявина Южен пръстен - планетарна мъгливост – разширяващ се облак от газ, заобикалящ умираща звезда. Диаметърът й е съвсем половин светлинна година и се намира на към 2000 светлинни години от Земята.Квинтетът на Стефан - среща се в съзвездието Пегас, на ​​около 290 милиона светлинни години. Това е първата компактна група галактики, открита още през 1877 година Четири от петте галактики в границите на квинтета са заключени в галактически танц на повтарящи се близки срещи.SMACS 0723 - солидни космически клъстери, на напред във времето усилват и изкривяват светлината на обектите зад тях, позволявайки бездънен аспект както на извънредно далечните, по този начин и на присъщо слабите космически популации.

Къде да гледаме грандиозното шоу

Ако нямате опция да гледате онлайн неземния звезден театър тук, от галактическата организация дадоха обещание, че всички изображения ще са налични на уеб страницата на НАСА.В обществените мрежи координатите са: Twitter: @NASA, @NASAWebbFacebook: NASA, NASAWebbInstagram: NASA, @NASAWebbТук ще намерите в детайли изложение на всички събития за потребителите, планувани от НАСА за 12 и 13 юли.Експертите, обслужващи телескопа ще дават отговор на въпроси по първите изображения и данни в предаване на NASA Science Live, което ще се излъчва онлайн на уеб страницата на NASA Science Live, както и в YouTube, Фейсбук и Twitter. Зрителите могат да изпращат въпроси в обществените медии, като употребяват хаштага #UnfoldtheUniverse или като оставят коментар в секцията за чат на потока във Фейсбук или YouTubе. 

Колко надалеч ще може да вижда „ Уеб "? 

Както евентуално знаете, да гледате във вътрешността в пространството е същото като да гледате обратно във времето. Това е по този начин, тъй като светлината – най-бързо движещото се нещо във Вселената – не пътува безпределно бързо. Той се движи с лимитирана скорост (186 000 благи в секунда или към 300 000 km/s). В продължение на десетилетия астрономите се чудят... в случай че можехме да погледнем задоволително надалеч в космоса, какъв брой близо бихме могли да се доближим до Големия гърмеж, в който се e родила нашата Вселена? НАСА споделя, че сега най-ранните космологични наблюдения датират до 330 милиона години след Големия гърмеж, само че с потенциала на „ Уеб " астрономите имат вяра, че елементарно ще счупят върха.

Движението на „ Уеб "

Телескопът е изстрелян в космоса на 25 декември 2021 година от галактическия център на в Куру, Френска Гвиана. След месец стига до точката на Лагранж слънце-Земя, известна като L2. Тази точка в системата Слънце-Земя разрешава на галактическия транспортен съд да „ се рее “ по отношение на Земята, защото и Земята, и галактическият транспортен съд обикалят към слънцето. Точката е на към четири пъти дистанцията от Луната (на към 1 милион благи от Земята или на към 1,6 милиона километра). На 24 януари 2022 година промяна по средата на курса вкара „ Уеб " в крайната му орбита на L2.
Наземният екип прекарва идващите месеци в равнене на телескопа до изцяло подравняване на огледалата и донастройка на инструментариума. „ Уеб " пусна някои тестови изображения през май 2022 година
Телескопът ще изследва всяка фаза от галактическата история – от Слънчевата система до най-отдалечените галактики, които могат да се следят в ранната Вселена – и всичко сред тях.Зам.-шефът на НАСА Пам Мелрой заяви на брифинга в Балтимор на 29 юни 2022 година, че с помощта на ефикасното изстрелване от колегата на НАСА - Arianespace, телескопът може да остане действен в продължение на 20 години, удвоявайки живота, който в началото му беше очакван.

Тя разяснява: „ Тези 20 години освен ще ни разрешат да навлезем по-дълбоко в историята и времето, само че ще навлезем по-дълбоко и в науката, тъй като имаме опцията да се учим, да растем и да вършим нови наблюдения ".
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР